İnternet üzerinden araç alım satımı, ikinci el oto sektörünün kalbi olan galericilerin işleri durma noktasına getirdi. Sektörün son bir yıl içinde yüzde 50 daraldığını kaydeden Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, "İnternet üzerinden kendilerini galerici olarak görünenler sektörü lekeliyor. Ancak ikinci el yönetmeliği 13 Ağustos 2019 yılında yürürlüğe girecek. Artık ikinci el oto alım satımları için devlet yetkili ekspertizlere sorumluluk getirdi. Yetki belgesi ve TSE belgesi olan ekspertizlerden alınan araçlara vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile binebilir. Ama tabii ki burada da sorunlar olacak. Aracı siz sağlam vereceksiniz; kusurların tespitinde zorluk yaşanacaktır. Halk yavaş yavaş buna alışmaya başladı. Bu tür yerlerden araba almaya önem verdi. Çünkü piyasada ve internetten alınan araçlardan yapılan dolandırıcılıklar veya yetkisiz ekspertiz tarafından verilen raporlar bu piyasayı daraltmıştı. Bizi de dolayısıyla ister istemez zan altına sokuyordu. Çünkü önüne gelen galericiyim ve esnafım diyordu. Bunun da önüne yönetmelik ile geçilecek. İnanıyorum ki güvenli alışverişler olacak" dedi.

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık


İkinci el yönetmeliğine göre motorlu kara taşıtı ticareti yapan vergi levhalı olan insanların meslekî yeterlilik ve yetki belgesi alması gerektiğini belirten Yanık, "Vatandaş yine istediği gibi araba alıp satabilecek. Bunda bir sıkıntı yok. Ancak yönetmelikte kimsenin fark etmediği bir husus var. Ticaret Bakanlığı noterlere bir sorumluluk yükledi. 13 Ağustos tarihinden itibaren noterden yapılan araç alışverişleri 'İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi'ne (İETTS) işlenecek. Vatandaş da araba satsa, yetkili veya yetki belgeliler de alım satım yapsa bilgi havuzuna kaydedilecek. Ticaret yapmayanla, yapanlar ayrılmış olacak. Usulsüz ticaret yapanlar geçmiş dönemde olduğu gibi incelemeye alınacak. Usule uygun ticaret yapmaları sağlanacak. Ticaret yapmamak şartı ile vatandaş satış yaptı ise ona da kimse bir şey diyemeyecek" şeklinde konuştu.



Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınıyor?

Yetki belgesi almak için Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması, gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün; on sekiz yaşını doldurmuş olması, en az lise mezunu olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması, konkordato ilan etmemiş olması gibi şartlar aranıyor. (Bunların daha fazlasını Resmi Gazete yayınlanmış olandan bulabilirsiniz)



Ayrıca yetki belgesi almak için 600 TL sınav harcı ödemeniz gerekiyor. Bu belge için başvuruyu Ticaret Odalarına ya da bu konuyla ilgili gerekli yetkiyi almış olan kurumlara yapabiliyorsunuz. Ancak Mesleki Yeterlilik Kurumu internet sitesinden bu detayları tekrar kontrol etmenizde fayda var. Başvuru tarihinden itibaren 10 gün sonra Yetki Belgenizi alabiliyorsunuz ve bunun da geçerliliği 5 yıl sürüyor.

Tüm bunlara ek olarak alacağınız yeterlilik belgesi sadece sizin araç alım satımı yapmanızı sağlıyor. Yani siz ticari işletme sahibisiniz ve yanınızda çalışanınız var ve o kişinin yeterlilik belgesi yok. Ne yazık ki çalışanınız araç alım satımı yapamıyor. Noter satışlarında sizi temsil edemiyor ama onların alacağı belge yetki belgesinden daha farklı.

(İHA-sozcu.com.tr)