CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 20 Nisan’a kadar olan gümrüksüz patates ithalatı uygulamasının 31 Mayıs’a kadar uzatılması kararını da eleştirerek, “Bazı bölgelerde tam patates hasadı yapılırken, patates için ithal üründe gümrük vergisinin sıfırlanması, Türk tarımına, Türk çiftçisine vurulmuş en büyük darbedir” açıklamasında bulundu.

DEKAR BAŞINA 3 BİN 350 TL MALİYET


CHP Niğde Milletvekili Gürer, 2017 yılında 2 milyon 130 bin ton olan soğan üretiminin 2018 yılında yüzde 6.4 oranında azalarak 1 milyon 900 bin tona düştüğünü hatırlattı.
Soğan ekili alanlarda dekarda 4 ila 5 ton arasında verim beklendiğine işaret eden Ömer Fethi Gürer, maliyet hesabını da açıkladı. Gürer, “Ürün için dekarda tarla kirası 600-700 TL, tohum bedeli 200-400 TL, gübre bedeli 200-250 TL, ilaç bedeli 600-700 TL, mazot bedeli 300-350 TL, su bedeli 150 TL, hasat ve işçi bedeli de 600-800 TL arasında değişiyor. Bu rakamlar üst üste toplandığında bir dekarda elde edilecek 4-5 ton soğan için 2 bin 650 TL ile 3 bin 350 TL arasında değişen fiyatlarla masraf oluşuyor. Bunlara nakliye, vergiler, üretici ve pazarcı karı da eklendiğinde maliyet katlanarak artıyor. Şayet, maliyet giderlerini azaltılmaz ve üretici desteklenmez ise diğer ürünlerde olduğu gibi soğanda da fiyatların dengelenmesi, fiyat artışının önlenmesi mümkün görünmüyor” diye konuştu.


HASAT DÖNEMİNDE GÜMRÜKSÜZ PATATES ALINIR MI?


Öte yandan 20 Nisana kadar gümrük vergisiz patates ithal edilmesini öngören kararnamenin, bugün itibariyle 31 Mayıs tarihine kadar uzatıldığını hatırlatan Gürer, bazı bölgelerde patates hasadının başladığı bir döneme denk gelen bu kararını, Türk çiftçisini ve Türk tarımını bitirme girişiminden başka bir anlama gelemeyeceğini söyledi.

YERLİ ÜRETİCİYİ BİTİRMEK Mİ İSTİYORLAR?


Herhangi bir ürünün ithalatında o ürününü tam hasat döneminde gümrük vergisini sıfırlanması uygulamasının; kendi tarımını, kendi geleceğini, kendi üreticisini düşünün hiçbir ülkede yapılamayacağını ifade eden Gürer, “Başta Çukurova olmak üzere bazı bölgelerde patates hasadı başladı. Peyderpey, patates üretimi yapılan tüm bölgelerde hasat yapılacak. Böyle bir dönemde dışarıdan patates ithal edilmesinin önünü açılması, Türk çiftçisini, Türk tarımına vurulan büyük bir darbedir” dedi.