Dünya çapında hızla yayılması ve çocukları etkisi altına alması ile bilinen Mavi Balina oyununda 50 günlük bir süreyi kapsayan komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. Son dönemde ülkemizde sıklıkla dikkat edilmesi için uyarılan Mavi Balina oyunu kimleri seçiyor, nasıl etkiliyor?

MAVİ BALİNA NEDİR?

Mavi Balina, “Mavi Balina Challenge” olarak da bilinen ve birçok ülkede oynanabildiği iddia edilen bir internet oyunudur. İddialara göre oyun 50 bölümden oluşuyor ve son bölümde oyuncunun intihar etmesi isteniyor.
Oyun, ilk olarak 2013 yılında VKontakte isimli sosyal ağda yer alan “ölüm grubu” isimli bir grup üzerinden yayılmaya başladı.Oyun sebebiyle ilk intihar 2015 yılında gerçekleşti.

Oyunu üniversiteden uzaklaştırılan eski bir psikoloji bölümü öğrencisi olan Philipp Budeikin’in yazdığı bilinmektedir. Oyun nedeniyle “en az 16 çocuğu intihar etmeye teşvik etmek” suçundan tutuklanan Budeikin, yaptığı açıklamada “toplumu biyolojik atıklardan temizlemek” amacıyla oyunu yaptığını belirtmiştir.Rus Novoya gazetesine göre oyun nedeniyle gerçekleşen intiharların 130’a ulaştığını belirmiştir.

[old_news_related_template title="İki genç kızın intihar girişiminde 'mavi balina' iddiası!" desc="Gaziantep'te inşaat halindeki binadan el ele tutuşarak atlayan 2 kız öğrenci hastanede tedavi altına alındı. Polis, genç kızların 'mavi balina' oyunundan etkilenerek intihar girişiminde bulunduğu iddiasını araştırıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/24/iecrop/mavi-balina-iha1_8130026_16_9_1556124679.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/iki-genc-kizin-intihar-girisiminde-mavi-balina-iddiasi-4553667/"]

MAVİ BALİNA KURBANLARINI NASIL ETKİLİYOR?

Mavi Balina yalnız kalmış bir çocuğun kendini değersiz hissetmesi sonucu hayatına son vermesi eğrisiyle ilerliyor. Fakat bu tür oyunların bir başka versiyonu da öldürmeye teşvik edenleri.Oyunu yönetenler, ergenlik çağındaki gençlerin üsluplarını, alışkanlıklarını ve psikolojilerini iyi biliyorlar, kızları fiziki, erkekleri karakteristik özellikleriyle yetersiz olduklarına ikna ederek, onları “kayıp bir nesil” olduklarına inandırıyor.

Oyunun kimi etaplarında, henüz okul çağındaki çocuklardan, el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması ya da vücuttaki damarlarına yakın kesikler atması isteniyor. Bazı günler, saat 4.20’de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen çocuklar, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip, hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesini emrediyor.