Bademcikler virüs ve bakteriler tarafından enfekte olabilir. Enfekte olduklarında ise şişerler. Bademcik şişmesi bademcik iltihabı olarak bilinir. Kronik olarak şişmiş bademcikler bademcikler hipertrofisi olarak bilinir ve uzun süreli veya kronik bir altta yatan durumdan kaynaklanabilir.

BADEMCİK ŞİŞMESİNİN NEDENLERİ

Bademcikler genellikle bir enfeksiyon, bakteri veya aşağıda belirtilen durumlar nedeniyle şişer:

- Boğaz ağrısı
- Mononükleoz
- Soğuk algınlığı
- Sitomegalovirüs (CMV)
- Herpes simpleks virüsü (HSV)

BADEMCİK ŞİŞMESİ BELİRTİLERİ

Şişmiş bademciklerin tipik semptomları ve olası komplikasyonları şunlardır:

- Boğaz ağrısı ve Ağrılı Yutma

Bademcikler şişerken boğaz ağrısına yol açması muhtemeldir. Bu, yutmayla ilgili acı seviyesi nedeniyle (ayrıca odinofaji olarak da bilinir), yeme veya içme arzunuzun olmamasına neden olabilir. Acılı olsa bile, susuz kalmamak için içmeye devam etmeniz çok önemlidir. Sağlığınızı korumak ve yetersiz beslenmekten kaçınmak için yemek yemek de önemlidir. Kronik veya tekrarlayan şişlik ve ağrı varsa, yetersiz beslenme eksikliği ve kilo kaybı olabilir.

- Uyku apnesi

Uyku apnesi, kişinin uyku sırasında kısa bir süre nefes almasını engelleyen bir durumdur. Şişmiş bademcikler obstrüktif uyku apnesinin yaygın bir nedenidir.



- Nefes alma zorluğu

Bademciklerin boğazın arkasını ve hava yolunu tıkayacak kadar şişmesi mümkündür.

- Kulak ağrısı

- Kulak enfeksiyonları

- Ağız kokusu

- Ses değişiklikleri

- Peritonsiller apse

Bademciklerden kaynaklanan enfeksiyon baş ve boyundaki dokulara derinlemesine yayıldığında meydana gelir. En sık erişkinlerde görülürken çocuklarda nadir görülür.

BADEMCİK ŞİŞMESİ TEDAVİSİ

Akut bademcik şişmesinde semptomlar kolaylıkla tedavi edilebilir. Yutma ile ilişkili ağrılarda boğaz spreyleri ve Tylenol veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçlar içeren pastiller kullanabilirsiniz. Acıyı tedavi etmek, yemek yiyip içebilmenize yardımcı olur. Diğer semptomların nedeni bakteriyel veya viral ise; antibiyotik ile düzelir.

Kronik bademcik iltihabı veya tekrarlayan bademcik iltihabı, şişmiş bademciklerin geçici bir bölümünü oluşturan nadir görülen enfeksiyonlardan farklıdır. Bu koşullar genellikle antibiyotik kullanımına rağmen devam eder. Bazı doktorlar bademcikleri küçültmek için steroidler gibi deneysel ilaçları denemeyi seçebilirken, bu ilaçlar başarısız olabilir veya kullanımlarının yararlarından ağır basan yan etkileri olabilir. Bu ilaçlar başlangıçta işe yarasa bile, semptomlar tekrarlayabilir.

Diğer bir tedavi yöntemi ise bademciklerinizin ve adenoidlerin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu işleme tonsillektomi denir. Tonsillektomi, özellikle uyku apnesi veya solunum problemleri gibi komplikasyonları olanlar için kullanılmaktadır. Bu işlem genellikle yarım saat sürer.

[old_news_related_template title="Bademcik iltihabı nasıl geçer? " desc="Bademcik iltihabı en sık yaygın virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da bunun nedeni olabilir. Peki, Bademcik iltihabı nasıl geçer? Bademcik iltihabı bulaşıcı mı? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/29/iecrop/bademcik-iltihabi-2_16_9_1556514489.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/bademcik-iltihabi-nasil-gecer-bademcik-iltihabi-bulasici-mi-szcu2-4598747/"]

 

[old_news_related_template title="Boğaz ağrısına iyi gelen yiyecek ve içecekler" desc="Boğaz ağrısı; soğuk algınlığı, grip, streptokok boğaz ağrısı ve mononükleoza sebep olan bakteri veya virüs enfeksiyonlarının bir semptomu olarak her zaman karşınıza çıkabilir. Ayrıca sigara içmekten, uyurken çok fazla ağızdan nefes almaktan, kirli havayı solumaktan ve hatta çeşitli alerji tiplerinden de kaynaklanabilir. Boğaz ağrısının sebebi ne olursa olsun, altında yatan enfeksiyonla mücadele etmeniz ve daha ciddi bir soruna dönüşmesini önlemeniz için doğru adımları atmanız son derece önemlidir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/bogaz-agrisina-iyi-gelen-yiyecek-ve-icecekler-4-1_16_9_1547536914.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/bogaz-agrisina-iyi-gelen-yiyecek-ve-icecekler/?_szc_galeri=1"]