Ali Ekber ŞEN / İsmail AKIN / Uğur ENÇ / İsmail AKDUMAN

 

YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal ederek 23 Haziran’da yenilenmesine karar vermesine barolardan da tepki gelmeye devam ediyor. Mersin, Antalya ve Kocaeli baroları, YSK’nın seçim kararını milli iradeye vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi.

“VİCDANLARI RAHATSIZ ETTİ”

Mersin Adliyesi önünde baro üyeleriyle bir açıklama yapan Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin yenilenme kararının, hukuka ve kamu vicdanına sığmadığını söyledi.

“AKP’YE OY VEREN DE RAHATSIZ”

“Bu karar sadece belli bir siyasi grubun değil, AKP’ye oy veren vatandaşların dahi vicdanını rahatsız etmiştir” diyen Yeşilboğaz şöyle konuştu; Sandık kurulları, kamu otoritesi tarafından belirlenmiş, sandık kurullarının görevi kesinleşmiştir. Sandık kurullarına kanunda belirtilen sürede itiraz edilmemiştir. Sandık kurullarının kanuna aykırı kurulduğu düşünülse dahi, seçim sonucuna nasıl etki ettiği somut olarak açıklanamamıştır.”

Mersin Barosu Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz YSK'nın İstanbul kararını sert bir dille eleştirdi.


"SİYASİLERİN DAHLİ VE TALİMATIYLA”

YSK’nın seçim kararına tepki gösteren Antalya Barosu yaptığı açıklamada, “YSK tarafından 36 gün boyunca akıl ve vicdan almaz bir şekilde arafta bırakılan süreç, siyasilerin dahli ve talimatıyla, yine YSK tarafından hukuk, Anayasa, Seçim Kanunu ve bizzat kendi yerleşik içtihatları yerle yeksan edilerek sonuçlandırılmıştır” ifadelerine yer verdi.

YSK ANAYASAL BİR SUÇ İŞLEMİŞTİR

YSK’nın “Hukuk ve kanunlara uymayarak Anayasal bir suç işlediğini’ belirtilen açıklamada, “Halkın iradesi yargı kararıyla infaz edilmiş, demokrasiye darbe yapılmıştır. Halkın iradesinin üzerine çıkmaya çalışan hiçbir güce, kişiye ve kuruma boyun eğmeyiz, teslim olmayız” denildi.
Antalya barosunun YSK üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacakları belirtildi.

“DEMOKRASİYE YAPILAN BİR DARBEDİR”

Kocaeli Barosu, YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal eden kararıyla ilgili sert bir açıklama yayınladı. Kocaeli Barosu açıklamasında YSK’nın emsal kararlarında iptal taleplerinin reddedildiğini hatırlatıldı, “Demokrasiye yapılan bir darbedir” denildi.

“OY KULLANMAYA DAVET EDİYORUZ”

Kocaeli barosu, vatandaşlara da şu çağrıda bulundu; “Hukukun üstünlüğü ve hukuk devleti kavramları ile bağdaşmayan aynı zamanda demokrasiye vurulan darbe niteliğindeki bu karar karşısında halkımızı 23 Haziran’da demokratik haklarına sahip çıkmaya, oy kullanmaya davet ediyoruz”


Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz de karara tepki gösterdi.



“YARGIYA GÜVEN SIFIRLANMIŞTIR”

YSK’nın kararının ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yayımlayan Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, kararın bugüne kadar ki YSK kararlarına aykırı olduğunu dile getirerek, "Bundan böyle tüm il ilçe seçim kurulu başkanları (ki onlar bulundukları il ve ilçelerin en kıdemli hakimleridir) töhmet altındadırlar. Tüm sandık kurulu başkanları ile üyeleri de potansiyel suçludurlar. Bu durum seçim güvenliğini ve yargıya güveni sıfırlamıştır" dedi.

“ERDOĞAN'I O MAKAMDAN İNDİRME SÜRECİDİR”

“Yenilenen seçimleri kim kazanırsa kazansın önümüzdeki yaz ve devamında ülkede kaotik bir düzen devreye sokulmak istenmektedir" diye yazan Gürbüz, "Bu süreç Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı o makamdan indirme sürecidir. Maalesef AK Parti içindeki bir kısım kifayetsiz muhterisler tıpkı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu sürecinde olduğu gibi bu süreci de doğru okuyamamışlardır” ifadelerini kullandı.