Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında soruları yanıtladı.

Erdoğan, programda yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 14 Şubat'ta Soçi'de bir araya geleceklerini vurgulayarak, "Sayın Putin, Merkel ve Macron ile olan dörtlü zirvemiz, Suriye'ye yönelik olan o zirveyi şu anda bulunduğumuz konumda onlarla bir araya geldik. Tabii dışarıda Boğaz'a yönelik fotoğraf çekimlerimiz olmuştu ama burada da kararlı bir müzakereyi gerçekleştirdik. Malum Birleşmiş Milletler'den De Mistura da katılmış olduğu o zirvede biz bütün belirlediğimiz başlıkları onunla paylaştık ve o süreç, o yönüyle de devam ediyor. Belirleyici olup olmadığı meselesi ayrı ama en azından buna bir zenginlik katan süreçti ve şu anda da tabii zaman zaman o da İstanbul zirvesi olarak anılıyor ve kısa bir süre Sayın Putin ile malum Moskova'da bir araya geldiğimde yine İstanbul zirvesini andık ve ayın 14'ünde de Soçi'de bir araya geleceğiz. Soçi'de daha önce başlattığımız zirvenin ikinci turuna başlayacağız ve yine orada da Rusya Federasyonu, Türkiye, İran üçlü olarak bu zirvemizin tekrarını yapacağız. Temenni ediyorum ki bu güzel gidişe yeni bir anlam kazandıracak, yeni bir güç katacak. Çünkü Suriye'deki malum bu süreç, Cerablus, Afrin, İdlip, bütün bunlardan sonra her geçen gün daha iyiye doğru gidiyor. Temennimiz odur ki bunu bu şekilde devam ettirelim ve geri dönüş başlayan bu bölgelerde Suriye halkı kendi topraklarına dönme imkanını, fırsatını bulsun" dedi.

SURİYE İLE ALT DÜZEYDE İLİŞKİLER YÜRÜTÜLÜYOR

Erdoğan, "Şu anda Suriye ile bizim alt düzeyde dış politika yürütülüyor. İstihbarat örgütleri bu noktada illa liderler ne yapıyorsa biz de onu yaparız havasında olamaz. Liderler çoğu zaman devreden çıkabilirler, istihbarat örgütleri bunu değerlendirir. Düşmanımız dahi olsa ipi tamamen koparmayacaksınız. Olur ki o ip size bir gün lazım olabilir. Bu geleneği siyasi tarihimizden baktığımızda değerlendirmek durumundayız. Biz Afrin'e, İdlib, Elbab'a, Cerablus'a girmişsek bu yatırımları yapıyorsak birilerinden bir şey gelecek için değil" ifadesini kullandı.

"2040'A KADAR İSTANBUL'UN SU SIKINTISI OLMAYACAK"

İstanbul'da önümüzdeki dönemlerde su sıkıntısının yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin, Erdoğan, "2040'a kadar İstanbul'un ciddi manada bir su sıkıntısı olmayacak" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar Emiri ile görüştü" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/1036330969_16_9_1549103504.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/cumhurbaskani-erdogan-katar-emiri-ile-gorustu-3367067/"]

"DEMOKRASİ YERELDE BAŞLAR"

31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri ile ilgili çalışmalara ilişkin, Erdoğan şu değerlendirmelerde bulundu:

"Demokrasi yerelde başlar. Eğer bir siyasi hareket ben bir demokrasi mücadelesi veriyorum diyorsa önce yerel politikayı başarması lazım. Yerel politikayı başaramayanın geneli başarması mümkün değil."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'i suya kavuşturanın da merkezi yönetim olarak AKP olduğunu söyledi.

"70 KAT BİR MİMARİ MEDENİYET RUHUMUZA UYGUN DEĞİL"

Dikey mimarilerin Türk medeniyetine uygun olmadığını belirten Erdoğan, "Öyle 50 kat, 60 kat, 70 kat bir mimari, aslında bizim medeniyet ruhumuza da uygun bir mimari değildir" ifadelerini kullandı.

DİKKAT ÇEKEN 15 TEMMUZ AÇIKLAMASI

FETÖ'nün henüz temizlenmediğini vurgulayan Erdoğan, "Daha yapılacak çok operasyon var. Devletin içinde var, devletin çeşitli kurumlarında var, polisimizde, askerimizde, her yerde var. Onun için kolay değil. Bu, adeta metastaz yapmış, bütün bünyeyi sarmış" dedi. FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasındaki halkın direnişine ilişkin, Erdoğan, "O gecenin katılımcıları AK Parti tabanıyla ve MHP tabanıdır" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, AKP ile MHP arasındaki Cumhur İttifakı'na ilişkinse "Temennim ve duam odur ki inşallah pazara kadar olmaz, mezara kadar olur" ifadelerini kullandı.

CEMAL KAŞIKÇI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Cemal Kaşıkçı soruşturmasıyla ilgili olarak, "Belki bu 22 kişinin içinden hayatta olmayanlar da olabilir, onu da söyleyeyim. Bazı duyumlarımız var, belki bazılarını götürmüş de olabilirler, trafik kazası kurbanları falan da olabilir" ifadesini kullandı

YENİ ASKERLİK YASASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Askerlik Yasası'na ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

"Nihai noktayı buna henüz Savunma Bakanlığımız koymadı ama 3, 6, 9, 12 gibi bir düzenlemenin üzerinde duruluyor. Burada bedelliyi bir kenara koyuyorum çünkü bedelli noktasında olay, şu anki uygulamanın hemen hemen aynısı şeklinde bir durum söz konusu. Özellikle 3, 6, 9'da mesela yedek subay olarak yapmadan tutun da astsubaya varıncaya kadar bütün bunların hepsinin bir değerlendirmesi şu anda yürütülüyor. Bana özet olarak verdikleri bilgilere baktığım zaman inanıyorum ki halkımızı, gençlerimiz çok daha rahatlatacak ve birikimi ortadan büyük ölçüde, büyük oranda kaldıracak bir sistemi inşallah getiriyor. Kısa zamanda da bunu zannediyoruz açıklarız."

AJANSLAR