Ford 2022 yılına kadar elektrikli otomobil üretimi ve geliştirilmesi için 11 milyar dolarlık bir bütçe oluşturduğunu açıklamıştı. Rivian markasıyla yapılan bu ortaklık doğrultusunda Ford, elektrikli pick-up ve SUV üretiminde hızlı adımlar atacağa benziyor. Rivian teknolojisi dünyanın en çok satan aracı olan F-Serisi kamyonetlerle kullanılacak. Buna ek olarak Ford'un açıkladığı Mustang'ın elektrikli modeli de bu teknolojiye dayandırılacak.

Rivian CEO RJ Scaringe ve Ford Başkanı Bill Ford


Ford CEO'su Jim Hackett, "Rivian markasıyla birliklte Ford'un dönüşümüne yeni bir ivme kazandıracağız. Aynı zamanda bizim endüstri tarihindeki tecrübemiz de Rivian'a destek olacaktır. Yatırım sayesinde Rivian üretim sürecini hızlandıracaktır" açıklamasında bulundu. Hackett bunlara ek olarak "Rivian'ın temiz sayfa stratejisi çok hoşumuza gitti. Onlar analog diye tabir ettiğimiz dünyada yaşamıyorlar bunun yerine yeniden icat ediyorlar" diye ekledi.

Rivian markası R1T ve R1S diye iki konsept modele sahip. Araçlardan biri pick-up segmentinde yer alıyorken diğeri de SUV segmentinde yer alacak. Tesla'nın da üzerinde çalıştığı elektrikli pick-up modellerindeki rekabet artacağa benziyor.



Ford'un Volkswagen ile birlikteliği ne olacak?

Ford, Volkswagen markasıyla elektrikli ticari araç ve otonom sürüş başlıklarıyla bir ortaklık gerçekleştireceğini açıklamıştı. Volkswagen grubunun elektrikli otomobillerinde kullanacağı MEB platformu üzerinden de planlar yapılıyordu. Ancak Rivian gibi hem elektrikli araç üreticisi hem de Amerikalı olan bir butik markayla bu yapılan bu anlaşma Volkswagen konusunda kafaları karıştırmaya yetti.



Hackett konferans sırasında Rivian ile olan birlikteliğin Volkswagen ve Ford arasında yapılması planlanan ortaklığı ilgilendirmediğini açıkladı. Autotrader araştırmacısı Michelle Kerbs'e göre Ford markası elektrikli otomobil üretimi ve geliştirilmesi için birden fazla alternatif model oluşturuyor. Volkswagen ile yapılması planlanan ortaklık elektrikli ticari araçları kapsarken, Rivian'ın SUV ve pick-up modelleri geliştirmesi markanın bu segmentlerde elektrikli araç üretmesini sağlayacağa benziyor.