Beslenme Uzmanı Didem Kanca Üstay, diyet hurafeleri ile ilgili uyarıyor:

1. 'Azimle 30 kilo veren birinin öyküsü', '50 kiloyu nasıl verdim?', 'Göbek eriten diyet', '7 Günde 10 kilo verdiren Diyet' ve benzeri başlıklı sayfalardan hemen uzaklaşın. Bu sayfalar kişilerin reklam amaçlı, ego tatmin etmek için veya kendilerine yeni bir iş imkanı yaratmak adına açtıkları sayfalardır. Hiçbirisinin beslenme ve diyetetik alanında bilimsel bir geçmişleri yoktur.

2. “Yurt dışında eğitim aldım” diyen herkese inanmayın. Yurt dışında alınan sertifika programlarının da bir önemi yoktur. Önemli olan lisans veya yüksek lisans diplomalarının ya da doktora gibi daha üst öğrenim seviyelerinin olmasıdır. New York Üniversitesi mezunu olduğunu iddia eden 250 bin takipçisi olan ve kendini beslenme uzmanı olarak adlandıran bir kadın, sürekli zayıflama kürleri tavsiyeleri verip ürün reklamları yapıyordu. Oysa sadece beslenmeyle uzaktan yakından alakası olmayan iki-üç aylık bir sertifika programına katılmış. DİPLOMA SORUN! Sertifikaların geçerliliği yoktur.

3. KİLO VERMEK için ÜRÜN REKLAMI yapan ve satan diyetisyen, doktor, şef ve her türlü insandan uzak durun. Bu kişiler firmalardan komisyon aldıkları için sizlere her türlü ürünü satarlar. Hiçbir ürün zayıflatmaz. “İYİ” bir diyetisyen size kalıcı, hayat boyu sürdürebileceğiniz sağlıklı beslenmeyi öğretir.



4. ZAYIFLATMAK adı altında satılan hiçbir bitki çayına itibar etmeyiniz. BİLİMSEL geçerlilikleri yoktur.

5. “Ben bu ürünle, şu kadar kilo verdim” diyen kimseye kanmayınız. Hepsi TİCARİ amaçlıdır.

6. Kendilerini deşifre etmeyen “SAĞLIK” sunduklarını belirterek açılmış sayfalara itibar etmeyiniz. Hangi amaçla açıldıklarını, neye ve kimlere hizmet ettiklerini bilemeyiz.

7. “DETOKS” hurafelerine inanmayın. Kilo vermek adına detoks içecekleri satanlardan asla bir şey almayın. “Detoks uzmanlığı” diye bir dal yoktur.

8. 'ÜNLÜ'lerin veya instagram fenomenlerinin sürekli “Kilo vermek” adına kendilerinin kullandıklarını söyledikleri ürünlere, içtikleri çaylara itibar etmeyiniz. Hepsi TİCARİ amaçlıdır.

9. “Kapalı whatsapp grupları” üzerinden sizleri zayıflatacağını vadeden kişilerden koşarak uzaklaşın. Kilo vermek bir yarış işi olmadığı gibi herkese aynı beslenme programı önerilemez.

10. İnternetten sizinle hiç yüz yüze görüşmeden ve tahlil istemeden size beslenme programı yollayan diyetisyen olsun olmasın herkesten koşarak uzaklaşın.

11. Tüp mide ameliyatı olmuş ve bundan gururla bahsederek sizleri ameliyata özendirip doktorlara yönlendiren kişilerden de uzak durun çünkü bu kişiler de reklam ve ticari amaçlı bu sayfaları açıyorlar.

12. HER ŞEYİ ve HERKESİ SORGULAYIN.

[old_news_related_template title="Şok diyetlerde ölüm tehlikesi!" desc="Şok diyetlerle ilgili ciddi uyarılarda bulunan Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, 'Şok diyetler sağlık için son derece sakıncalı, bu kesinlikle unutulmamalı. Bu diyetler özellikle uzun süre ve ısrarlı bir şekilde devam ettirilirse böbrek yetmezliği gibi kalıcı organ hasarlarına, hatta ölüme yol açabilir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/15822621_16_9_1553598563.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/sok-diyetlerde-olum-tehlikesi-4134318/"]

[old_news_related_template title="Ketojenik diyetin 7 sakıncası" desc="Ketojenik diyetin kas kaybı, ciddi bağırsak sorunları, kalp ritm bozuklukları gibi tehlikeler barındırdığını söyleyen uzmanlar, bu tip 'trend' beslenme biçimleri konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Peki ketojenik diyet nedir? İşte ketojenik diyet konusunda bilinmesi gerekenler..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/shutterstock_1079946743_16_9_1552635215.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/ketojenik-diyetin-7-sakincasi-3922176/"]