Osman Kavala, 8 Haziran 2018'de AİHM'e yaptığı başvurusunda hakkındaki geçici tutukluluk kararının ve bu kararın uzatılmasının AİHS'nin emniyet ve güvenlik haklarıyla ilgili 5’inci maddesine aykırı olduğunu savunmuştu.

"Çıkarılan zorluklar" nedeniyle hakkındaki geçici tutukluluk ve tutukluluğun devamı kararlarına itiraz edememiş olması ve Anayasa Mahkemesi önündeki sürecin uzunluğunun da AİHS'nin aynı maddesine aykırı olduğu belirtilen başvuruda, ayrıca Kavala hakkındaki tutukluluk kararının siyasi nedenlerden ötürü verildiği, bu durumun AİHS'nin 18'inci maddesine aykırı olduğu ileri sürülmüştü.

AİHM, 'makul şüphe olmadan Osman Kavala'nın siyasi sebeplerle tutuklanması' ve 'AYM'nin başvuruyu makul bir sürede incelememesi' gerekçesi ile AİHS madde 5/1, 5/4 ve 18'den ihlal bulup Kavala'nın 'derhal serbest bırakılmasına' karar verdi. Mahkeme, Demirtaş'tan sonra Türkiye hakkında 18. maddeden ikinci ihlal kararını vermiş oldu.

"UMARIM BİR AN ÖNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞUR"


CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 10 Aralık İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabulünün 71. yıl dönümü olduğunu anımsattı.  3 yıl önce bugün İstanbul Beşiktaş'ta gerçekleşen terör saldırısında 36 polis memuru ile 8 sivilin yaşamını yitirdiğini belirten Tanrıkulu, ölenleri saygı ile andığını belirterek, "Terörü bir kez daha lanetliyorum." dedi.

Tanrıkulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Osman Kavala'nın başvurusunda, kişi özgürlüğü ve güvenliği yönünden ihlal tespiti yaptığını söyledi. Kavala'nın yaklaşık 1,5 yıl iddianamesiz tutuklu kaldığını, çıkarıldığı 4 duruşmada heyetin değişikliğe uğradığını ifade eden Tanrıkulu, bu davada adil bir yargılama sürecinin gerçekleşmediğini öne sürdü.

Türkiye'nin bu ihlal tespitine ilişkin kısa sürede adım atmasını beklediklerini dile getiren Tanrıkulu, "Umarım hükümet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ihlal kararına direnmez. Osman Kavala da bir an önce özgürlüğüne kavuşur." diye konuştu.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ,10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir basın açıklaması düzenledi. Foto: AA


Tanrıkulu, AK Parti hükümetleri döneminde insan haklarına yönelik birçok ihlalin bulunduğunu söyledi. Bu konuda çeşitli sivil toplum örgütlerinin araştırmalarının bulunduğunu savunan Tanrıkulu, şunları kaydetti:

"Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü ama ülkemizde hukuk askıda, insan hakları ise ayaklar altında. OHAL kaldırıldı ama etkileri hala devam ediyor. 130 bin işlem yapıldı. Bunlardan sadece 90 bin başvuru sonuçlandı. Başvuruların 82 bini reddedildi, 8 bin civarında kabul kararı verildi. Yaklaşık 30 bin başvuru ise komisyon önünde bekliyor. KHK ile atılan ve sivil ölüme mahkum edilen çok sayıda kamu görevlisi var. Yaşam hakkı ihlali geçtiğimiz yıl da her alanda devam etti."