Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk canlı yayınında, Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekâtı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Harekâtın amacının terörle mücadele olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, hedeflerinin YPG/PKK teröristlerini Türkiye'nin güney sınırından temizlemek olduğunun altını çizdi.

[old_news_related_template title="Son dakika... Bakanlık açıkladı! Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 174 oldu" desc="Barış Pınarı Harekâtı kapsamında teröristlere ağır bir darbe daha indirildi. Milli Savunma Bakanlığı, Resulayn'daki terör hedeflerine düzenlenen hava harekatında 19 teröristin daha etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Böylece operasyon kapsamında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 174'e yükseldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-bakanlik-acikladi-etkisiz-hale-getirilen-terorist-sayisinin-174-oldu-5382425/"]

"ELLERİNDE SİLAH OLARAK TUTUYOR"

Çavuşoğlu, bölgedeki tutuklu IŞİD'lilerin durumuna ilişkin, "YPG'li teröristler, DEAŞ'lıları ellerinde silah olarak tutuyor. Bir terör örgütüyle mücadele ederken, başka bir terör örgütünü pazarlık konusu yapıp da bu harekâtın meşruiyetini sulandırmaya kalkmasınlar. Bizim DEAŞ'a karşı da diğer terör örgütleriyle mücadelede de yaptıklarımız ortada" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, IŞİD'ten temizledikleri Fırat Kalkanı Harekâtı bölgesi ve Afrin'deki durumun bunun kanıtı olduğunu ifade ederek, "Harekâtı sulandırmak veya karşı çıkmak için bu tür bahaneleri öne sürüyorlar" şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ordumuzu işgalci olarak nitelerseniz kapıları açarız" desc="Partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ve Arap ülkelerine sert mesajlar verdi.  'Suudi Arabistan ve Mısır kendilerine baksın' diyen Erdoğan, 'Eyy Avrupa Birliği bizim ordumuzu işgalci olarak nitelerseniz kapıları açarız 3.6 milyon mülteciyi size yollarız. Şimdi kalkmış para hesabı yapıyorlar. Siz daha önce söz verdiğiniz parayı verdiniz mi ki? Bu güne kadar 40 milyar dolar harcadık yine harcarız ama kapıları da açarız. Siz bu güne kadar samimi olmadınız ki zaten. 1963'ten beri bizi oyalıyorsunuz.' diye konuştu. Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtı'nda şu an kadar 109 teröristin öldürüldüğünü de açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/10/iecrop/ardogan-foto-aa_16_9_1570705110.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/cumhurbaskani-erdogan-il-baskanlarina-sesleniyor-5381595/"]

"ULUSLARARASI HUKUKTAN KAYNAKLANAN HAKKIMIZ"

ABD, Fransa ve İsrail gibi ülkelerin YPG/PKK terör örgütünü kullanarak Suriye'yi bölmeye çalıştığını anlatan Çavuşoğlu, "Biz uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı kullanıyoruz, buraya terör hedeflerini temizlemek için giriyoruz" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, Adana Mutabakatı'na göre de rejim gereğini yapamadığı durumda Türkiye'nin teröristleri temizlemek için gerekeni yapma hakları olduğunu kaydederek, harekât öncesi de hem diğer ülkelere, hem uluslararası kurumlara, hem de rejimin İstanbul'daki başkonsolosluğuna gerekli bildirimlerde bulunduklarını anımsattı.

"ABD'NİN İÇİNDE FARKLI BASKILAR VAR"

ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomik yaptırım tehditlerine de tepki gösteren Çavuşoğlu, "Trump, Türkiye'nin önemini biliyor, PKK'nın ne olduğunu da iyi biliyor ancak ABD'nin içinde farklı baskılar var. Hepsi de bu terör örgütünü müttefik olarak görmeye başladı. Buna (ABD'li Cumhuriyetçi Senatör) Lindsey Graham da dahil" dedi.

"ESAS DERDİ TÜRKİYE DEĞİL"

Bakan Çavuşoğlu, "Graham'ın esas derdi Türkiye değil. 'Burada eğer bunlar (YPG/PKK) olmazsa bu sefer İran gelir, Rusya gelir, rejim gelir. Üçü de aynı şey demektir zaten. YPG, durursa onlar giremez' diye düşünüyor. Bunu kendisi de söyledi zaten. Bu tehditlerden hiçbir şey çıkmaz" ifadesini kullandı.

"BİZİM İÇİN BEKA MESELESİDİR"

Konunun Türkiye için ulusal güvenlik meselesi olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kim ekonomik yaptırım tehdidinde bulunursa bulunsun, bu bizim için beka meselesidir. Bu konuda ülkemizin, milletimizin, devletimizin geleceği için ne gerekiyorsa onu yaparız. Şu dönemde de gördük ki müttefiklerimiz bile terör örgütü tarafında meyil gösteriyor. Türkiye gibi bir müttefikin arkasında durmuyor. Demek ki yarın Türkiye'nin başına daha büyük bir şey gelse bunlar, Türkiye'nin yanında durmayacak. Biz teröristlere karşı kendi tedbirimizi kendimiz almak zorundayız"  AA