Edinilen bilgiye göre, Marmara Adası'nda öğle saatlerinde çamlık alanda çıkan yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı ancak rüzgarın yön değiştirmesiyle tekrar başladı.



Yayılan alevler Manastır adı verilen yerleşim yerini tehdit etmeye başladı.



Vatandaşların kendi imkanlarıyla evlerini boşalttığı öğrenildi.

[old_news_related_template title="Burgazada ve Marmara Adası'nda orman yangını" desc="Balıkesir'in Marmara Adası'nda öğle saatlerinde çıkan orman yangını rüzgarın yön değiştirmesi ve şiddetli esmesi nedeniyle kontrol altına alınamıyor. Öte yandan, İstanbul Burgazada'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/12/iecrop/resimid_91119191_9111919_16_9_1565620643.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/burgazadada-ormanlik-alanda-yangin-cikti-5279290/"]

Yangına, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, orman bölge müdürlüğüne bağlı personel ve çok sayıda helikopter müdahale etti.



2 EV YANDI

Balıkesir'in Marmara ilçesi Mestanağa bölgesindeki ormanlık alanda, saat 14.00 sıralarında başlayan yangına, Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı helikopterlerin de desteği ile müdahale edildi. Yangın, rüzgarın da etkisiyle büyürken, alevlerin yerleşim alanlarına ulaştığı öğrenildi. 2 evin alevlerin arasında kalarak yandığı belirtilirken, vatandaşlar evlerini tahliye etti.

Yangın bölgesinden yükselen dumanlar, ilçenin tamamından görüldü.



'EĞER DEVLETİN İMKANLARI OLMASAYDI BUGÜN ADA YOKTU'


Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy açıklamasında yangının vatandaşın yaktığı otlardan sıçrayan kıvılcımla başladığını ifade ederek, “Süleyman Aksoy, “2 aydır yağmurun yağmadığı yerde bir vatandaşımızın bahçesini temizlediği sırada otları bir bölgeye toplayarak yakması sonucu çıkan kıvılcımla başlayan yangın olumsuz hava koşulları sebebiyle kısa sürede 6 bölgeye sıçradı. Kozalakların el bombası gibi patlaması sebebiyle yangın kontrol altına alınamaz bir hale geldi. Eğer devletin imkanları olmasaydı bugün ada yoktu. Böyle bir afet geçirdik” dedi.

Can kaybının yaşanmadığını belirten Aksoy, "4 itfaiye personelimiz bu dumandan etkilendi, çok şükür bir sorunumuz yok. Belediyeye ait bir itfaiye aracımız yandı. Cana gelen mala gelsin." dedi.

RÜZGARIN DA ETKİSİYLE YANGIN YENİDEN ALEVLENDİ

Ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın, rüzgarın yön değiştirmesiyle tekrar başlasa da gece geç saatlerde tamamen kontrol altına alındı. Yayılan alevler Manastır adı verilen yerleşim yerini tehdit etmeye başlayınca vatandaşların kendi imkanlarıyla evlerini boşaltıldığı öğrenildi.

Yangına, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, orman bölge müdürlüğüne bağlı 4 helikopter, 50 itfaiye, su tankeri ve arazöz, 100 itfaiye personeli ve 200 gönüllü vatandaşın katıldığını öğrenildi.

YANGIN İLÇE MERKEZİNE KADAR ULAŞTI

Saat 14.00 sıralarında başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüdü. Yangın, Çınarlı bölgesi ve Marmara Adası ilçe merkezine kadar ulaştı. Alevler, ilçenin birçok yerinden görülürken, ekiplerin yangına müdahalesi gece geç saatlere kadar sürdü

YERLEŞİM ALANLARI TAHLİYE EDİLDİ

Yangının yerleşim alanlarına ulaşmasıyla ilçede büyük panik yaşandı. Bölgede bulunan polis, jandarma ve zabıta ekipleri, vatandaşlara evlerini boşaltmaları konusunda çağrıda bulundu. Birçok vatandaşın evlerini boşalttığı görülürken, bazı vatandaşların ise ilçeyi terk ettiği görüldü. 11 saat sonra tamamen kontrol altına alınan yangında, 5 evin yandığı 12 kişinin de dumandan etkilenerek tedaviye alındığı öğrenildi.

"YANGIN JANDARMA BİNAMIZA KADAR ULAŞMIŞTI"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise şu açıklamalarda bulundu;

"Oradaki yangın, herkesi çaresiz bırakan bir yangına dönüştü. Çünkü ilk başta saat 15.00 gibi müdahale edildi. İtfaiye erlerimiz müdahale etmeye devam ediyor. 4 tane helikopter daha gönderildi, geliyorlar. Fakat rüzgarın tesiriyle bazen insanların, bazen ovanın üstüne bazen de denizin üstüne geliyor ve insanların hayatını etkiliyor. En son jandarma binamıza kadar yangın ulaşmıştı. İnşallah kötü bir sonuç almadan tam kontrol altına alınır."

