İEM, 2018 yılındaki faaliyetleriyle ilgili 352 sayfalık bir almanak hazırladı. Hazırlanan faaliyet raporunda, 55 şube ve 39 ilçe emniyet müdürlüğü ile bekçilerin gerçekleştirdiği çalışmalara yer verildi. Almanakta, İstanbul’daki 42 bin emniyet çalışanına, toplam 2 milyon uygulama görevi yazıldığı belirtildi. Yıl boyu gerçekleşen 9 bin 435 uygulamada, 145 bin 907 aranan şahıs yakalandı. Aramalarda, 8 bin 241 silah ele geçirildi. İl genelinde, 48 milyon GBT ( Genel Bilgi Taraması) yapılarak, 145 bin 907 aranan şahıs yakalandı. Gazeteci Şenol Gezer’in editörlüğünü yaptığı almanak’ta Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün düzenlediği operasyonda çökertilen Adnan Oktar Örgütü, Cemal Kaşıkçı cinayetine özel yer ayrıldı.

‘BÜYÜK TEZGAH BOZULDU’

Almanakla ilgili İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı. “ 2018 İEM faaliyet raporu bu yıl, dolu dolu İstanbul 2018’de bütün dünyanın kanını dolduran bir vahşete mekan yapıldı. İster istemez, gözler Türkiye’ye çevrildi. MİT ile omuz omuza çalışan İEM, büyük tezgahı açık edecek izlere ulaştı. Süreçte milli bir duruş sergilendi. En ufak bir ayrıntı dahi sızmadı. İEM Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilki daha gerçekleştirdi. İstanbul Narkotik Polisi Hollanda’dan Türkiye’ye doğru yola çıkarılan uyuşturucu yüklü TIR’ı Sırbistan-Bulgaristan Sınırı’nda durdurdu. Yetinmedi Yunanistan’ı harekete geçirdi. İEM öncülüğünde Pire Limanı’nda düzenlenen bir başka operasyonda, yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi.”

ADNAN OKTAR’A 40’INCI YIL DARBESİ

Almanak’ta Adnan Oktar Örgütü’nün 1979 yılında kurulduğu ve bu yıl 40’ıncı yılında sözde “Mehdilik” ilan etmeye hazırlandığı iddia edildi. “Oktar Örgütü’nün temelleri 1979’da atıldı. Lider Adnan O.’nun aynı yıl üniversite tahsili için Ankara’dan İstanbul’a gelmesiyle temelleri atılan örgüt, 90’lı yılların başında adını duyurmaya başladı. Hedefleri arasında 40 yıllık bir çalışma neticesinde Mehdi’nin zuhur edeceği, inancını yerleştiren örgüt, 2019’u “Yönetimi ele alma yılı” olarak görüyordu.” İfadeleri yer alıyor. Almanak’ta Adnan Oktar’ın adreslerinden bulunan Tevrat ve masonluk sembollerinin de fotoğrafları yer aldı.

SUUDİ GAZETECİ YAKILMIŞ OLABİLİR

Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine 10 sayfa ayrılan almanakta önemli bilgiler yer aldı. Kaşıkçı’nın cesedinin konsolosluk konutunun bahçesindeki tandırda yakılmış olabileceği iddia edildi. Ayrıca cinayeti çözen ekibin fotoğrafları da almanakta yer aldı. Kaşıkçı cinayeti ile ilgili 224 ihbar geldiği ve en ilgincinin ise “NASA” irtibatlı olduğunu söyleyen bir kişinin yaptığı, arayan kişinin; Kaşıkçı’nın Kahire’de gömüldüğünü söylediği ifade edildi.

TERÖR OLAYLARI DİP YAPTI

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar da almanakta yerini aldı. Geçtiğimiz yıl terör olaylarının “dip” yaptığı belirtildi. Almanakta yer alan verilerde 2016 yılında, 623 terör olayı, 2017’de 144’e gerilerken, geçtiğimi yıl ise sadece 33 olay gerçekleşti. Terör Polisi ise geçtiğimiz yıl 566 operasyon düzenledi, 2 bin 894 şüpheli yakalandı. Milli İstihbarat Teşkilatı ve İEM İstihbarat Şube’nin desteğiyle bir çok hücre çökertildi.

ÇETELER ÇÖKERTİLDİ

Almanak’ta suç örgütlerine yönelik neredeyse her hafta operasyon düzenleyen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün başarısına da vurgu yapıldı. Operasyonlarda, bin 452 kişi yakalanırken, 208 olaya müdahale eden ekiplerin, 267 tabanca ele geçirdiği belirtildi. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün önemli operasyonlarının yer aldığı almanakta, Sırbistan ve Bulgaristan’daki operasyona özel vurgu yapıldı. Kalotina Sınır Kapısı’ndaki bu operasyonla Türkiye, ABD’den sonra yurt dışında operasyon yapabilen ikinci ülke olarak litaratürlere geçmişti.

KAÇAKÇILIK POLİSİNDEN 3 MÜZE

İEM Faaliyet raporunda Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları dikkat çekti. Almanak verilerine göre, Kaçakçılık polisi, son bir yılda 832 operasyon düzenledi. Bu baskınlarda, 69 milyon 873 bin lira değerinde kaçak mala el konuldu. Ayrıca, ekiplerinin tarihi eser kaçakçılarına yönelik gösterdiği çabada almanak sayfalarını süsledi. Bir yılda neredeyse 3 müze kurulacak kadar tarihi eser ele geçirildiği belirtildi.

SİBER POLİSİ

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yapılan çalışmalarda ise, 20’si planlı 159 operasyon yapıldı. Bilişimdeki gelişmeyle birlikte her geçen gün suç eylemlerinin arttığı internet ortamındaki olumsuzluklarla ilgili çalışma yapan siber polisinin gerçekleştirdiği, “Çocuk istismarı”ndan, “Yasadışı silah satışı”na; “Terör örgütü propagandası”ndan “Banka dolandırıcılığı”na kadar birçok veri almanakta yer aldı.