Oktay, TOBB, TİM ve DEİK iş birliğiyle gerçekleştirilen "Türk-Kırgız İş Forumu" na katıldı. Türkiye ve Kırgızistan'ın tarihi, sevinçleri ve hüzünleri iç içe geçmiş iki devlet olduğunu kaydeden Oktay, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un geçen sene nisan ayında Türkiye'ye yaptığı ziyaretin iki ülke arasında önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi.

"GAYRET GÖSTERİYORUZ"

Oktay, "Söz konusu ziyaret sırasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Ceenbekov tarafından gösterilen hedefleri gerçekleştirmek doğrultusunda bizler de çok yoğun bir gayret içerisindeyiz. Siyasi karar alıcılar olarak bizler, iş dünyasının önündeki engelleri açmak için gayret gösteriyoruz. Ancak biliyoruz ki Türkiye-Kırgızistan ticari ve ekonomik ilişkilerinin daha da ileriye taşınmasında başrol iki ülke iş insanları olarak sizlerdedir" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Fuat Oktay: 3. havalimanı borç yapılandırmayacak" desc="İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA borcunun 5 milyar euroya (32 milyar TL) kadar olan kısmını yapılandırmak için Londra merkezli Dome Group'u yetkilendirmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 3. havalimanının borç yapılandırma işlemini gerçekleştirmeyeceğini söyledi. Oktay, 'Bankalara olan kredilerin geri ödenmesi planlandığı şekliyle yapılmakta olup mevcut borcun yapılandırılması söz konusu değildir' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/07/iecrop/aa-oktay_16_9_1573107688.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/fuat-oktay-3-havalimani-borc-yapilandirmayacak-5435644/"]

"GÜVENLİ LİMAN"

Küresel ekonomide son dönemde yaşanan gelişmelere bakıldığında, dünya ekonomisinin büyüme oranlarının aşağı yönlü revize edilmesine ve korumacı ekonomi politikalarının yaygınlaşmasına neden olduğunu belirten Oktay, "Türkiye ise yatırım fırsatlarıyla yatırımcılar ve iş insanları için bulunduğu coğrafyada güvenli bir liman olma özelliğini koruyor. Büyüme oranları ise tam aksine, yukarı yönlü revize edilmektedir. Kaptanın hüneri dalgalı denizde belli olur. Biz de dünyadaki bu dalgalı dönemde, ekonomimizden ve ortak değerlerimizden aldığımız güçle, ikili ticari ilişkilerimizi daha ileri bir seviyeye taşımak istiyoruz. Bunda da kararlıyız" diye konuştu.

"TİCARETİMİZİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRMALI, İŞ BİRLİKLERİ KURMALIYIZ"

İki ülke arasındaki ticari faaliyetlere değinen Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kırgızistan ile ticaretimiz 2018 yılında 424 milyon dolar olmuştur. 2019 yılının 9 ayında ise ticaretimiz 326 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. İkili ticaretimizdeki bu düşüş esas itibarıyla altın ithalatımızdaki dalgalanmadan kaynaklanmaktadır. İkili ticaretimizin geldiği nokta, ülkelerimizin sahip olduğu potansiyelin hiç şüphesiz ki uzağındadır. Sadece altındaki ticaretimizden kaynaklanan ufak bir düşüşü dışarıda bıraksak bile, artıyor olsa bile bu ticari hacmimiz, hala biz diyoruz ki; 'Bu bize bir şey ifade etmiyor.' Cumhurbaşkanlarımızın belirlediği 1 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimiz vardı. Aslında onların da düşündüğü bunun çok ötesi ama önce '1 milyar doları' yakalayın denmişti.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Kaldığımız yerden devam ederiz" desc="Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, '120 saatlik ara istediler, 'buyurun' dedik. Eğer o süre dolduğunda verilen sözler yerine getirilirse zaten Barış Pınarı Harekâtı amacına ulaşmış demektir. Hayır değilse, kaldığımız yerden çok daha kararlı şekilde devam ederiz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/22/iecrop/manset-2_16_9_1571758172.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/cumhurbaskani-yardimcisi-fuat-oktay-kaldigimiz-yerden-devam-ederiz-5405059/"]

Ticari ilişkilerin yatırım boyutuna değinen Oktay, 1999 yılında imzalanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması ve 1992 yılında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın 2016 yılında yenilenmesiyle karşılıklı yatırımlar alanında sağlam bir yasal zemin oluşturulduğunu ifade etti.

