Bolu'ya eğitim ve sağlık alanında sayısız eser kazandıran merhum iş insanı İzzet Baysal'ın anısına İzzet Baysal Şükran Günleri düzenleniyor. Etkinlikler kapsamında kentteki okullar tarafından da şehrin en işlek caddesi olan İzzet Baysal Caddesi'nde stantlar kuruldu. Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından geliştirilen ürünler de stantlardaki yerini aldı. Yöresel ürünler, teknolojik tasarımlar gibi birçok ürünün arasında bomba imha ve fizik tedavi alanlarında kullanılabilecek robotik bir kol da yer alıyor. Stantları gezen vatandaşlar Mimar İzzet Baysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve okulun bilgisayar öğretmeni Yusuf Akgül tarafından tasarımı ve yazılımı yapılan robotik kola yoğun ilgi gösterdi. Robotik kol, yapılan yazılım sayesinde bilgisayar sensörüyle kameraya tutulan elin yaptığı parmak hareketlerinin birebir aynısını yapıyor.

Robotik kol hakkında bilgiler veren bilgisayar öğretmeni Yusuf Akgül, "Projedeki amacımız insan el hareketlerini bir kamera vasıtasıyla algılayıp, bunu sayısal sinyallere dönüştürmek. Bu dönüştürdüğümüz sinyalleri de akabinde kendi tasarlamış olduğumuz, motorlardan oluşan mekanik bir robot kola göndermek. Kendi geliştirdiğimiz yazılım sayesinde elimizin eklemlerini hareket noktası olarak işaretliyor. Elimi hareket ettirdikçe bir açı sinyaline dönüştürüyor. Bu şekilde hareketi sağlamış oluyoruz" dedi.

DHA


BOMBA İMHA VE FİZİK TEDAVİDE KULLANILABİLİR

Akgül, robotik kolun fizik tedavi ve bomba imhası gibi alanlarda kullanılabileceğini aktararak şöyle konuştu:

"Bu çalışmalar örneğin fizik tedavi ünitelerinde kullanılabilir. Mesala, insanların bir kolu sağlam diğer kolu felçli. Sağlam kolundaki hareketleri mekanik kola aktararak, diğer kolun uyarılmasını sağlayabiliriz. Fizik tedavide uzman arkadaşlarla görüştüğümüzde bunun olabileceğini söylediler. Ayrıca, tehlikeli maddelere el sürmekten kaçınılması durumunda, bir bombayı alırken hassas bir şekilde alınması gerekiyor. Bizim yaptığımız mekanik sistem çok hassas bir sistem değil ama bunun daha hassası olduğunu düşünürseniz, oradaki tehlikeli cisimi ortamdan uzaklaştırma sağlayabilirsiniz." DHA