Japon otomotiv devi Toyota, yeni modeli ile pazarda oldukça iddialı. Yeni Corolla’nın İspanya’da gerçekleşen lansmanında açıklamalarda bulunan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, global olarak dizel araçlara karşı ağır yaptırımlar uygulandığına dikkat çekerek, “Dizelin düşüşü hızlı olur. Onun ikamesi de hibrit olacak” dedi. 2019 yılında Corolla satışlarının yaklaşık yüzde 40’ının hibrit, yüzde 60’ının benzinli modeller olacağını ifade eden Bozkurt, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde bu tablonun tam tersine döneceğini ve yüzde 60 hibrit, yüzde 40 benzinli satacağımızı öngörüyoruz. 2019 yılında toplam satışlarımızın yaklaşık yüzde 44’ünün hibrit olmasını planlıyoruz. Geçen sene satışlarımızın yüzde 10-11’i hibrit idi.”

Toyota Turkiye Paz. ve Satis A.S. CEO'su Ali Haydar Bozkurt


PLANLAMALAR DEĞİŞECEK

Özellikle 2020’ye girerken Euro6’nın getirdiği çok ağır yaptırımları hatırlatan Ali Haydar Bozkurt, “Avrupa Birliği Komisyonu çevre konusunda geri adım atmıyor. Çok yakında 2021’de hayata geçecek olan Euro6 motor için Avrupa’daki 12 üreticinin 4’ü, onun gerekliliklerine uyum sağlamış durumda” bilgisini aktardı. Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üreticilerin bundan sonraki planlamaları değişecek. Artık dizelin halk sağlığı için sigaradan bile daha zararlı olduğu kabul ediliyor. Tüm bunlar birleşince bir de verimlilik hesabı yapıldığında müşterinin yılda yaptığı kilometre ortalama 15 bini bulmuyor. Bu da müşterilerimizin dizel için daha fazla para vermesi kesinlikle fizibıl çıkmıyor. ‘Bu kadar bedel ödüyorum karşılığında bir şey elde edemiyorum’ diyor. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda dizeldeki düşüş daha çok hızlanır.”



HİBRİT ÇAĞI BAŞLADI

FULL elektrikli araçların menzilinin belli bir mesafeye ulaşana kadar hibritin devam edeceğini dile getiren Ali Haydar Bozkurt, “Bana göre 800 kilometre altına düşmemesi lazım. Öngörüler 15-20 sene daha olamayacağı yönünde. Ama rahatlıkla diyebiliriz ki, 15-20 senelik net bir hibrit çağı başladı” ifadelerini kullandı. Bozkurt, “Dünya bu kadar değişirken ‘hayır dizel istiyorum’ dediğinizde ‘öyle bir teknoloji üretmiyoruz’ diyeceğiz. Almak isteseniz de alamayacaksınız. Çünkü olmayacak. Tam 50 senedir bu işe yatırım yapıyoruz. Şu ana kadar 13 milyonun üzerinde Toyota hibrit araç satıldı. Dünyanın değişimine tanıklık ettiğimiz bir süreç yaşıyoruz otomotiv sektöründe” dedi.