TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2020 yılı bütçesine ilişkin konuşan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, son 17 yılda suyun akışına yön veren politikalar izlediklerini, baraj sayısını 276'dan 841'e çıkardıklarını kaydetti.

[old_news_related_template title="Barajlarda son 10 yılın en düşük doluluk oranı" desc="İstanbul'da barajlarda doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor. Barajların havadan çekilen görüntülerinde kurak mevsimin de etkisiyle su miktarındaki azalma göze çarpıyor.  Ancak İSKİ'nin verilerine göre su oranı artan barajlar da var. Darlık, Ömerli, Alibeyköy barajlarında neredeyse yarıya düşen doluluk oranı Sazlıdere barajında artarken Terkos barajında nisbeten azalmış gözüküyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/02/iecrop/resim1_10149276_16_9_1575270062.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/barajlarda-son-10-yilin-en-dusuk-doluluk-orani-5484378/"]

Kurulu gücü de 12 bin 500 megavattan 29 bin megavata çıkardıklarını dile getiren Pakdemirli, ayrıca 2023 yılında 8,5 milyon hektar alanda sulamaya da ulaşmış olacaklarını söyledi.

[old_news_related_template title="İki barajlı ilçede su yok" desc="Samsun'a yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan ve Yeşilırmak üstünde kurulan Suat Uğurlu ve Hasan Uğurlu baraj göllerinin kıyısındaki Ayvacık ilçesi'nin Döngel Mahallesi'nde şehir şebeke suyu bulunmuyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/24/iecrop/resim2_10077117_16_9_1574578717.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/iki-barajli-ilcede-su-yok-5469398/"]

ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR'İN SU KONUSU

Ankara, İzmir ve İstanbul'un su problemlerinin konuşulduğunu hatırlatan Pakdemirli, "Biz inşallah Ankara, İzmir ne de İstanbul'u susuz bırakmadık, bırakmayız ve bırakmayacağız. Ankara'da Gerede Sistemini açtık ve 2045 yılına kadar Ankara'nın su problemini çözdük." dedi.

[old_news_related_template title="Son dakika... Hükümetten 'Kanal İstanbul' açıklaması!" desc="Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tartışılan Kanal İstanbul projesiyle ilgili, 'Ülkemiz için olduğu kadar dünya için de çok önemli bir proje olan Kanal İstanbul'un ÇED sürecinde sona yaklaştık. Çok kısa bir süre içerisinde tüm bu çalışmaları ve raporumuzu kamuoyuyla paylaşacağız' açıklamasında bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/14/iecrop/murat-kurum-aa_16_9_1576352100.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-hukumetten-kanal-istanbul-aciklamasi-5510055/"]

"MELEN'DE PROBLEM OLDUĞU DOĞRUDUR"

İstanbul'da su sıkıntısına ilişkin bir haberi gösteren Pakdemirli, CHP Grubu'na yönelik, "Bu, İstanbul'da sizin yarattığınız manzaradır. Biz, İstanbul'u susuzda da bırakmayacağız. Melen'de (baraj) ufak bir teknik problem olduğu doğrudur. Bunun da gereğini yapacağız. Cumhurbaşkanlığı Strateji Ofisi bunu imzaladı. Hiç iş yapmazsan hata da yapmazsın, binlerce baraj yaparsan bir tanesinde de ufak bir problem olabilir." diye konuştu.

[old_news_related_template title="İBB Meclisi'nde Melen ve Kanal İstanbul gerilimi" desc="Tartışma yaratan Melen Barajı ve Kanal İstanbul projeleri ile ilgili araştırma komisyonu kurulması için CHP grubu tarafından İBB Meclisi’nde sunulan önergeler, AKP ve MHP gruplarının oyları ile reddedildi. Eleştirilere yanıt veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu inşaatında sorunlar olan Melen Barajı’nın gövdesindeki çatlakların yer aldığı fotoğrafları meclise sundu. İmamoğlu “Projedeki çatlakların sebebi yapımdaki yanlış tercihtir” dedi. Kanal İstanbul için de Ocak ayında çalıştay düzenleyeceklerini açıklayan İmamoğlu “Kimse 3 çocuk babası vatandaş Ekrem İmamoğlu’na ‘Kanal İstanbul’u yapıyoruz’ diye dayatamaz. İstanbul’a ihanet etmeyelim. Çocuklarımıza kötü bir miras bırakmayalım” diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/10/iecrop/imamoglu-melen-1_16_9_1575956971.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/ibb-meclisinde-melen-ve-kanal-istanbul-gerilimi-5500136/"]

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, baraj projesiyle ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

* Geçtiğimiz aylarda Melen Barajı'nı ziyaret etmeme rağmen konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapmadım. Melen Barajı ile ilgili ilk konuşan ‘İstanbul'un 3 aylık suyu kaldı. Ne yapacaksın?' diyen Sayın Cumhurbaşkanıdır.

* Projedeki çatlakların sebebi yapımdaki yanlış tercihtir. İnşaatın yığma taş ile yapılması önerildiği halde betonla yapılmasıdır.

* İSKİ Genel Müdürümüzü DSİ ve Bakanlık ile ilişkilendirilerek projenin düzeltilmesi için 2020'de kaynak ayrılmasını talep ettik. Ancak yapım için bütçe tahsis edilmedi. Yapılan barajın parasını İSKİ yani İstanbullular ödüyor.

[old_news_related_template title="İmamoğlu'ndan 'Kanal İstanbul' çıkışı: Fatih Sultan Mehmet dirilse hesap sorar" desc="İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına tepki göstererek, “Bu coğrafya, binlerce yılın bize emaneti. Bugün, şu güzel şehri fethedip, bizim insanlarımıza kazandıran Fatih Sultan Mehmet, bugün ayağa kalksa, dirilse, ‘Sen ne yapıyorsun’ der. Hepimize hesap sorar Fatih Sultan Mehmet” dedi. İmamoğlu, Kanal İstanbul güzergahında Katar sermayesi tarafından arazi alımı yapılmasıyla ilgili de “O hattaki tüm mülkiyetleri araştırıyoruz, nasıl bir mülk hareketi oluşmuş bakıyoruz” ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/16/iecrop/ekrem-imamoglu-sozcu-kanal-istanbul_16_9_1576505419.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/imamoglundan-kanal-istanbul-cikisi-fatih-sultan-mehmet-dirilse-hesap-sorar-5513030/"]

BAKAN PAKDEMİRLİ KONUŞURKEN SES SİSTEMİ ARIZALANDI

Meclis Genel Kurulunda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumların 2020 yılı bütçelerinin görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuşurken ses sistemi arızalandı. Oturuma ara verildi.

Arıza giderildikten sonra Bakan Pakdemirli konuşmasına devam etti. (AA-SÖZCÜ)