İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Genel Kurulunda, Sağlık, Çevre ve Şehircilik ile İçişleri bakanlıklarının bütçelerinin görüşmelerine sırasında, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, Adana Valiliği tarafından, hafta sonu düzenlenmesi planlanan "Kebap ve Şalgam Festivali"nin neden iptal edildiğine ilişkin sorusu üzerine söz aldı.

Adana'da şu anda "Kebap ve Şalgam Festivali" diye bir festivalin söz konusu olmadığını belirten Soylu, 2015 ve 2019 yıllarına ait gazete kupürlerini gösterdi.

[old_news_related_template title="Soylu '318' dedi, 24 saat geçmeden 321 oldu!" desc="İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün öğle saatlerinde yılbaşından bu yana 318 kadının cinayete kurban gittiğini açıkladı. Soylu'nun açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden İstanbul, Kocaeli ve Bayburt'ta üç kadın daha hunharca öldürüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/12/iecrop/soylu-1_16_9_1576158630.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/soylu-318-dedi-24-saat-gecmeden-321-oldu-5506339/"]

Soylu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bahsettiğiniz festival bu olsa gerek: Adana Dünya Rakı Festivali. Bu konuda Valiliğin bu festivale yönelik bir yasağı söz konusu. Zannediyorum rakı festivaline yasağı koyduktan sonra meseleyi, kebap ve şalgam festivaline döndürmüş olabilirler. Kısa bir süre önce Adana'da, Türkiye'den herkesin katıldığı, bir kültür durağı olan, 'Adana Lezzet Festivali' düzenlendi. Zannediyorum bilgide eksiklik söz konusu. Eğer bahsedilen rakı festivali ise bu rakı festivaline Adana Valiliği geçen yıl da bu yıl da yasak koydu. Ne geleneklerimizde ne de herhangi bir durumla bu, örtüşebilir değildir."



KARALAR'DAN TARTIŞMALARA YANIT

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, iptal edilen festivalle ilgili yaşanan tartışmalar için şunları söyledi;

* Güvenlik nedeniyle festival ile ilgili önlemler alınması doğrudur,ancak bunun kişisel tercihlere müdahale boyutuna ulaşması yanlıştır.Türkiye’nin Osmanlı,Selçuklu hatta Orta Asya’dan bugüne gelen en köklü değerlerinden biri farklılıklara ve bireysel tercihlere hoşgörülü olmaktır.

CHP'Lİ ÖZEL: NE YAPMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ BİLMİYORUM

CHP Grup Başkanvekili Özel, bu festivalde bugüne kadar hiçbir olumsuz mesele yaşanmadığını belirterek, "Adı 2015'ten beri Şalgam ve Kebap Festivali olarak anılıyorken siz bunu rakı festivali olarak nitelendirerek ne yapmaya çalışıyorsunuz bilmiyorum" diye konuştu.

Özel, söz konusu uygulamanın, insanların yaşam biçimine müdahale olduğunu savunarak bunu sonuna kadar reddettiklerini söyledi.

ÇUBUK SALDIRISI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Çubuk'ta şehit cenazesinde uğradığı saldırıyla ilgili, "CHP'nin Çubuk saldırısıyla ilgili hazırladığı raporun tutar bir tarafı, somut hiçbir tarafı yok. İddialar gerçek dışı. Çubuk olayında en çok üzülenlerden biriyim çünkü ben İçişleri Bakanıyım. Hiçbir İçişleri Bakanı bir ana muhalefet partisinin genel başkanının böyle bir durumla karşılaşmasını istemez" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2020 yılı bütçesi görüşüldüğü sırasında, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 6 Nisan 2019 tarihinde Çubuk'ta şehit cenazesinde uğradığı saldırıyı gündeme getirildi. Kılıçdaroğlu'nun güvenliğinin sağlanmadığını öne süren Özel, AKP'li yetkililerin Kılıçdaroğlu'na 'geçmiş olsun' dileğinde bulunmadığını iddia etti.

'EN ÇOK BEN ÜZÜLDÜM'

CHP'li Özel'in iddialarına yanıt vermek için söz alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP'nin Çubuk'ta gerçekleşen saldırıyla ilgili hazırladığı raporun hiçbir somut tarafının olmadığını söyledi. İddiaların gerçek dışı olduğunu belirten Soylu, şöyle konuştu:

"Çubuk olayında en çok üzülenlerden biriyim çünkü ben İçişleri Bakanıyım, hiçbir İçişleri Bakanı bir ana muhalefet partisinin genel başkanının böyle bir durumla karşılaşmasını istemez. 'Geçmiş olsun dileğinde bulunmadı' iddialarına katılmıyorum. Üzüntümü belirttim. O anda orada telefonların çekmemesine rağmen, oradaki herkese ulaşıp talimatları veren benim. Olay olduğu sırada İstanbul'dan arabayla hemen Ankara'ya geldim. Zaman kaybı olmasın diye uçak zamanını beklemedim. Allah rızası için, bir siyasi partinin genel başkanı Ankara'nın dışına çıkarsa bu haber verilmez mi? Çubuk raporunuzla alakalı iddialar gerçek dışıdır. Hiçbir iddianın somut olan bir tarafı yoktur. Yapılması gereken bir şey var, korumaların haber vermesi gerekiyordu. Hepimiz her yere gidebiliyor muyuz? Bazen derler ki, 'Sayın vekil buraya gitmeyin' diye uyarılabilir güvenlik açısından. Bazen konjonktür buna müsaade etmez." AA-DHA