Financial Times'ın haberine göre otonom araç projesinde çalışan yazılım mühendisi Jizhong Chen, ticari sırların çalınmasından dolayı Apple tarafından dava edildi. Chen, federal mahkemedeki dosyaya göre gizli çalışma alanında fotoğraf çekti. Apple kendi içinde gerçekleştirdiği soruşturma ve araştırmada Chen'in kişisel hard diskinde firmanın geliştirdiği otomobil sensörlerinin detayları, özel yapım kayışlar ve tescilli materyallerin de dahil olduğu fark edildi. Ayrıca şikayete göre telefonunda da bina içinde çekilmiş yüzlerce fotoğraf bulunuyor.

Apple, proje kapsamında kullanılan malzemelerin açıklanmasını son derece tehlikeli ve zarar verici olacağını söylüyor! Dava dosyasına göre Chen, Apple'a iş başvurusunu desteklemek için bu dosyaları sigorta poliçesi olarak indirdiğini belirtti. Suçlamaya göre Chen Apple'a otonom araç projesi için başvurduğunu bunun yanında da tam olarak bu projenin rakibi olan Çinli bir firmaya da başvuru yaptığını söylüyor.

shutterstock_704416489

Suçlamaların gelme süresinde ise şöyle bir detay var, bir önceki Apple çalışanı olan Xiaolong Zhang, motor ve batarya sistemleri hakkında hassas bilgilerinde dahil olduğu otonom araç projesi hakkında ticari sırları çalmakla suçlanmasından sonra geldi. Zhang bundan sonra Apple'dan istifa etti ve Xiaopeng Motors'da işe başladı. Xiaopeng Motors, Çin merkezli bir elektrikli araç start-up'ı olarak dikkat çekiyor. Zhang Çin'e gitmek üzereyken yakalandı ve tutuklandı. Sonrasında ise Xiaopeng Motors Zhang'ı kendi iç soruşturmasından sonra işten çıkarttı.

BİNAYA GİRİŞİ YASAKLANDI


Apple, 11 ocak'tan itibaren ücret ödemeden Chen'in görevini askıya aldı ve hem binaya hem de şirket ağına erişimini yasakladı. Ayrıca Chen'in Çin'e gitme isteğini de Apple ertelemek zorundasın diyerek geri çevirdi.

Apple, fikri mülkiyetinin gizliliği ve korunmasını çok ciddiye aldığını belirten bir açıklama yaptı. Ayrıca şirket sözcüsü, “Bu konuda yetkililerle çalışıyoruz ve tüm soruları FBI'ya yönlendiriyoruz” dedi. FBI konu hakkında yorum yapmazken, Chen'in avukatına ulaşılamadı!