Tuzla Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesindeki bir polyester fabrikasında henüz belirlenemeyen nedenle sabah saatlerinde yangın çıktı.

FOTO:AA


Yangına çevre ilçelerden gelen itfaiye ekiplerinin de desteğiyle müdahale edildi.

FOTO:AA


Saat 14:00'da kontrol altına alınan yangında saat 15:00 sıralarında bir patlama meydana geldi.

DHA


Patlama sırasına tanker parçası itfaiye erlerinin üzerine düştü. Yaralanan 3 itfaiye görevlisi hastaneye kaldırıldı.

İBB'DEN AÇIKLAMA

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikada çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Saat 15.15 itibariyle, İBB İtfaiyesi 53 araç 147 personelle yangına müdahale ediyor.

Tuzla Aydınlı Mahallesi Organize Deri ve Sanayi Bölgesi'nde, bir kimya fabrikasında, 11.40 sularında başlayan yangına müdahale devam ediyor.

Alevlerin, fabrikanın bitişiğinde bulunan silolara da sıçraması üzerine söndürme çalışmaları sürüyor.

Yangına İstanbul İtfaiyesi’nin, 13'ü Anadolu Yakası, 8'i Avrupa Yakası olmak üzere 21 istasyonundan 53 araç, 147 personeli ile müdahale ediliyor.

İBB itfaiyesi ile birlikte, ilçe belediyelerden 14 su ikmal aracı, İSKİ'den de 3 su ikmal aracı söndürme çalışmalarında görev alıyor. Ayrıca, söndürme çalışmalarında Gebze İtfaiyesinden de 3 araç bulunuyor.

İKİ İTFAİYE ERİ YARALANDI

İBB, yangınında yakıt tankında meydana gelen patlama sonucu itfaiye erleri Nebi Polat ve Yusuf Tüysüz yaralandığını ve tedavi altına alındığı bildirdi.

DHA


İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, dumanla birlikte havaya yayılan kimyasal parçacıkların insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, Cuma günü bölgede yağacak olan yağmurlarla bu kimyasalların yer yüzüne ineceğini belirtti.

“İNSAN SAĞLIĞINA SON DERECE ZARARLI"


Tuzla'da meydana gelen yangın ve patlama ile ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, “Yangının nereden çıktığı ve yanan maddenin ne olduğu son derece önemli. Yanan kimyasal, zaten endüstri bölgesinde kimya içerikli bir fabrika olduğunu anlıyoruz. Yangından çıkan bu parçacıklar, gazlar insan sağlığına son derece zararlı. Bu tür yangınlarda asla 'duman altı' dediğimiz yani yangından çıkan dumanların olduğu bölgede insanların öncelikle pencerelerini kapatmaları, mümkünse o bölgeyi terk etmeleri gerekiyor" dedi.

“BAŞTA SOLUNUM SİSTEMİ OLMAK ÜZERE, KAP DAMAR, BEYNE KADAR VARAN HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİYOR"


Toros, “Yangının çok büyük olması sebebiyle çok fazla parçacık atmosfere salınıyor. Bu soluduğumuz parçacıklar, bizim solum sistemimizle vücudumuza rahat bir şekilde girerek, başta solunum sistemi olmak üzere, kap damar, beyne kadar varan hastalıklara sebep olabiliyor. Son derece önemli ve mümkün mertebe bu tür yangın olan bölgelerden uzak durmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

CUMA GÜNKÜ YAĞMURA DİKKAT


Hüseyin Toros, “Batılı bir rüzgar hakim, İzmit bölgesi ve daha sonra da ormanlık bölgeler üzerinde hareket ediyor çıkan duman. Bölgede Cuma günü yağış bekleniyor. Atmosferde asılı kalan parçacıklar yağışla beraber o bölgelerde yer yüzüne düşecekler. Cuma günü yağan yağmurda o bölgede mümkün mertebe yağmur altında kalmamak son derece önemli. Atmosferdeki kalıntılar insan sağlığı için zararlı olabilir" diye konuştu.