Bu görüşmelerle alakalı şirketler ve Fransa hükümeti sorulara cevap vermedi ve bir görüş henüz yayınlanmadı. Fiat Chrysler bu yıl daha önce Renault'ya birleşme teklifinde bulunmuş, ancak başarılı olamamıştı.

[old_news_related_template title="Fiat Chrysler, Renault'a birleşme teklifi sundu" desc="Fiat Chrysler (FCA) Renault Grubu ile birleşmek için ilk adımı attı. FCA'nın teklifine göre ortaklıkta iki tarafın da yüzde 50 payı olacak. Birleşme gerçekleşirse 8.7 milyon araç üretimi ile dünyanın üçüncü büyük otomobil üreticisi oluşacak. Renault Yönetim Kurulu da, FCA'nın teklifini dikkatlice incelendikten sonra değerlendirmeye almaya karar verdiğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/27/iecrop/kapak-1_16_9_1558939153.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/otomotiv/fiat-chrysler-renaulta-birlesme-teklifi-sundu-4940799/"]

FCA'nın ciddi biçimde yeni bir ekip arkadaşı araması otomotiv endüstrisindeki dönüşümde ortaklığın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere gösteriyor. PSA Grubu bünyesinde Peugeot, Citroen, DS ve Opel markalarını barındıran 2019 yılı 3. çeyrek sadece teslimat sayısı 674 bin adet olan bir grup.

İki şirketin birleşmek üzere görüşme yürüttüğü haberi ilk olarak The Wall Street Journal'da yer almış. Konuya yakın bir kaynak ise PSA denetim kurulunun birleşmeyi ele almak üzere bugün toplanacağını belirtmiş.

[old_news_related_template title="FCA ve Renault ortaklığı taraflar açısından ne ifade ediyor?" desc="Otomotiv endüstrisindeki değişim, gelişen teknoloji ve artan maliyetler markaları birleşmeye itiyor. Dev markalar aralarında yaptıkları ortaklıklarda motor, alt yapı ve teknoloji alanlarındaki tecrübelerini birbirlerinin kullanımına sunuyorlar. Bu birleşmelere en yeni örnek olarak PSA Grubu'nun Opel'i satın alması denilebilir. Bu hafta ise Dünya otomotiv gündemini meşgul eden konu FCA'nın Renault'a ortaklık teklifi oldu. Peki olası bu ortaklık taraflar için ne ifade ediyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/28/iecrop/shutterstock_1258187293_16_9_1559038754.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/otomotiv/fca-ve-renault-ortakligi-taraflar-acisindan-ne-ifade-ediyor-4959279/"]

Peugeot ile Fiat Chrysler önlerindeki siyasi, mali ve yönetimsel engelleri aşarak birleşmeyi başarsalar bile büyük zorluklarla karşı karşıya olacaklar. Araç üreticileri, taşıtlara olan talebin dünya çapında azaldığı bir dönemde yüzyılın en büyük teknolojik değişimlerine ayak uydurmak için büyük yatırımlar yapmak zorunda kalıyorlar. Bu büyük yatırımları ise bu şekilde birleşmeler maliyet açısından destekliyor ve üretilen ürünleri daha kârlı hale getiriyor.

[caption id="attachment_5419633" align="alignnone" width="1200"] Fiat 500[/caption]

FCA ise bünyesinde Fiat, Abarth, Dodge, Ram Trucks, Alfa Romeo, Jeep, Chrysler, Lancia, Ferrari ve Maserati gibi markaları bulunduran dev bir grup. Grubun gelecek yıllardaki stratejileri içerisinde yeni SUV modeller ve elektrik motoruyla güncellenen otomobiller yer alıyor. Ayrıca FCA tam elektrikli otomobiller üzerine de çalışmalar yapıyor.

[caption id="attachment_5419635" align="alignnone" width="1200"] Dodge Ram Heavy Duty[/caption]

PSA ile FCA birleşmesi her iki taraf içinde girilmesi zor pazarlara kapı açıyor. Aynı konuyu FCA'nın Renault ile olan birleşme girişiminde de belirtmiştik. PSA, FCA sayesinde girmekte zorluk yaşadığı Amerika otomotiv pazarına giriş yapabilecek aynı durum FCA içinse Avrupa otomotiv pazarına giriş hatta daha sıkı bir tutunma sağlayacak.

[old_news_related_template title="Fiat Chrysler ve PSA birleşme görüşmelerini teyit ettiler" desc="Fiat Chrysler  ile Peugeot ile Citroen markalarının sahibi PSA, otomotiv sektöründe dünyanın önde gelen gruplardan birini oluşturmak üzere birleşme görüşmeleri yürüttüklerini teyit ettiler." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/30/iecrop/otokapak_16_9_1572434905.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/otomotiv/fiat-chrysler-ve-psa-birlesme-gorusmelerini-teyit-ettiler-5420491/"]

Otomotiv üreticilerinin bu teknolojik dönüşümde ayakta kalmak için elektrikli, ağ bağlantılı ve otonom araç teknolojilerine sahip olması gerekiyor.

La Stampa´da yer alan habere göre, Elkann, söz konusu teklifi bir "cesaret örneği" olarak tanımlarken, geçen ay Renault ile yapılan birleşme görüşmelerine Paris´teki siyasi sorunlar nedeniyle devam edilemediğini belirtti.