Sri Lanka nerede? Sri Lanka'nın nüfusu ne kadar? sorusu gündemi takip edenler tarafından merak konusu oldu. Sri Lanka, Güney Asya'da Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. Sri Lanka'nın eski adı Seylan'dır. Hükümet güçleri ve Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (diğer adıyla Tamil Kaplanları) arasında gerçekleşen iç savaş 1983 yılından beri sürmektedeydi. Tamil Kaplanları, adanın kuzeyinde ve doğusunda Tamil Eelam adında bağımsız bir devlet kurmak için mücadelesi 2009 yılında hükümet güçlerinin zaferiyle sonuçlanmıştır. İşte Sri Lanka ile ilgili merak edilenler...

SRİ LANKA NEREDE?

Sri Lanka, Güney Asya'daki ada ülkesidir. Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesi olan Sri Lanka, 1972 yılından önce Seylan olarak bilinmekteydi.



SRİ LANKA NÜFUSU

Sri Lanka 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

Hükümet güçleri ve Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (diğer adıyla Tamil Kaplanları) arasında gerçekleşen iç savaş 1983 yılından beri sürmektedeydi. Tamil Kaplanları, adanın kuzeyinde ve doğusunda Tamil Eelam adında bağımsız bir devlet kurmak için mücadelesi 2009 yılında hükümet güçlerinin zaferiyle sonuçlanmıştır.

Sri Lanka'nın nüfusuna göre, yüzde 70,2 Budist, yüzde 12,6 Hindu, yüzde 9,7 Müslüman ve yüzde 7,2 Hristiyan dini inancı sahiptir.



SRİ LANKA ÇAY TARIMINDA DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜLKESİDİR

Toplam 1,340 kilometrelik sahil şeridine sahiptir. Aralık ve Mart ayları arasında tropikal ve kuzeydoğu muson yağmurlarının etkisi altında kalan iklimi, Haziran ve Ekim ayları arasında da güneybatı muson yağmurlarının etkisi altında kalmaktadır.

2,524 metre yüksekliğinde olan Pidurutalagala dağı ülkenin en yüksek zirvesidir. Doğal kaynakları arasında kireç taşı, grafit, mineral kumlar, cevherler, fosfatlar, kil ve hidro enerji yer alır. Ülkede gerçekleşen doğal afetlerden başta gelenleri kasırga ve hortumlardır.

Ormansızlaştırma, erozyon, kaçak avcılık ve kentleşmenin etkisiyle tehlike altında olan yabani hayvanlar, madencilik ve artan çevre kirliliğiyle sahillerin bozulması, sanayi atıkları ve pis su akıntılarıyla kirlenen tatlısu kaynakları, artıkların yok edilmesi ve Kolombo'da hava kirliliği ülkenin çevre sorunlarını oluşturan unsurlar arasında yer alır.

Sri Lanka, çay tarımında önde gelen bir ülkedir.

[old_news_related_template title="Sri Lanka'da kilise ve otellere Paskalya'da bombalı saldırı" desc="Hint Okyanusu'nun incisi olarak bilinen ve bir ada ülkesi olan Sri Lanka'da 3 kilise ve 3 otelde patlama meydana geldi. En az 138 kişi yaşamını yitirirken en az 400 kişi yaralandı. Yetkililer intihar saldırısı ihtimali üzerinde durduklarını açıklarken, başbakan ulusal güvenlik konseyini toplantıya çağırdı. Reuters haber ajansı, Sri Lanka'da bir patlamanın daha meydana geldiğini duyurdu. Yedinci saldırıyla ilgili detaylı açıklama yapılmadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/21/iecrop/image_32e0c0705c_16_9_1555824599.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-sri-lankada-kilise-ve-otellere-bombali-saldiri-4505199/"]

 

[old_news_related_template title="Erdoğan'dan Sri Lanka'daki saldırılara kınama" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sri Lanka'daki saldırıları kınadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/21/iecrop/cumhurbaskani_erdogan_16_9_1555833978.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/erdogandan-sri-lankadaki-saldirilara-kinama-4506158/"]