Boyun fıtığı yani tıp dilinde servikal disk hernisi boynunuzdaki sinirleri sıkıştırarak ağrıya ve diğer semptomlara neden olur. Özellikle genetik olarak kasların zayıf olması, uzun saatler boyunca masa başında çalışma ve egzersizsiz bir yaşam boyun fıtığına neden olabilir. Şimdi, Boyun fıtığı nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi..

BOYUN FITIĞI (SERVİKAL DİSK HERNİSİ) NEDİR?

Boyun, kaslar, kemikler, bağlar ve eklemler dahil olmak üzere birçok farklı anatomik yapıdan oluşur. Bu yapıların her biri sinir uçlarına sahiptir. Boynunuzdaki kemikler arasındaki dokuya intervertebral diskler denir. Boynumuzda 7 tane omur ve bunların arasında 5 tane disk bulunur. Diskler yumuşak bir jel benzeri merkez ve sert bir dış kaplamadan oluşur.

Omurlar arası disk, omurgadaki her bir kemik arasında hareket etmelerini sağlayan bir eklem oluşturur. Bir diski çevreleyen dış astar yırtıldığında, yumuşak merkez bir delik açarak boyunda fıtıklaşmış bir disk oluşturur. Buna boyun fıtığı adı verilir.



BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ

- Ensede ağrı
- Boyun, omuz ve sırta vuran ağrılar
- Boyun hareketlerinde kısıtlılık
- Kas spazmı
- Kollarda ve ellerde uyuşma, uyuşukluk hissi
- Kollarda incelme
- Baş dönmesi
- Kulak çınlaması
- Konsantrasyon bozukluğu
- Kollarda ve ellerde kas gücü azalması

Boyun fıtığı, sıklıkla 5. ve 6 omurlar arasında, daha az sıklıkla da 6. ve 7. omur arasında görülür. Bunun nedeni bu omurların çok hareketli olması ve strese daha fazla maruz kalmasıdır.

BOYUN FITIĞI NEDENLERİ

Geçirilmiş travma, masa başında ya da bilgisayar karşısında uzun süreli boyunun kötü pozisyonda tutulması, kemik yapısı ve diskte yaşın ilerlemesine bağlı olarak dejenerasyon, romatizmal hastalıklar boyun fıtığına neden olabilir.



BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

Boyun fıtığı tanısı, boynun, kolların ve alt ekstremitelerin tam bir fizik muayenesiyle başlar. Doktorunuz boynunuzu esneklik, hareket açıklığı ve sinir köklerinizin veya omuriliğinizin fıtıklaşmış bir diskten etkilendiğini gösteren işaretler açısından inceleyecektir. Daha sonra sizden röntgen veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) isteyebilir.

Cerrahi Olmayan Tedavi Seçenekleri

Boyun fıtığı vakalarının çoğu ameliyat gerektirmez. Semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilecek bir dizi cerrahi olmayan tedavi vardır. Bunlar:

Ağrıyı azaltmak için antienflamatuarlar, kas gevşetici, spazmı hafifletici ilaçlar ve akut ağrıyı hafifletmek için narkotik ağrı kesiciler gibi ilaçlar.

Sıcak ya da soğuk tedavi, özellikle ilk 24-48 saatlerde.

Ağrıyı azaltmak ve esnekliği arttırmak için hafif masaj, gerdirme ve boyun desteği veya çekme gibi fizik tedavi egzersizleri.

Bu tedavilerle birlikte, tıbbi personel hastaları boyun fıtığından korunmaları için risk faktörleri, sağlıklı duruş, iyi vücut mekaniği ve uygun egzersizler konusunda eğitir. Bu eğitim, uzun vadede daha sağlıklı bir omurgaya sahip olmanıza yardımcı olur.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda ameliyat önerilebilir. Bunun için ilk tercih edilen cerrahi prosedür, ön (servikal diskektomi) diskektomidir. Bu prosedürün amacı, hasar görmüş diskin tamamını veya bir kısmını kaldırarak sinir kökleri veya omurilik üzerindeki basıncı azaltmaktır.

Ameliyat sırasında, boynun yumuşak dokuları rahatsız eden diski açığa çıkarmak için ayrılır. Disk, omurilik veya sinir köklerini açmak için çıkarılır. Gerekirse, çıkarılmış disk tarafından bırakılan alan, genellikle hastanın kalçalarından alınan küçük bir kemik parçası olan bir kemik grefti ile doldurulacaktır. Kemik grefti, omurları birleştirmek veya kaynaşması için kullanılır. Buna füzyon denir. Bazı durumlarda, füzyonun daha iyi sonuç vermesi ve omurgaya stabilite kazandırılmasına yardımcı olmak için bazı aletler (plakalar veya vidalar gibi) kullanılabilir.

Posterior servikal cerrahi sırasında, siniri kapatan kemiğin bir kısmının da çıkarılması gerekebilir. Bu prosedüre laminotomi denir.

[old_news_related_template title="Boyun tutulması nasıl geçer?" desc="Boyun tutulması, her yaş insanlar arasında yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Hareketlerinizi büyük ölçüde kısıtlayan bu rahatsızlık, hiç beklemediğiniz bir anda ortaya çıkabilir. Özellikle hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olanlar ve sürekli bilgisayar başında çalışanların sıklıkla yaşadığı boyun tutulması nedir? Boyun tutulması neden olur? Merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_290089598_16_9_1543382311.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/boyun-tutulmasi-belirtileri-ve-nedenleri-nelerdir-boyun-tutulmasi-nasil-gecer-oub2-2764048/"]

[old_news_related_template title="Bel fıtığı nedenleri, belirtileri ve tedavisi..." desc="Uzun yol şoförleri, ağır iş yapanlar, diş hekimleri ve ev kadınlarının risk taşıyanlar grubunda yer aldığı bel fıtığı ile ilgili merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz... Bel fıtığı (Lomber Disk Hernisi): Nedenleri, belirtileri ve tedavisi... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/16/iecrop/bel-fitigi-2_16_9_1555392513.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/bel-fitigi-lomber-disk-hernisi-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-szcu2-4439721/"]