Aile hekimlerinin son yıllarda aşırı iş yükü, azalan gelirler ve uğradıkları şiddet olayları ile oldukça yıprandıklarını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. H.Şenol Atakan, son olarak 9 aile hekiminin 'görülen lüzum üzerine' açıklamasıyla sözleşmelerinin yenilenmemesini endişeyle karşıladıklarını söyledi. Atakan, aile hekimlerinin aleyhlerine bir yargı kararı olmaksızın sözleşmelerinin yenilenmemesi durumu ile karşı karşıya kalması ile ilgili açıklama yaptı.

Şu an Türkiye genelinde görev yapmakta olan 26 bin aile hekiminin iş sözleşmesi ilgili valiliklerce yenileniyor. Son günlerde yaşanan ve hiçbir hukuki ya da adli karar olmaksızın Valilikçe veya yetki devir edilen Sağlık Müdürlerince “görülen lüzum üzerine” denilerek işsiz bırakılan aile hekimlerine yeni yönetmelik bir darbe daha vuracak.

SÖZLEŞME YETKİSİ VALİLİKTEN ALINIP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE VERİLECEK

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve şu an taslak aşamasında olan “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği” aile hekimlerinin iş akdinin yenilenme yetkisini en yetkili mülki amir olan Valilerden alarak her ildeki İl Sağlık Müdürlerine veriyor. Bu da olası keyfi uygulamaların önünün daha da açılabilmesi anlamına gelmektedir.

"ARTIK CANIMIZA TAK ETTİ"

Konuyla ilgili konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. H. Şenol Atakan, “Artık canımıza tak etti. Sağlık Bakanlığı kendi tahsis ettiği binalarımızda kira ücretlerimize yüzde 46 zam yapıyor, iş yükümüz her geçen gün korkunç bir şekilde artıyor, gelirlerimiz artması gerekirken azalıyor. Bir de üstüne üstlük iş güvencemiz keyfi gerekçelerle, hukuksuz olarak elimizden alınmaya çalışılıyor. Artık sabrımız, takatimiz tükeniyor çalışanları sürekli huzursuz etmenin kimseye bir faydası olmaz” dedi.

AHEF Başkanı Dr. Atakan sözlerini şöyle sürdürdü; "Sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile ülkemizde kamuda çalışan taşeronların bile iş güvencesi sağlanmakta iken, bebeğinden yaşlısına 80 milyona dokunan tek meslek olan ve kamu hizmeti yürüten aile hekimlerine yapılan adeta bu ikinci sınıf insan muamelesini anlayamıyoruz.

VATANDAŞ DA CEZALANDIRILIYOR

Son 45 günde farklı illerde yaşanan 9 aile hekimimizin işine hiçbir gerekçe olmaksızın “görülen lüzum üzerine” denilerek son verilmek istenmesi kabul edilemez. Bu aile hekimlerimize ve aile hekimliğinin bugüne kadarki başarısına balta vururken o hekimlerimizin hastaları da hekimsiz bırakılarak cezalandırılmaktadır.

Geçmişte büyük başarılar elde etmiş ve birçok ülke tarafından örnek alınan ülkemizdeki aile hekimliği uygulaması maalesef son yıllarda hızla baltalanmaktadır. Adeta ikinci sınıf insan muamelesi yapılan, iş yükü artan, şiddete uğrayan ve geliri azalan tek meslek olan aile hekimliğinin şimdi de iş güvencesinin elinden alınmak istenmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. Hali hazırda hiçbir gerekçe olmaksızın Valilerce iki dudak arasında olan iş güvencesinin, yeni taslak ile İl Sağlık Müdürlüklerine verilecek olmasını AHEF olarak şiddetle reddediyor, kabul etmiyoruz.

SAĞLIK BAKANLIĞI ACİLEN OLAYA MÜDAHALE ETMELİDİR

Sağlık Bakanlığının, aile hekimleri üzerindeki bu korkunç yükü azaltması gerekmektedir. Kamu hizmeti yapan tüm çalışanların olduğu gibi aile hekimlerinin de iş güvencesi sağlanmalı, iş akdi ile ilgili olası durumlardaki idari kararların da muhakkak ve muhakkak hem hukuk normlarına hem de insan haklarına uygun olması gerekmektedir.” diye konuştu.


[old_news_related_template title="Aile hekimlerine bir darbe daha: 15 bin kişi işsiz kalabilir" desc="Asgari ücrete zam yapılıp, aile hekimlerinin ödeneklerine zam yapılmaması tepkiyle karşılandı. Konuyla ilgili konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. H.Şenol Atakan, “Gelinen noktada Aile Sağlığı Merkezi Gider Ücreti yetersiz kalmaktadır.' diyerek, aile hekimlerinin üzerindeki mali yükün giderek arttığını belirtti. Atakan, aile sağlığı merkezlerinde çalışan 15 bin personelin önemli bir bölümünün işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/shutterstock_1196852623_16_9_1546006787.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/aile-hekimlerine-bir-darbe-daha-15-bin-kisi-issiz-kalabilir-2903570/"]