27 Aralık Cuma günü Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun ilk meyveleri olan C-SUV ve C Sedan elektrikli otomobiller tanıtıldı. Türkiye'nin yerli otomobili olan bu modeller tasarımından, teknolojisine, fabrikasından, teşviklerine kadar konuşuldu.

Tanıtım günü, TOGG'un Gebze'de yer alan Bilişim Vadisi'ndeki merkezinde grubun yöneticileri ve mühendisleriyle bir araya geldik. Ancak bu bir araya gelme protokol gününe katılan herkesi kapsayan bir durumdu. Karşılama ve kayıt masasından sonra geçilen salonda yerli otomobilin sahip olduğu teknolojileri anlatan 4 farklı bölüm vardı.



Tanıtım saatinden erken bir zamanda orada olduğum için bu dört bölümü de gezme fırsatı buldum. İlk bölümde nesnelerin internet bağlantısı başlığını konu alan bir bölüm bulunuyordu. Burası aslında yerli otomobilin bağlanılabilirlik konusunda neler yapabileceğini özetleyen bir alan. Evinizde internete bağlı olan tüm eşyalarınıza otomobil üzerindeki internet bağlantısı ve belirli menülerden erişip, aktif ya da deaktif edebileceksiniz. Bunları daha kolay yapmanız içinde otomobilin içindeki ekranları kullanabiliyorsunuz.

TOGG otomobili platformu ve bataryaları


Bu bölümden ayrıldıktan sonraki durağım otomobilin platformunun ve bataryalarının yer aldığı alandı. Burada platformdan sorumlu mühendis arkadaşlarla konuşma fırsatı buldum. Otomobilin üzerinde bulunan elektrik motorlarının tamamen Türkiye'ye ait olmadığını ama üretim süresinde her bölümde Türk mühendislerin bulunduğunu açıkça belirttiler.

Yerli otomobil projesinde çalışan yedek parça ve teknoloji tedarikçileri


Aracın en önemli konusu olan platformunun da Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini ancak sergilenen platform üzerinde bazı değişiklikler olacağını da açıkça belirttiler. Kişilerle yapılan gizlilik sözleşmelerinden dolayı her ne kadar onları sıkıştırsam da bazı sorulara cevaplar alamadık. Bu cevapları belirli bir süre sonra TOGG'tan direkt olarak alabileceğiz.