Ramazan ayının başlaması için artık sadece sayılı saatler kaldı. 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece sahura kalkılacak ve Ramazan ayının ilk orucu tutulacak. Bir rahmet ve mağfiret mevsimi olan Ramazan ayının gelmesiyle Müslümanlar sahur, imsak ve iftar vakitlerini araştırıyor. Türkiye genelinde ramazanın ilk imsak Ardahan ve Iğdır’da saat 03.13’te yaşanacak, ilk iftar ise saat 19.06’da Hakkari’de açılacak. İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve il il iftar ve sahur vakitleri...

SAHUR VE İFTAR VAKİTLERİ

Türkiye genelinde ramazanın birinci günü ilk imsakın Ardahan ve Iğdır’da saat 03.13’te yaşanacak, ilk iftarın ise saat 19.06’da Hakkari’de açılacak.

Ramazan için çok kısa süre kaldı. İstanbul'da ilk sahur 04.09'a kadar, ilk iftar ise 20.12'de gerçekleşecek. Diğer illerde ise sahur ve iftar vakitleri şu şekilde;

Ankara sahur vakti: 03.58, iftar vakti: 19.54
İzmir'de sahur vakti: 04.28, iftar vakti: 20.14
Adana'da sahur vakti: 04.01, iftar vakti: 19.38
Antalya'da sahur vakti: 04.20, iftar vakti: 19.56

İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ

RAMAZAN NE ZAMAN BİTECEK?

2019 yılında on bir ayın sultanına 6 Mayıs Pazar günü merhaba diyerek coşku ve sevinç ile karşılayacağız. Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat'la devam eden, bin aydan daha hayırlı bu mübarek aya 3 Haziran Pazartesi günü elveda diyeceğiz.

VAKİT FARKLILIKLARININ NEDENLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığına, vatandaşlardan imsak ve iftar vakitlerindeki farklılara yönelik sorular geldiğini aktaran İşlek, namaz vakitlerinin güneş ışığının yeryüzüne gelişiyle ilgili olduğunu, bulunulan yerin enlem, boylam ve güneş ışığının hareketini hesaba katmadıklarını belirtti.

İşlek, güneşin 23 derece 27 dakikalık eğimi nedeniyle özellikle 21 Haziran ve 21 Aralık’a yakın zamanlarda güneş ışığının açısında uç noktalarda değişiklik olduğunu kaydederek, “Eşitmiş gibi veya yakınmış gibi olan zamanlar, 21 Mart ile 23 Eylül gece-gündüz eşitliğine yakın zamanlarda olur. Bize, vatandaşlarımızdan çok soru gelmekte. ‘İşte İstanbul ile Hatay biri kuzeyde batıda, ötekisi güneyde doğuda ama vakitler arasında ya çok yakın ya çok fark var. Bu neden oluyor? Yanlış mı yapıyorsunuz?’ gibi sorular. Bu tamamıyla 23 derece 27 dakikalık açıdan fark etmektedir.” bilgisini verdi.

RAMAZAN AYI NEDEN 29 GÜN SÜRECEK?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, 1978’te İstanbul Rü’yeti Hilal Konferansı ve 2016’da Uluslararası Kameri Aybaşları ve Hicri Takvim Birliği Kongresinde alınan kararlar neticesinde kameri ay başı hesap ve haritalarının yapıldığını, bunun için astronomik olarak “içtima (toplanma)” ve “rüyet (görme)” olaylarını dikkate aldıklarını vurguladı.

Dünya, Ay ve Güneş’in aynı doğrultuda bir araya gelmesiyle içtima olayının yaşandığını bildiren İşlek, şunları söyledi:

“Bu anda dünyanın neresinden bakarsanız bakın güneş ışığının kuvveti nedeniyle hilal olarak ayı görmek mümkün değildir. Ay dünyanın etrafında dönüyor biliyorsunuz. Bu, 8 derecelik açıya ulaştığında ilk defa dünyanın herhangi bir yerinde hilal görülmeye başlıyor. İşte biz, bu anı hesaplıyoruz. Bu ilk defa görülme dünyanın neresinde oluyor, ona göre kameri ay başı haritalarımızı çiziyoruz. Hilalin görülme durumuna göre kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Üst üste 30 gün olduğu da olur. Bunu 6-7 yıllık periyotlar halinde yapıyoruz. En son elimizde 2016-2022 kameri ay başları kitapçığı var.”

[old_news_related_template title="Ramazan için uyku önerileri: Sahurdan sonra uyumayın" desc="Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, Ramazan ayına özel uyku önerileri verdi. Sahurdan sonra uyunmaması gerektiğini belirten Fidan, önemli uyarılarda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/02/iecrop/shutterstock_554478352_16_9_1556792113.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/ramazan-icin-uyku-onerileri-sahurdan-sonra-uyumayin-4649561/"]