Bademcikler, bağışıklık sisteminin ağzınıza giren bakteri ve virüslere karşı ilk savunma hattıdır. Bu fonksiyon bademcikleri enfeksiyon ve iltihaplara karşı özellikle savunmasız yapabilir. Bademcik iltihabı en sık çocuklarda görülür. Bakterilerin neden olduğu tonsillit 5-15 yaş arası çocuklarda görülürken, viral tonsillit ise daha küçük çocuklarda daha sık görülür. Şimdi, Bademcik iltihabı nasıl geçer? Bademcik iltihabı bulaşıcı mı? Sorularının cevaplarına bir göz atalım…

BADEMCİK İLTİHABI NEDİR?

Tonsil olarak da adlandırılan bademcikler, dilin arka kısmında boğazın her iki yanında bulunan ve vücuda giren zararlı mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan hücreleri üreten önemli organlardır. Bakteriye veya viral bir enfeksiyon bademcikleri etkiler ve bu duruma tonsillit yani bademcik iltihabı adı verilir. Tonsillit her yaşta ortaya çıkabilir ve sık görülen bir çocukluk çağı enfeksiyonudur.

BADEMCİK İLTİHABI BELİRTİLERİ

Bademcik iltihabı en yaygın belirtileri şunlardır:

- Bademciklerde şişme ve kızarıklık
- Yüksek ateş
- Baş ağrısı
- Yutma zorluğu
- Kulak ve boyun ağrısı
- yorgunluk
- Uyumakta zorluk
- Öksürük
- Titreme
- Şişmiş lenf bezleri
- Eklem ağrısı
- Yemek yerken, içerken ve yutkunurken boğazda ağrı ve yanma
- Bademciklerde beyaz ve sarı renkte lekeler

Daha az yaygın semptomlar şunları içerebilir:

- Yorgunluk
- Mide ağrısı ve kusma
- Mide bulantısı
- Paslı dil
- Seste çatallaşma ve boğukluk
- Ağız kokusu
- Ağzı açmakta zorluk çekmek



BADEMCİK İLTİHABI BULAŞICI MI?

Viral ve bakteriyel bademcik iltihabına neden olan mikroplar bulaşıcıdır. Bademcik iltihabı tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Bu nedenle, en iyi önleme iyi hijyen uygulamaktır.

BADEMCİK İLTİHABI NASIL GEÇER?

Hafif bademcik iltihabı vakası, özellikle soğuk algınlığı gibi bir virüsün buna neden olması durumunda mutlak bir tedavi gerektirmez .

Bademcik iltihabında yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemlidir. Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir. Antiseptik ve anti bakteriyel özellik taşıyan gargaralar sayesinde çok çabuk iyileşme görülür. Bunun yanında yatak istirahati, yeterli sıvı alımı, ağrı kesici, ateş düşürücü ve bakteriyel enfeksiyon düşünülenlerde antibiyotik verilir. Bakteriyel enfeksiyonda antibiyotik verilmeyenlerde genellikle hastalık 7-8 günde gerilemeye başlar. Ancak antibiyotik kullanmak belirgin bir şekilde baş ağrısı, ateş ve boyundaki lenf bezi şişkinliklerini azaltır. Antibiyotik tedavisinin doktor tarafından gerekli görüldüğünde uygulanması çok önemlidir. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ishal, karın ağrısı, halsizlik gibi olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Ayrıca, antibiyotiklerin az dozda veya kısa süreli kullanımı, bakterileri tam öldürmeyip şu an var olan antibiyotiklere de direnç geliştirebilmelerine bilinmeden yol açmaktadırlar.

Kişinin senede 5-6 kezden fazla bademcik iltihabı geçirmesi bademcik ameliyatı olmasını gerektirebilir. Bademciklerin alınması için cerrahi (tonsillektomi), sıklıkla tekrarlayan bademcik iltihabı, kronik bademcik iltihabı veya antibiyotik tedavisine cevap vermeyen bakteriyel bademcik iltihabı tedavisinde kullanılabilir.

Bademcik iltihabını geçirmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler mevcuttur. İşte bunlardan bazıları…

Bal ve sarımsak

1 kaşık bal ile 4 diş sarımsağı ılık suyla karıştırıp günde 3-4 kez 4 gün boyunca tüketin. İltihabın hafiflediğini göreceksiniz.

Zencefil, karabiber ve fesleğen

Zencefil, karabiber ve fesleğenden oluşan üçlü karışım enfeksiyonla savaşta çok etkilidir.

Tuzlu su ile gargara

1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz atıp karıştırın. Bu su ile gargara yapın. Günde 3­4 kez buna devam edin.

Su ve portakal suyu karışımı 1 ölçü su ve 3 ölçü portakal suyu da semptomları azaltır.

Tavuk çorbası

Sarımsak ve maydanozlu tavuk çorbası bademcik iltihabında etkilidir. Özellikle sarımsak enfeksiyona neden olan organizmaların üremesini önlemektedir.

[old_news_related_template title="Boğaz ağrısına iyi gelen yiyecek ve içecekler" desc="Boğaz ağrısı; soğuk algınlığı, grip, streptokok boğaz ağrısı ve mononükleoza sebep olan bakteri veya virüs enfeksiyonlarının bir semptomu olarak her zaman karşınıza çıkabilir. Ayrıca sigara içmekten, uyurken çok fazla ağızdan nefes almaktan, kirli havayı solumaktan ve hatta çeşitli alerji tiplerinden de kaynaklanabilir. Boğaz ağrısının sebebi ne olursa olsun, altında yatan enfeksiyonla mücadele etmeniz ve daha ciddi bir soruna dönüşmesini önlemeniz için doğru adımları atmanız son derece önemlidir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/bogaz-agrisina-iyi-gelen-yiyecek-ve-icecekler-4-1_16_9_1547536914.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bogaz-agrisina-iyi-gelen-yiyecek-ve-icecekler/?_szc_galeri=1"]

[old_news_related_template title="Boğaz ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?" desc="En yaygın nedeni soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar olan boğaz ağrısı hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz... Boğaz ağrısı için hangi bölüme gidilir? İşte cevabı..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/22/iecrop/bogaz-agrisi-1_16_9_1555909717.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/bogaz-agrisi-icin-hangi-bolume-doktora-gidilir-szcu2-4513389/"]