Adada 25 bin civarında insanın bulunduğunu söyleyen Yılmaz, "Küçük bir ada sürekli rüzgar yer değiştiriyor. Tahliye hazırlıkları tamamlandı, hazırlıklar yapılıyor, gemiler var. Yangından ziyade var olan duman adanın üstünü kapladığı için insanların nefes almasını zaman zaman engelliyor ve bundan dolayı insanlarda panik havası var." ifadelerini kullandı.



BALIKESİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDE YANGIN TEYAKKUZU

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, Marmara Adası’nda çıkan yangında 19 kişinin dumandan hafif olarak etkilendiği belirterek, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak yaşanabilecek tüm olumsuzluklara yönelik gerek tedbirleri adlık” dedi.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz, Marmara Adası’nda çıkan yangın nedeniyle sağlık yönünden gereken tüm tedbirlerin alındığını ifade ederek, “Marmara Adası’ndaki yangın gün boyunca bizlerde takip ettik. Gün boyu gerek sağlık personelimizle gerekse de belediye başkanımızla görüştük. Çok şükür ki yaralanmalı bir hadise ya da can kaybı meydana gelmedi. Ufak tefek yaralanmaların haricinde 4’ü itfaiye personeli olmak üzere 19 kişi hafif dumandan etkilenerek hastaneye getirildi. Bu hastalarımızın gerekli kontrolleri yapıldı ve birçoğu taburcu edildi. Yatış gerektiren ciddi bir vakamız şuan da yok çok şükür. Yerleşim yerlerine kadar uzanan bir yangın oldu. Bu konuda da teyakkuzdayız hem Bandırma hem de Erdek devlet hastanelerine takviye yaptık şuan hazır olarak beklemekteler yaşanabilecek olumsuzluklara karşı. Ayrıca Marmara Adasında ki hastanemizde de 8 sağlık personeli ve 4 doktor görevlerinin başında. Biz Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlık yönünden gerekli tüm tedbirleri almış durumdayız” dedi.

"GEÇİM KAYNAĞIMIZ ZEYTİNLİĞİMİZ YANDI"

Ada sakinlerinden Eylül İşsever, yaptığı açıklamada, yangından dolayı çok üzgün olduğunu söyledi.

İşsever, söndürme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Zeytinliğimiz, ciğerlerimiz yandı. Dedelerimizin, babaannelerimizin emekleri yandı. Çok üzüldük, geçim kaynağımız zeytinliğimiz yandı." diye konuştu.

AKSOY: YANGIN TAMAMEN KONTROL ALTINDA

Yerleşim yerlerine yakın olan yangın, çok sayıda ekip ve çevredeki vatandaşların müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, rüzgarın saatte ortalama 70-80 kilometre hızında estiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bundan 3 saat önce yangın bitti demiştik ama küçük bir kıvılcımdan yine devam etmiş. Şu an tamamen bitti diyoruz. Sürecek olan soğutma çalışmalarının başında olacağız. Yangın bir sabotaj sonucu çıkmadı. Bir vatandaşımızın evinin bahçesini temizlemesi neticesinde biriktirdiği otları yakması sonucu çıktığı söyleniyor. 70-80 hektarlık bir alan yanmış durumda. Adada her şey yolunda."

VALİ ERSİN YAZICI: 30 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir'in Marmara ilçesinde çıkan orman yangınına ilişkin, "Dumandan etkilenen 30 hastamız oldu, ağır vakamız yok, hepsi tedavi görüp hastaneden ayrıldı. 100 civarında telef olan hayvanımız var" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Balıkesir Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Marmara Adası'nda çıkan ve kontrol altına alınan yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

İnce, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangında 50 söndürme aracının görev yaptığını belirterek, "110 personelimiz yine buradalar, il ve ilçelerden yardım ve destek sağlandı. Çalışan tüm ekiplerimizi tebrik ediyoruz, yangını büyümeden söndürdüler. Buranın ada olması ve yerleşim yerlerine yakın olması nedeniyle olay biraz daha vahimleşti. Hiçbir cana zarar gelmeden şu an soğutma çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

'DURSUNBEY VE MARMARA ADASI'NDA AYNI ANDA YANGIN ÇIKTI'

Vali Ersin Yazıcı da Dursunbey ve Marmara Adası'nda aynı anda yangın çıktığını söyledi. Yazıcı, saat 17.00'den sonra Marmara Adası'ndaki yangının boyutlarının değiştiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Dumandan etkilenen 30 hastamız oldu, ağır vakamız yok, hepsi tedavi görüp hastaneden ayrıldı. 100 civarında telef olan hayvanımız var. Neden çıktığıyla ilgili bir takım bilgiler var ama henüz sonuçlanmış değil. Çok zor koşullarda iyi bir şey başardık, bütün gece buradayız. 50 civarında aracımız burada kalacak, soğutma çalışmaları devam edecek. Beklenmedik bir durumda tüm gücümüzle müdahale edeceğiz."

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise yangının hasarının giderileceğini belirterek, "Devletimizin sistemi çalışıyor, bununla ilgili DASK var, farklı uygulamalar var. Bu tür doğal afetlerde ne yapılıyorsa bütün vatandaşlarımıza o şekilde yardım edilecek." dedi.

AJANSLAR