Almanya, Münih merkezli jet geliştiricisi Lilium firması 36 elektrik motoruna sahip olan 300 km üzerinde menzili olan bir jet geliştirdi. 5 kişilik oturma kapasitesine sahip olan bu araç kara yollarında yoğunluk yaşayan metropoller için hava taksi hizmeti için kullanılabilecek.



Gelecek yıllar içinde dünya nüfusunun yüzde 60'ından fazlasının metropollerde yaşayacağını hesaba katarsak, kara yoluna alternatif olarak hava yolunun tercih edilmesi pahalı olduğu kadar zamanda da tasarruf ettiren bir yapıda olacak.



Lilium Satış ve Pazarlama sorumlusu Remo Gerber ise bu araçla verilen hizmetin maliyetinin standart taksilerle aynı olacağını söyledi! Örnek olarak New York JFK hava alanından Manhattan'ın merkezine 70-80 dolar aralığında 6 dakikada ulaşabileceksiniz. Bu mesafe hesaplamayı İstanbul Havaalanı ve Maslak arasında yaparsanız da havalanına ya da Maslak'a ulaşmanız 15 dakikadan daha kısa bir zamanda gerçekleşecek.



Elektrik motorlu bu jet 60 dakikada 300 km mesafe katedebiliyor.



Dikey olarak inebilen ancak yatay olarak havalanan uçak deneme uçuşunu bu ay Almanya'da tamamladı. 2017 yılında 2 koltuklu versiyonunun testlerini yapan şirket bugün beş koltuklu versiyonu test ediyor.



Uçağın kanatlarının genişliği 11 metre ve önde küçük bir kanadı daha var. Her iki kanat üzerine de yerleştirilmiş elektrik motorlarına sahip.  36 motorun her biri bağımsız olarak çalışıyor. Bu sayede yaşanabilecek bir sorun karşısında alternatif motorlar devreye giriyor.  Küçük olan bu motorlar sayesinde uçağın manevra kabiliyeti de büyük motorlu uçaklara göre daha fazla oluyor.



Gerber'in yaptığı açıklamada ise firmanın birden fazla şehir ile ticari olarak görüşmeler yapıyor olduğu yönünde oldu. "2025 yılına kadar dünya çevresinde birden fazla şehirde olacağız" açıklaması da tam olarak bunu destekliyor.



Financial Times'ın haberine göre Uber gibi şirketler de bu tarz araçlar üretmek istiyor. Ayrıca Boeing ve AirBus gibi firmalar yeni modellerinde hibrit motorlar kullanmak için çalışıyorlar. İçten yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçiş döneminin içinde olduğumuz bu zamanlarda Lilium firmasının atılımı hem rakiplerini hem de şehir içi taşımacılığını temelden etkileyecek bir faktör olarak gözüküyor.