Kesin nedeni bilinmeyen ancak bazı genetik ve çevresel faktörlerin etken olduğu düşünülen astım ile ilgili bilinmesi gerekenlere gelin hep birlikte göz atalım… Şimdi, astım nedir? Astım hastalığına hangi bölüm bakar? İşte cevapları…

ASTIM NEDİR?

Astım, solunum yollarını iltihaplayan ve daraltan kronik bir akciğer hastalığıdır. Astım, tekrarlayan hırıltı dönemlerine (nefes alırken ıslık sesi), göğüste sıkışmaya, nefes darlığına ve öksürüğe neden olur. Öksürük sıklıkla gece veya sabahları erken saatlerde görülür.

Astımın kesin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar, bazı genetik ve çevresel faktörlerin, çoğu zaman yaşamın erken dönemlerinde astıma neden olmak üzere etkileşime girdiğini düşünüyor. Bu faktörler şunları içerir:

- Atopi adı verilen alerjik bir bünyeye sahip olmak
- Astımı olan ebeveynler
- Çocukluk döneminde belirli solunum yolu enfeksiyonları
- Bağışıklık sistemi gelişirken bebeklikteki veya erken çocukluk döneminde bazı alerjik maddelerle veya bazı viral enfeksiyonlara maruz kalma



Ailenizde astım veya atopi varsa, tahriş edici maddelere (örneğin tütün dumanı) maruz kalmak hava yollarınızı havadaki maddelere karşı daha reaktif hale getirebilir.

Bazı faktörlerin bazı insanlarda astıma neden olma olasılığı diğerlerinden daha fazla olabilir.

Astımı önleme ve uzun süreli kontrol, astım ataklarının başlamadan önce durdurulmasında anahtar rol oynar. Tedavi genellikle tetikleyicilerinizi tanımayı öğrenmek, onlardan kaçınmak için adımlar atmayı ve günlük astım ilaçlarınızın semptomları kontrol altında tutmasını sağlamak için nefesinizi takip etmeyi içerir. Astım patlaması durumunda bir inhalasyon cihazı kullanmanız gerekebilir.



ASTIM HASTALIĞINA HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Alerjen bir hastalık türü olarak da bilinen astım için; Çocuklarda, çocuk sağlığı ve hastalıkları ya da çocuk immünolojisi bölümlerine.

Erişkinlerde İç hastalıkları (Dahiliye), Göğüs hastalıkları ya da Alerji hastalıkları ve immünoloji bölümlerine başvurulmalıdır.

[old_news_related_template title="Alerjik astımı olan çocuklar enfeksiyonlara daha yatkın" desc="Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Barış, 'Alerjik astımı, kronik hastalığı olanlar, bağışıklığı zayıf ve yeterince beslenemeyen çocuklar enfeksiyonlara daha yatkın. Astımlı çocukların kışın kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirmeleri, ev tozu akarlarına daha fazla maruz kalmalarına sebep olur. Bu durum, enfeksiyonlarla birleşince solunum yollarında daralmaya yol açar ve böylece astım atağı ve bronşiyolit olarak tanımladığımız hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/shutterstock_330818459_16_9_1546072300.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/alerjik-astimi-olan-cocuklar-enfeksiyonlara-daha-yatkin-2910514/"]

[old_news_related_template title="Polen alerjisi belirtileri ve tedavisi nedir?" desc="Polen, mevsimsel alerjilerin en yaygın tetikleyicilerinden biridir. Birçok insan polen alerjisini “saman nezlesi” olarak bilir. Uzmanlar ise genellikle polen alerjisini “mevsimsel alerjik rinit” olarak adlandırır. Peki, polen alerjisi nedir? Polen alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/bahar-alerjisi_16_9_1552887226.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/polen-alerjisi-nedir-polen-alerjisi-belirtileri-ve-tedavisi-szcu2-3950407/"]