Akaryakıt rezervinin azalması, içten yanmalı motorların çevreyi kirletmesi ve alternatif yakıtların yükselişe geçmesiyle birlikte otomobil üreticileri kendi eylem planlarını hayata sokmaya başladılar. Avrupalı üreticiler özellikle dizel motorlarından kurtulacakları tarihleri belirtirken elektrik motorlu versiyonlarını ve gelecek stratejilerini de bizimle günden güne paylaşıyorlar. Peki Amerikalı üreticiler bu durumun neresindeler? Biz de sizler için Amerika pazarında yer alan markaların elektrikli otomobil planlarını bir araya getirdik.

shutterstock_451232557

- Fiat Chrysler Automobiles (FCA)

2018 yılı haziran ayında yapılan FCA toplantısında grubun yeni SUV modellerine ve elektrik motorlu otomobillere kavuşacağı en çok konuşulan konular arasındaydı. Grup bu değişim için Ar-Ge'ye büyük bütçeler ayırdı ve 2020 yılının başlarından itibaren ilk örneklerini yollara çıkaracaklar.

Chrysler Pacifica Chrysler Pacifica


Chrysler 2019 yılında ürün gamının yarısını hibrit motorlu araçlarla dolduracak. Amerika pazarında markanın sadece Pacifica ve 300 modellerini sattığını göz önünde bulundurursak bu atılımın faydasını görecek, pazar paylarını yükseltecekler.

Dodge Challenger Dodge Challenger


Birden fazla V8 silindirli ve büyük hacimli motorlu modeli olan Dodge'de ise durumlar farklı değil. FCA patronu Mike Manley The Detroit News'a yaptığı açıklamada gelecek jenerasyon kaslı Amerikan otomobilleri elektrik destekli olacak dedi.

Jeep Wrangler Jeep Wrangler


Grubun bünyesinde yer alan efsanevi SUV üreticisi Jeep ise gelecek nesil modellerinin hibrit teknolojisine sahip olacağını ve bununla müşterilerinin 2021'de tanışacağını 2018 yılında yapılan toplantı da belirtmişti. Ayrıca bu toplantıda markanın yeni SUV modellerine sahip olacağını da anlatmışlardı.

Dodge Ram 1500 Dodge Ram 1500


RAM markasının elektrifikasyona uyum sürecinde ise ilk adım "mild hybrid" -sadece elektrik motoruyla hareket etmemesine rağmen, araç bünyesinde bulunan elektrik motorunun içten yanmalı motora destek olması- motorlu 1500 modeliyle oldu.

- Ford

Ford'ta ise durumlar 2018 yılı içinde biraz daha farklılaştı. Avrupalı üretici Volkswagen ile yapılan açıklama 2019 yılındaki Kuzey Amerika Otomobil Fuarı'nda açıklanmış olsa da temeller 2018 yılının haziran ayında atılmıştı. İki marka arasındaki ortaklık elektrikli modeller, otonom sürüş ve ticari araçlar üzerine kurulu. Bu ortaklığın ilk meyveleri ise 2022 yılında yollarda olacak, bu sürede tam 40 hibrit ve tam elektrikli model üretmiş olacaklar.

Ford Mustang GT500 Shelby Ford Mustang GT500 Shelby


Markanın efsane modeli olan Mustang'ın geleceği ise tüketicilerin değişen alışkanlıklarıyla farklılaşacak. Mustang, SUV kasa tipli versiyonu ürün gamına katılacak ve yeni Mustang'in elektrik motoruna da sahip olacağı konuşulan en önemli konular arasında. Sizin de tahmin ettiğiniz gibi hibrit üniteye sahip olacak olan yeni Mustang 2020 yılında yollarda olacak...

Ford F-150 Raptor Ford F-150 Raptor


Ford markasının en çok tercih edilen aracı olan F-Serisi pick-up ise 2020 yılında hibrit motorlu olarak ürün gamındaki yerini alacak. Aslına bakarsanız hibrit Mustang ile aynı tarihlerde bu iki aracın yola çıkacağı düşünülüyor.

Lincoln Aviator Lincoln Aviator


Ford'un premium markası olan Lincoln 2022 yılında tüm modellerine elektrik motoru entegre etmeyi planlıyor.

- General Motors

GM bünyesinde yer alan markalardan olan Chevrolet, Bolt modeliyle bu duruma 2017 yılında bir giriş yaptı aslında. Ancak satışların beklenilen seviyelere çıkmaması bu ürün gmaını genişletme konusunda markayı sınırladı.

Chevrolet Bolt EV Chevrolet Bolt EV


Buick markasında ise durum Çin pazarına atılacak ilk adımla bu yıl olacak. Marka bu pazara çok güveniyor ve dünyanın en büyük otomobil pazarlarından biri olan Çin'de plug-in hibrit ve tam elektrikli modellerini tanıtacak. Amerikalı müşteriler ise Çin'den biraz daha geç bu modellerle tanışacak.

Buick Enspire Konsept Buick Enspire Konsept


Elektrik motorlu konsept SUV modelini Detroit'te sergileyen Cadillac ise grubun EV lideri pozisyonunda. Ancak markanın yaptığı bir kaç stratejik hata onların karlılıklarını azalttı. Chevrolet Volt'un Cadillac versyionu olan ELR düşük satış performansıyla Cadillac'ı sıkıntıya sokmuştu. Ayrıca CT6 Plug-in Hybrid otomobilinin Çin'de üretilmesi ve gümrük vergilerinin arttırılmasıyla Amerika'daki fiyatlarının yükselmesi durumu iyice sıkıntıya soktu. Cadillac bu iki modelinin de üretimine ara verdi ve BV3 kodlu altyapıya sahip olacak olan yeni elektrikli SUV modellerini Detroit'te tanıttılar. Bu otomobil yollara 2022 yılında çıkacak.

Cadillac EV Konsept Cadillac EV Konsept


GMC de elektrikli pick-up modeliyle ben de buradayım demek istiyor! Markanın henüz onaylamadığı ancak marka patronu Duncan Alred'in projesi olan Sierra benzeri elektrikli pick-up modeli GMC'nin de bu duruma karşı duruşunu anlatıyor.

GMC Sierra Denali 2500 GMC Sierra Denali 2500


- Tesla

2012 yılında lüks sınıfa Model S ile giriş yapan marka Amerika'da elektrikli araç pazarının lideri pozisyonunda. O günden bu yana SUV modeli Model X ve üretiminde sürekli aksamalarının yaşandığı kompakt modeli Model 3 ile yoluna devam ediyor.

Tesla Model X Tesla Model X


Elon Musk'tan gelen son açıklamalarda 2020 yılına kadar elektrikli bir pick-up Tesla ile tanışacağız. Ayrıca Tesla'nın Semi isminde elektrikli bir tır(çekici) modeli de şu sıralar yol testinde... Son olarak Model Y adında crossover bir model de ürün gamındaki yerini alacak.