İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde kapalı görülen duruşmaya, ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Cumhuriyet gazetesinin eski Ankara Temsilcisi İstanbul Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül katıldı. Gazeteci, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu katılmadı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Dursun Çiçek ile Can Dündar'ın eşi Dilek Dündar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda partili de destek için adliyeye geldi.

TANIKLARIN DİNLENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Enis Berberoğlu’nun avukatlarının CHP milletvekili Tuncay Özkan ile CHP eski Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Dursun Çiçek’in tanık olarak dinlenmelerine ilişkin talebi, davayı uzatmak maksadıyla yapıldığı gerekçesi ile reddedildi. Erdem Gül ve avukatları ile Enis Berberoğlu’nun avukatlarının son savunmaları alındı.

HÜKÜM AÇIKLANIRKEN KAPALILIK KARARI KALDIRILDI

Duruşmaların kapalı yapılmasına ilişkin kararını sonlandıran mahkeme heyeti, salona izleyicilerin de alınmasının ardından aleni olarak devam ettiği duruşmada hükmünü açıkladı.

GÜL HAKKINDAKİ DAVA DÜŞÜRÜLDÜ

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül hakkında ‘Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım’ suçundan dava açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, 29 Mayıs 2015’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlandıktan sonra ‘Devlet sırrı’ niteliği kalmayan bilgileri, 12 Haziran 2015’de aynı gazetede yayımlayarak açıklamasından ibaret olayda eylemin ‘Soruşturmanın gizliliğini ihlal’ suçunu oluşturacağı kanaatine varıldığını ifade etti. Vasfı değişen bu suçla ilgili Basın Kanunu’nun suç tarihinde yürürlükte olan 26/1 maddesinde ön görülen 4 aylık süreden sonra açıldığının anlaşılması üzerine Gül hakkında açılan davanın düşürülmesine hükmetti.

BERBEROĞLU'NA CEZA VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA HÜKMEDİLDİ

Mahkeme heyeti kararda Enis Berberoğlu hakkında ise ‘Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçundan İstanbul Bölge Adliyesi 2’inci Ceza Dairesince verilen hükmün, Yargıtay 16’ıncı Ceza Dairesince onanarak kesinleştiğini belirtti. Kesinleşen mahkûmiyet kararına konu sabit kabul edilmiş eylemin aynı zamanda ‘Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçunu da oluşturduğunu ifade etti. İşlediği bir fiille birden fazla suçun oluşumuna sebebiyet verdiği kanaatine varıldığını belirten mahkeme heyeti, en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılmış olmasını dikkate alarak Berberoğlu hakkında bu suçla ilgili ayrıca ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti. Berberoğlu hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının da hükümle birlikte kaldırılmasına karar verdi.

“GAZETECİLİK YAPMAK SUÇ DEĞİL”

Karardan sonra kısa bir açıklama yapan Erdem Gül şunları söyledi: “Bütün savunmalarımda söyledim. Gazetecilik asla suç değildir. Çok şaşırtıcı bizi şoke edici bir gerçek, artık gazetecilerin yargılanması ve ceza verilmesi... Gazetecilik zaten haber yazmaktır, yazı yazmaktır, fotoğraf çekmektir ve bunları yazmaktır. Yani halkın bekçiliğini yapmaktır. Halkın bekçiliğini yapmak suç değildir. Eninde sonunda Türkiye gazeteciliğin suç olmadığı günleri yaşayacak. Bugün yaşayamıyoruz ama yaşayacağız. Bunun dışında insanlık insanlığın bütün değerleri, hak hukuk ve adalet bunlar kimi zaman olmaya bilir, olmadığını düşünebiliriz. Ama eninde sonunda olacak ve bu ülkeye gelecek”

Berberoğlu, ‘Siyasi ve askeri casusluk maksadıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçundan BAM tarafından verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onayan Yargıtay, Berberoğlu’nun milletvekilliği sona erene kadar salıverilmesine hükmetmişti. Berberoğlu, Yargıtay’ın kararı ile 15 ay sonra tahliye edilmişti. Erdem Gül ise aynı suçtan beraat etmişti.