Eskişehir’in Alpu ilçesine bağlı Başören Mahallesi'ne bağlanan ve eskiden küçük bir köy olan, şimdiki resmi statüsü ise 'Sokak’ olan Sarıçiçek'te yaşayanlar halen elektrikle tanışmadılar. Başören Mahallesi’ne sadece 4 kilometre uzakta olan Sarıçiçek Sokak'ta yaşayanlar tüm ihtiyaçlarını; mum, gaz lambası, el feneri veya lüküs lambada gidermeye çalışıyorlar. Sarıçiçek Sokak’ta 10 hanede yaşayan yaklaşık 35 kişi geçimini hayvancılıkla sağlıyor. 50 yıldır elektrik hizmeti alamadıklarını belirten vatandaşlar artık birilerinin seslerini duymasını istiyor.

FOTO:SÖZCÜ- Kemal ATLAN


BAŞVURMADIKLARI KURUM KALMAMIŞ

50 yıldır yaşadıkları köy, belediyeler yasası ile sokak olan Sarıçiçek sakinlerini, akşam ezanından sonra dışarıda pek gören olmamış. Vatandaşların tek derdi yıllardır verilmeyen elektrik hizmetine artık kavuşmak. Halkın başvurmadığı kurum kalmamış. Sokak sakinleri 50 yıldır elektrik hizmeti alamadıklarından dolayı yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyor.

FOTO:SÖZCÜ- Kemal ATLAN


TAM 27 KURUMDAN GÖRÜŞ İSTENMİŞ

Resmi prosedürlere göre başvuru yapan mahalle halkından elektrik ulaştırılabilmesi için 27 ayrı kurumdan görüş alınması istenmiş. 27 kurumdaki işlemler tamamlanmış. Bölgede istenen iskanlar alınmış, ancak şehir planlaması, haritalama ve toprak analizinin yapılması gerektiği yetkililer tarafından vatandaşlara aktarılmış. Vatandaşlar ise maddi imkansızlıklar nedeniyle karanlıkta yaşamaya mahkum kalmış.

FOTO:SÖZCÜ- Kemal ATLAN


BELEDİYE MAZOT VERİRSE JENERATÖR ÇALIŞIYOR

Sokak sakinlerinin elektrik ihtiyacını gidermek amacıyla Alpu belediyesi tarafından küçük bir jeneratör yardımı yapılmış. Mazotla çalışan jeneratörün yakıtını da bazen belediye veriyor, bazen de hanelerde yaşayan vatandaşlar aralarında para toplayarak mazot alabiliyor. Yüksek maliyetler nedeniyle de jeneratör ilçede sadece akşam yemek saatlerinde 2 saat çalıştırılıyor. O iki saat içerisinde halk bütün elektrik gereksinimlerini karşılamak zorunda. Düşük voltaj nedeniyle de buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyaları çalıştırmak mümkün değil. Sokak sakinleri mazot bulup jeneratörü çalıştırdıkları 2 saat süresince cep telefonlarının veya şarjlı el fenerlerinin şarjını yüklemeye çalışıyorlar. Gaz yağı alabilen haneler ise lüküs lamba eşliğinde akşam yemeklerini yiyebiliyorlar.

FOTO:SÖZCÜ- Kemal ATLAN


BUZDOLABI, ÇAMAŞIR MAKİNESİ YOK

Elektrik olmadığı için buzdolabı kullanamadıklarını belirten Sarıçiçek sakinlerinden Hüseyin Kınık, “Yaptığımız yemekleri bir gün içerisinde tüketmek zorundayız. Ertesi güne bozuluyor. Elektrik olmaması nedeniyle gıdalarımızın hiçbirini saklayamıyoruz. Kış aylarında bozulmaması için yiyeceklerimizi dışarıya koyuyoruz. Ama yaz aylarında yemeklerimiz ertesi güne bozulmuş oluyor. Küçükbaş hayvancılık işiyle uğraşıyorum. 150 küçükbaş hayvanım var. Ahırımıza elektrik çekemiyoruz. Hayvanlarımızı kontrol etmeye ellerimizde fenerlerle gidiyoruz. Güvenlik sağlayamıyoruz. Bu zor durumdan artık kurtulmak istiyoruz. Yetkililer bir an önce bize gerekli desteği vermeli bu mağduriyet giderilmeli” dedi.

FOTO:SÖZCÜ- Kemal ATLAN


"SATIP ŞEHRE GİDECEĞİZ"

Mağdurlardan Ahmet Subaşı da bugüne kadar sorunlarının çözülmediğini ifade ederek son çarelerinin şehre göç etmek olduğunu söyledi. Subaşı, “Köyden kente göç etmek istemiyoruz. Ancak buna mecburuz. Her şeyimizi satıp buralardan gitmekten başka bir çaremiz kalmadı. Ne buzdolabı kullanabiliyoruz ne de başka bir şey, burada hapis gibiyiz. Hiçbir şeyden yararlanamıyoruz” diye konuştu.

FOTO:SÖZCÜ- Kemal ATLAN


"ELEKTRİKSİZ HAYVANLARIMIZA DA BAKAMIYORUZ"

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibe kredisinden faydalanarak 6 buzağı aldığını belirten Ayşe Kıyak isimli vatandaş ise elektriksizlikten hayvanlarla ilgilenemediğini belirterek, “Hayvanlarımız var, elektrik olmaması nedeniyle süt sağmada sıkıntı yaşıyoruz. Bu sıkıntılar bir an önce çözülsün. Destek aldık hayvancılık yapmak istiyoruz ancak elektriksizlik bizim elimizi kolumuzu bağlıyor” dedi.

FOTO:SÖZCÜ- Kemal ATLAN


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SESLENDİLER

Elektrik olmaması nedeniyle televizyon seyredip haber takip edemeyen, internetten gündemi takip edemeyen sokak sakinleri, “Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz. Bizim sesimizi duysun. Artık karanlıkta yaşamak istemiyoruz. Biz burada insanca aydınlıkta yaşamak istiyoruz. Işıksız köy olmaz. Ne olur bize bir el uzatın bu durumdan bizi kurtarın. Elektrikler artık gelsin karanlıktan kurtulmak istiyoruz” şeklinde çağrıda bulundular.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer konuyu Meclis gündemine taşıdı.


KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, “10 hanedeki yaklaşık 30-35 Eskişehirli 50 yıldır karanlığa mahkum. 50 yıldır çalmadıkları kapı kalmadı. Bu çağda elektriksiz ev en büyük utanç. 50 yıldır süren sorunun sorumlusu kim?” dedi.

"BAKANLIK HABERDAR MI?

Bakanlığın bu skandaldan haberdar olup olmadığını soran Çakırözer, “Haberdar ise bu hizmeti sağlamayan kurum ya da kişiler hakkında idari bir soruşturma başlatacak mıdır? Vatandaşın, üreticinin ve çiftçinin kesintilerden dolayı kaybı ne kadardır? Bu konuda bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?” sorularına yanıt aradı.