İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, bir şebekenin çeşitli nedenlerle bankalardan kredi çekemeyen çok sayıda emekliyi, komisyon karşılığında ihtiyaçlarını karşılama vaadiyle dolandırdığı bilgisi üzerine çalışma başlattı.

Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 85 şüphelinin yakalanması için İstanbul, Muğla, İzmir, Tekirdağ, Bursa, Edirne, Adıyaman, Balıkesir, Konya, Zonguldak, Kırklareli, Kocaeli ve Denizli’de eş zamanlı operasyon başlatıldı.

AYDA 5 MİLYON LİRA HAKSIZ KAZANÇ

"Örgütlü suç kapsamında tefecilik", "nitelikli dolandırıcılık" ve "bankacılık kanuna muhalefet suçlarından" işlem gören şebeke üyelerinin, 900’den fazla emekliyi benzer yöntemle dolandırdığı ve aylık 5 milyon lira haksız kazanç elde ettiği tespit edildi.

Soruşturmayı derinleştiren polis, emeklileri tuzaklarına düşüren çetenin kirli yöntemlerini de deşifre etti. Buna göre emekliler, kredi kullanmak amacıyla sosyal medya hesapları olan Facebook ve gazete reklam ilanlarında "emeklilere kredi", "kredim Kolay" gibi başlıklar altında gördükleri ilanlarda belirtilen çağrı merkezlerini arıyor.

OTOGARDA KARŞILAYIP KAFELERDE AĞIRLIYORLAR

Çağrı merkezinde görüştükleri örgüt üyelerinin emeklilerin kredi ihtiyacını ticari faaliyet görünümünde karşılama vaadi ile hileli davranış sergileyerek İstanbul'a davet ediliyor. Tuzağa düşürdükleri kurbanların İstanbul'a gelmelerin sağlayan çete üyeleri, Alibeyköy ve Esenler Otogarı gibi benzeri yerlerden servis ve özel araçlarla bu kişileri karşılayarak Beylikdüzü ve Şişli’de 'ofis' olarak kullandıkları yerlere yakın pastane, kafe tarzı yerlerde ikramlarda bulunuyor.

MAAŞLARININ 12 KATI SENET İMZALATMIŞLAR

Bu yöntemle emeklilerin güvenini sağlayan çete üyeleri, daha sonra ağa düşürdükleri kişileri ‘şirket’ görünümlü ofislere götürerek, yüksek fiyatlı cep telefonu ve benzeri cihazlar satmış gibi fatura kesiyor.

İllegal satış karşılığı tuzağa düşürdükleri emekliye, maaşının 12 katı senet imzalatan çete üyeleri, söz konusu senetleri aynı gün aradaki ‘komisyoncular’ eşliğinde Çağlayan veya Bakırköy adliyelerindeki icra müdürlüklerine götürdükleri belirlendi. (AA-İHA)