Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü'nde akademisyenken 2 yıl önce KHK ile ihraç edilen ve pasaportuna tahkik koyulan Prof. Dr. Haluk Savaş, kanser tedavisi görmek için yurt dışına çıkmak istedi. Savaş, pasaportunu almak için başvurduğu Adana Valiliğinde yaşadıklarını önceki gün Twitter hesabından paylaştı.

Prof. Savaş yaşadıklarını; “Az önce TC Adana Valiliğindeydim; pasaport için önce tahditlerin sorgulandığı odaya girdim. Memura KHK'lı olduğumu, yargılanıp beraat ettiğimi, mahkemenin yurtdışı yasağımı kaldırdığını, iki kez tekrar etmiş kanser hastası olup yurt dışında tedavi olmak istediğimi belirttim. Memur bilgisayardan baktı KHK ile kamudan ihraç olduğumdan KHK ile pasaportumun iptal olduğunu bu nedenle pasaport çıkaramayacaklarını belirtti. Yani mahkemenin benim yurt dışına çıkış yasağımı kaldırması hiçbir anlam ifade etmiyor. KHK bizi yurt içinde ölmeye” mahkum ediyor.

‘Bu KHK'ya karşı ne yapabiliriz?’ diye sordum. ‘Kanser raporlarınızla birlikte CİMER'e yazın’ denildi. Benim ortalama beklenen ömrüm 39 ay, bunun 30 ayı geçti ‘geri kalan’ 9 ayı devletin çeşitli birimleri ile ‘yazışarak’ geçireceğiz anlaşılan. Oysa Japonya, Kore, Küba, ABD'de tedavi olabilmem için yeni geliştirilmiş önemli tedavi teknikleri var. Mesela biri 2018'de Nobel Tıp Ödülü'nü alan Prof. Allison'un immunoterapisi. Şimdi bu tedavilere bir an önce kavuşmak ve hayatta kalabilmeyi denemek yerine devletin bana ördüğü ‘ölüm duvarı’yla karşılaşıyorum. Sağ kalırsam, önce CİMER'e, başarılı olamazsam idari mahkemeye, başarılı olamazsam bölge idare mahkemesine, başarılı olamazsam Danıştay'a, başarılı olamazsam, AYM'ye, başarılı olamazsam AİHM'e başvuracağım. TR'de ceberrut devletle uğraşmak mı daha zor yoksa azraille mi bilemedim?” sözleriyle anlattı.

TWİTTER'DA GENİŞ YANKI BULDU

Savaş'ın paylaşımı sosyal medyada geniş yankı buldu. Aynı gece Adana Valiliği tarafından arandığını belirten Savaş "Vali bey. İl Nüfus Müdürünü de valiliğe çağırmış ve bilgi almış. Bin anlamda kriz masası gibi bir şey oluşturmuşlar. Aranıp valiliğe gittiğimde durumun farklı olduğunu hissettim. Anladığım kadarıyla devlet biraz toplumdan yükselen dalgayı bir biçimde yavaşlatmak istiyor. Topu, nüfus müdürünün üzerine atmışlar. Benim anladığım bu. Ancak izlenimimiz olumlu bir dönüş olmayacağı yönünde" dedi.

"DEVLET PRESTİJ KAZANIR"

İstanbul'daki doktorunun da Adana Valiliğince arandığını öğrendiğini belirten Savaş "Ontologomundan son durumu rapora dökmesini istemişler. Bir taraftan da ciddi ciddi araştırıyorlar. Kitlesel sonuçlara yol açmadan yeni bir yol bulmaya çalışıyorlar. Aslında devlet gerekeni derhal yapsa kamuoyunda da prestij kazanır." yorumunda bulundu.

"ARTIK KHK'LILAR KONUŞUYOR"

Kendisi gibi çok sayıda KHK'lı mağdurun bulunduğunu hatırlatan Savaş "Zaten sürekli görüşüyoruz. Güzel bir dayanışma var. KHK'lıların kamuoyu da kendi kendini bilgilendiriyor. Beklentisi olan insanlar buradan bilgileniyorlar ve ümide kapılıyorlar. KHK'lılar artık konuşuyor. 'Biz etiketlendik, biz bittik tüh, vah' diye, bir şey yok. Artık neyse ne. Biz de hakkımızı arıyoruz ve arayacağız" diye konuştu.

Kısa vadede, kendisi gibi bariz sağlık sorunlarını kanıtlayanların seyahat engelenin, en azından bir bakanlar kurulu kararı ile formülize edilebileceğini belirten Savaş şunları söyledi; "Sağlığa ulaşma hakkı en temel insan haklarından. Yarın ben yolda yürürken düşsem ölsem, sonra insanlar sorar. Artık eskisi gibi değil. Üç beş gazeteye baskı ile bunların üzerine kapatamazsınız. Sosyal medyadan yazar sesini duyurur. Bu basınç büyür, örgütlenmeler artarsa, hiç yargılanmamış, savcının karşısına bile çıkmamış KHK'lılar ile ilgili bir adım atılır. Sen beni yargılamıyorsun, tutuklamıyorsun, seyahat hakkımızı neden engelliyorsun? Bir de beraat edenler var. Bunları ne yapacaksınız? Umudumuz kısa sürede gereken adımlar atılacaktır"