CHP, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde kazandığı yerlerle ilgili ilk anketi tamamladı. Anket sonucunu Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Torun Genel Merkez’de basın toplantısı ile duyurdu. Anket CHP’nin elindeki 11 Büyükşehirde, yüz yüze anket tekniği kullanarak yaptırıldı.

OYLAR YÜKSELDİ

Anket sonucuna göre CHP, Belediye Başkanlığını aldığı tüm şehirlerde oylarını yükseltiyor. 11 büyükşehrin ortalamasında CHP’nin 1. parti haline geldiği görülüyor. Ankette 11 büyükşehirde seçmen desteği, CHP yüzde 35.1, AK Parti yüzde 32.4, MHP yüzde 10, İYİ PArti yüzde 9.9, HDP ise yüzde 9.4 oranında.

Bu sonuca yol açan en önemli faktörün CHP’nin aday tercihlerinin seçmende bulduğu karşılık olduğu belirtildi. Torun, “Adaylarımız toplumun her kesimi ile bağ kurabilen, farklılıklara kapılarını açık tutabilen isimlerden oluşmuştu. Belediye başkanlarımız seçmene güven veriyor. Seçmenler başkanlarımızın sorunları çözebileceğine inanıyor, performanslarını etkili buluyor” dedi.

FANATİK SEÇMEN GERİLEDİ

Ankette seçmen fanatikliği de araştırıldı. Buna göre CHP’ye fanatik düzeyde karşı olan seçmenlerin oranının yüzde 15’e gerilediği belirtildi. Buna göre kutuplaşmış seçmen olarak adlandırılanlar yüzde 11.7, makul seçmen yüzde 22.2, korumacı eleştirenler yüzde 27.1, makul muhalifler yüzde 27.3, kutuplaşmış muhalifler yüzde 17.4 olarak çıktı.

Bu tabloda CHP’li belediyelere korumacı eleştiri getirenlerin oranının CHP’ye sadık olan seçmene oranla daha yüksek olması da dikkat çekti. CHP’li Torun bu sonucu, “CHP’ye yönelik eleştiri yapan seçmenler, eleştirilerinde daha anlayışlı, daha hakkaniyetli ve yol gösterici bir tutumu benimsiyor. Bu tür bir muhalefet anlayışı uzun süredir Ak Parti tarafından topluma ekilen kutuplaşma tohumlarının artık tutmadığını gösteriyor” diye yorumlandı.

İMAMOĞLU VE 2 YIL KREDİ

Belediye Başkanlarının karneleri belirlenirken, seçmenlerin başkanları, belediye başkanlığına ne kadar uygun bulduğu; başkanın başarılı olacağına dair inançları; başarı için ne kadar umutlu olduğu; başkanın seçildikten sonra ortaya koyduğu performansı; başkanın kişilik özellikleri de soruldu.
Çıkan sonuca göre seçmenlerin CHP’li belediye başkanlarına olan inancı ve güveni halen sürüyor ve performansları etkili bulunuyor. Seçmende, bu dönemin geçmişten daha iyi olacağına dair inanç da yüksek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yöneltilen eleştirileri haklı bulanların oranı da yüzde 20-30 arasında kaldı. Seçmenler, “Başkanlara ne kadar kredi açtıklarına” ilişkin soruya ise ortalama 2 yıla yakın süre yanıtını verdi.

EN FAZLA ARTIŞ MERSİN’DE

Ankette CHP’li büyükşehir belediye başkanlarına verilen seçmen desteği sorularak bu 31 Mart yerel seçimlerinde alınan oyla karşılaştırıldı. 31 Mart seçimlerinden sonra en fazla desteğini artıran Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer oldu. Buna göre İstanbul’da destek yüzde 5.7 artarak yüzde 54.5’e yükseldi.

Ankara’da yüzde 4 artarak yüzde 54.9; İzmir’de yüzde 3 artarak yüzde 61.1’e; Antalya yüzde 3.5 artarak yüzde 54.1; Adana yüzde 4 artırarak yüzde 57.6; Mersin yüzde 6 artarak yüzde 51.6; Hatay yüzde 1.6 artarak yüzde 56.8; Aydın yüzde 1.5 artırarak yüzde 55.4; Tekirdağ yüzde 3.2 artarak yüzde 54.4; Muğla yüzde 5.2 artırarak yüzde 41.2; Eskişehir ise yüzde 4.5 artarak yüzde 56.8’e ulaştı. Torun, “Seçmen başkanlarımıza yönelik eleştirilerin haksızlığının altını çiziyor. Yani başkanları itibarsızlaştırmak için yürütülen medya kampanyaları, sosyal medya trol kampanyaları seçmenleri etkilemiyor. Seçmenler hala İmamoğlu’nun ve eleştirilen diğer belediye başkanlarının yanında” dedi.