Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) tarafından bu yıl 13. Cumhuriyet Ödül Töreni Şişli’de Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirildi.Törene Gazeteci Yılmaz Özdil, Müjdat Gezen ve CHP’li Umut Oran da katıldı.



Törenin açılış konuşmasını yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel katılımlarından dolayı Gazeteci Yılmaz Özdil’e teşekkür ederken, “ÇYYD Ailesi 13 Nisan 2009 yılında kendilerine yapılan haksız ve iftiraya dayalı operasyonun acısını hiç unutmadı. Genel başkan Türkan Saylan olmak üzere birçok yönetim kurulu üyelerimize yönelik yapılan baskınları, gözaltıları, ürettikleri sahte delillerle 3 arkadaşımıza 6 sene içinde çektirdikleri acıları hiç unutmadık. Bugün Cumhuriyet Ödülü verilen sanatçımız Müjdat Gezen ile birlikte büyük sanatçımız Metin Akpınar da kısa süre önce aynı acıyı yaşadılar ve yaşamaktalar. Biz yargının toplumu ve insanları utandıracak kararlara imza atmamasını istiyoruz. Yerel seçim sonuçlarına ilişkin hakkımız olan adaleti yaşamak istiyorum” ifadelerini kullandı.



Konuşması esnasında yaptığı esprilerle salondaki katılımcıları güldüren Yılmaz Özdil, “Sanırım iki önceydi.Türkiye’de toplumu en çok etkileyen en fazla trend topic olan ilk beş sosyal medya açıklandı. Biri ise Müjdat Gezen’di. Yazmadığı tweetlerle Türkiye’yi en çok etkileyen 5 kişiden biri oldu ve yazmadığı tweetler yüzünden yargılanıyor. Gerçekten atmadığı tweetlerle yargılanan ve toplumu bu kadar etkileyebilen bir insanın yaptıklarını anlatmak gerçekten çok güç” dedi.



'Gerçekten Müjdat Gezen’in bizatihi cumhuriyet' diyen Özdil, “Müjdat Gezen cumhuriyet sevdalılarının sevgilisiyken aynı zamanda cumhuriyet düşmanlarının da ortak hedefi haline geldi. Ben Müjdat Gezen’i hep izlerim. Şeriatçi gazeteler tarafından infaz manşetleri atıldığı bir dönemde Kilyos’ta küçücük bir camide kimsenin haberi olmadan Türkçe dua etmesini izlerim. Bir yobaz tetikçinin kundakladığı okulunun kapısında 7-8 yaşındaki çocukların üzerine titrerken, savcının ve hakimin önünde nasıl dik durduğunu izlerim. Ben hep kendi payıma hep bir insan nasıl bu kadar cesur olur diye sorarım. Bu kadar çileyi bir insan neden çeker? Bu kadar kötülükle neden uğraşır? Benim vardığım sonuç, Müjdat Gezen bir insan sever” dedi.



Müjdat Gezen’in çevresine çok yardımlarda bulunduğunu anlatan Özdil, “ İstanbul Üniversitesi’nde öğretim görevlisiyken, bir öğrencisinin harcını yatırdıktan sonra ücretsiz eğitim vermek için konservatuar kurdu. 28 yıldır eğitim veren okuldan binlerce sanatçı yetiştirdi. Her anlattığımda çok kızıyor ama Yeşilçam’ın emekçilerine de hep sahip çıktı. Okulun kundaklanması Madımak Olayı’nın günümüzdeki versiyonudur” ifadelerini kullandı.



Müjdat Gezen’in gönül kapısının sonuna kadar açık olduğunu belirten Özdil, “ Müjdat Gezen özellikle meslektaşlarına hiç toz kondurmadı. Recep Tayyip Erdoğan’ın da tiyatrocu olmadığına şükrediyorum. Çünkü o zaman ona da toz kondurmamanın bir yolu bulurdu” sözleri ise salonda gülüşmelere neden oldu.

Yılmaz Özdil’e konuşmasının ardından ÇYDD Genel Başkan yardımcısı Nihal Kızıl tarafından “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.

Bu yıl ki Cumhuriyet Ödülü’ne layık görülen Müjdat Gezen’e plaketini Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel verdi.



Aldığı ödülü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği emekçilerine ve eşine ithaf eden Gezen, “ O kadar güzel cümleler kuruldu ki ben söyleyecek bir şey bulamıyorum. Bu ödülün benim için çok anlamı var. Çünkü adında Cumhuriyet var. Ben 29 Ekim’de ağabeyim 30 Ağustos’ta doğdu. Bu nasıl ince hesaptır. Gerçi babamın matematiği kuvvetliydi” demesi salonda kahkaha tufanı yarattı.

Türkan Saylan’ı saygıyla anan Gezen, “Aysel Hocam çok güzel şeylerden bahsetti. Söylediklerine layık olmak için bu yaştan sonra da yorulacağız. Ben bu ödülü eşim Leyla’ya ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği emekçilerine, tüm kadınlarımıza ithaf ediyorum” dedi.

Törene Boğaziçi Mezunlar Korusu’nun konseriyle devam edildi.