Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar, sigara içenlerde veya kimyasal dumanlara ve tozlara maruz kalınan işlerde çalışanlarda görülen bronşit nasıl geçer? Bronşit belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

BRONŞİT NEDİR?

Bronşit, akciğerlerdeki bronşiyal tüpler adı verilen hava yollarının iltihaplandığı ve sıklıkla mukusla öksürüğe neden olduğu bir durumdur. Bronşit, akut veya kronik olabilir.

Akut bronşiti olan çoğu kişi birkaç gün veya hafta sonra iyileşir. Soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonlar genellikle akut bronşitin nedenidir. Bazen, akut bronşit bakteriyel bir enfeksiyona neden olabilir.

Kronik bronşit,birkaç ay süren ve arka arkaya iki ya da daha fazla yıl boyuncadevam eden bir öksürüktür . Kronik bronşitte solunum yollarının astarı sürekli iltihaplı kalır. Bu, astarın şişmesine ve daha fazla mukus üretmesine neden olur, bu da nefes almayı zorlaştırabilir. Kronik bronşit, genellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olarak adlandırılan ciddi bir durumun bir parçasıdır.



BRONŞİT BELİRTİLERİ

Akut bronşit veya kronik bronşit için belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

- Öksürük
- Berrak, beyaz, sarımsı-gri veya yeşil renkli olabilen mukus (balgam) üretimi - nadiren kan görülebilir.
- Yorgunluk
- Nefes darlığı
- Hafif ateş ve titreme
- Göğüste ağrı veya rahatsızlık



BRONŞİT TEDAVİSİ

Genellikle, akut bronşit tedavi olmadan kendi başına geçer. Bazen, mukusu incelten ibuprofen gibi steroidal olmayan bir anti-enflamatuar ilaç (NSAID), akut bronşiti hafifletmeye yardımcı olabilir. Birkaç çay kaşığı bal yemek veya bir nemlendirici kullanmak da semptomları azaltabilir ve rahatlamaya yardımcı olabilir.

Doktorlar tipik olarak antibiyotikleri ancak küçük çocuklarda daha sık görülen bir bakteriyel enfeksiyon olduğunu tespit ederlerse reçete eder. Akut bronşitin tekrarlanmasını önlemek için doktorunuz mevsimsel grip aşısı yaptırmanızı, sigarayı bırakmanızı ve sigara dumanına maruz kalmaktan kaçınmanızı önerebilir. Bu arada bol miktarda sıvı içmeli ve bolca dinlenmelisiniz.

Kronik bronşit tedavisi yoktur, ancak bazı yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarınızı hafifletebilir. Kronik bronşit tedavisinin amacı, daha iyi nefes almanıza ve semptomlarınızı kontrol etmenize yardımcı olmaktır. Doktorunuz sigarayı bırakmak gibi sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir; solunum yollarınızı temizlemeye yardımcı olmak veya semptomların kötüleşmesini önlemek için ilaçlar almak; veya bazı durumlarda daha iyi nefes almanıza yardımcı olmak için oksijen tedavisi almak.

[old_news_related_template title="Astım başlangıcı nasıl anlaşılır?" desc="Dünya çapında, her yıl yaklaşık 250 bin kişinin ölümüne neden olan astım nedir? Astım başlangıcı nasıl anlaşılır? Astım belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gereken her şeyi haberimizde kolaylıkla bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/astim-3_16_9_1553836656.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/astim-baslangici-nasil-anlasilir-astim-belirtileri-ve-tedavisi-szcu2-4198816/"]

[old_news_related_template title="Grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu besinler" desc="Diyetisyen Merve Sehlikoğlu, grip ve soğuk algınlığı ile baş edebilmenin yollarından birinin de sağlıklı ve doğru beslenerek bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçtiğini söyledi. Sehlikoğlu, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bilinen besinleri tüketmenin büyük önem taşıdığını belirtti. İşte grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi bilinen 10 önemli besin..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/soguk-alginligi-6-1_16_9_1549706995.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/grip-ve-soguk-alginligina-karsi-koruyucu-besinler/?_szc_galeri=1"]