Milletin talebi ve ordunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığına yeni bir askerlik sistemini çalışmaları için talimat verdiğini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Kurumlar çalışmalarını yapıp, bir taslak ortaya çıkarttılar. Şimdi burada özellikle gençlerimizin merakla beklediği bu meselede geldiğimiz noktayı milletimizle paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi halen lisans ve lisans üstü programları bitirenler 12 ay yedek subay veya 6 ay kısa dönem er, erbaş olarak askerlik yapıyor. Lisans düzeyinde aşağıda eğitim seviyesine sahip olanlar ise 12 ay er ve erbaş olarak askerlik görevini şu an itibarıyla yerine getiriyor. Bir de yurt dışındaki vatandaşlarımızın faydalandığı dövizle askerlik ile zaman zaman başvurulan bedelli askerlik uygulamaları var."

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan Çipras ile görüşmesini anlattı" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Edirne Mitinginde halka hitap etti. Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüşmesini anlatan Erdoğan, 'Sayın Çipras ile görüştüğümde aynı şeyi söyledim. Dedim ki, bak bizlerden bir şeyler istiyorsunuz, Ruhban Okulu'nu istiyorsunuz. Ben de dedim ki, 'Fethiye Camii'ni açalım...' 'Camiyi açıyoruz' dediler. Minaresi niye yok? Biz diyoruz ki çan kulesiyle mi yapacaksın? Gel yap Ama bizim camimizin de mütemmim cüzü nedir? Şu semaya yükselen minarelerdir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/resimid_74663511_7466351_16_9_1550319616.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/cumhurbaskani-erdogan-edirnede-konusuyor-3554009/"]

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yeni sistemde lisans ve lisans üstü için ordumuzun ihtiyacına göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek subaylık devam ediyor. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunları için yeni bir adım atıyoruz. İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek."

Lise ve altı mezunlar için, 6 ay artı 6 aylık bir askerlik uygulaması getirileceğini aktaran Erdoğan, "Bir aylık eğitimini tamamlayıp 5 aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar" dedi.

"HERKES BAŞVURABİLECEK"

Erdoğan, bedelli askerlik konusunda da, "Bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getiriyoruz" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İkide bir çıkacak mı çıkmayacak mı böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecekler" bilgisini paylaştı.

"ASKERLİK YÜK OLMAKTAN ÇIKIYOR"

İlk etapta her yıl 145 bin kişinin bedelli askerlikten yararlanabileceğini vurgulayan Erdoğan, "Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak. Kurumlarımızın yaptıkları hesaplamalar, bedelli askerlikten gelen kaynağın eğitim dönemleri dışında tamamı maaşlı hale gelen diğer görevlilerin maliyetlerini ziyadesiyle karşılayacağını gösteriyor. Böylece gençlerimiz için askerlik görevi bir yük olmaktan çıkıyor" dedi.

TANZİM SATIŞI


Balıkesir'de düzenlenen mitingde konuşan Erdoğan, ucuz meyve ve sebze satışı yapan tanzimler hakkında, "2019 yılı Şubat-Mart ayları tarımsal destek noktasında 3 milyar 24 milyon 159 bin lira tarımsal destek vereceğiz. Tarım Bakanlığımız çalışmasını yapıyor. Çadır marketleri açtık, bu devam edecek. Bu işi daha da genişleteceğiz. Benim vatandaşımı kimsenin sömürmesine izin vermeyeceğiz. Domates, patates hepsi inmeye başladı mı, başladı. Daha da inecek. Bütün mesele bu oyunu bozmak, biz bu oyunu da bozduk" açıklamasını yaptı.

[old_news_related_template title="Erdoğan yine yaptı! 1974'te kurulan üniversiteyi 'biz kurduk' dedi" desc="Afyonkarahisar'da toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce defalarca kez yaptığı gibi kurmadığı üniversiteyi 'biz kurduk' dedi. Konuşmasında şehre yapılan eğitim yatırımlarından söz eden Erdoğan, '45 bin öğrencinin eğitim gördüğü şehrimize ikinci devlet üniversitesini, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ni biz kurduk. Birinciyi de biz kurduk.' dedi. Oysa Erdoğan'ın 'birinciyi de biz kurduk' dediği kentteki ilk devlet üniversitesi Afyon Kocatepe Üniversitesi, 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulmuş, 1992 yılında ise Afyonkarahisar'da üniversite halini almıştır." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/erdogan-13_16_9_1550406056.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/erdogan-afyonkarahisarda-2-3561674/"]