"1 MİLYAR DOLARI AŞMAKTADIR"

Oktay, "Bugün, Türkiye'nin Kırgızistan'daki doğrudan yatırımları üçüncü ülkeler nezdinde yapılanlar dahil edildiğinde 1 milyar doları aşmaktadır. Türk firmaları lojistikten gıdaya, finanstan turizme birçok sektörde Kırgızistan ekonomisine yatırım yapmıştır. Kırgızistan'ın ülkemizdeki yatırımları ise çok cüzi seviyededir. Türkiye olarak çok kapsamlı bir yatırım teşvik sistemine sahibiz. Kırgız yatırımcıları da bu teşviklerden faydalanmaya ve ülkemize daha fazla yatırım yapmaya çağırıyorum." şeklinde konuştu.

"BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP"

Ticaret ve yatırım ilişkilerinde olduğu gibi Türkiye'nin müteahhitlik ilişkilerinin de değerlendirilebilecek büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Oktay, şöyle devam etti:

"Türk müteahhitleri Avrupa'dan Ortadoğu'ya Ortadoğu'dan Avrasya'ya birçok ülkede üstlendikleri her projeyi en hızlı ve en kaliteli şekilde tamamlamışlardır. Kırgızistan’da da 901 milyon dolarlık üstlenilen proje bedelinin en kısa zamanda artacağından ve müteahhitlerimizin Kırgızistan ekonomisine önemli katkılar sunacağından eminim. Müteahhitlik alanında firmalarımızın Kırgızistan'a sunduğu kaliteli hizmetlerle birlikte, yapı ve inşaat malzemeleri sektöründe de Türk firmalarımızın etkinliklerinin artacağına inanıyorum."

"ÖYLE BİR SEKTÖRÜMÜZ VAR Kİ"

Ortaya çıkan fırsatlardan birinin de madencilik alanında olduğuna işaret eden Oktay, "Öyle bir sektörümüz var ki Cumhurbaşkanlarımızın 'ilk etapta hele şu 1 milyar dolarlık hedefi bir gerçekleştirin' dediklerinin bir sonraki adımına baktığımızda, sadece tek bir sektörle birkaç milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşabileceğimiz fırsatlar var." ifadelerini kullandı.

Fuat Oktay, ortaya çıkan fırsatları ve potansiyelleri gerçekleştirmek zorunda olduklarının altını çizerek, iş insanlarını bu anlamda elini taşın altına koyup fiilen iş yapmaya davet etti.

Teknik heyetlerin de ikili ekonomik ve ticari ilişkileri bir sonraki aşamaya taşıyacak adımları içeren çalışmalar yaptığını belirten Oktay, bu çalışmaların son haline geldiğini söyledi.

Oktay, şöyle devam etti:

"Yarın imzalanacak olan KEK Protokolü ve Eylem Planı ile kısa ve orta vadede atılabilecek adımları bir takvime bağlamış olduk. İnanıyorum ki, 76 maddeden oluşan bu Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi ile sizlerin karşılaştıkları sorunlar aşılacak ve yeni iş birliği alanları oluşturulacaktır. Sizlerin değerli katkılarıyla, iki ülkenin bundan sonra izlemesi gereken yol, yeni ortaklıklar kurmak, karşılıklı iş birliğini geliştirmek ve fırsatları hızla somut projelere dönüştürmek olacaktır. Bu kapsamda, iş insanları arasında bir platform olma özelliğindeki Türkiye-Kırgızistan İş Forumu önemli bir rol oynamaktadır." AA