4 bin 200’e yakın çalışanıyla Türkiye’nin en büyük kurumlarından biri olan TÜPRAŞ’ta toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 30 Ocak’ta başlamıştı. Petrol İş Sendikası’nın örgütlü olduğu kurumda son sözleşme 31 Aralık 2018’de sona ermişti. İşçiler son sözleşmede yüzde 18 zam almaya hak kazanmıştı. Petrol-İş Sendikası yaklaşık 2.5 aydır TÜPRAŞ işveren temsilcileriyle görüşüyor ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması için çabalıyordu. İşçi yevmiyelerine ve sosyal yardımlara yüzde 50 zam talep eden sendika, bugüne kadar gerçekleştirilen 8 görüşmeden de bir sonuç alamadı.


UZLAŞI SAĞLAMADI


Taraflar arasında görüşmeler tıkandıktan sonra toplantılara arabulucu atanmıştı. Arabulucu eşliğindeki son görüşmede de anlaşma sağlanamadı. İşveren tarafından verilen son ücret teklifinde, ilk 6 ay zam yapmamayı ve işçilerin saat ücretlerine yansıtılmaması şartı ile bir brüt maaş tutarında ödeme gündeme getirildi. Ancak yine de anlaşma sağlanamadı. Rafinerisinde çalışan 1828 işçi olmak üzere Batman, Kırıkkale ve Aliağa Rafinerilerinde çalışan toplam 4 bin 200 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması nedeniyle Petrol-İş Sendikası bir dizi eylem kararı aldı.


İŞÇİLER EYLEMDE


İşçilerin başlattığı eylem bu sabah da devam etti. En son 12 Nisan'da taraflar bir araya gelmiş ancak anlaşma sağlanamamıştı. Bir sonraki görüşme ise 18 Nisan'da gerçekleşecek.