Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "SMA ilaç bedelinin geri ödemesiyle ilgili sorunu çözmüştük. Hastalığın diğer tiplerini de geri ödeme sistemine dahil ettik."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SMA ilaç bedelinin geri ödeme listesine alınmasına ilişkin şöyle konuştu:

"Daha önce bu hastalığın kontrol altında tutulmasında kullanılan ve gerçekten çok pahalı olan ilaç bedelinin geri ödemesiyle ilgili sorunu çözmüştük. Şimdi aynı hastalığın diğer tiplerini de geri ödeme sistemine dahil ettik. Bununla ilgili karar bugün komisyonda alındı, yakında Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek. İnsan hayatını ve milletimize hizmeti her şeyin üzerinde tutan bir yönetim olarak, bu tür kritik ilaçların, ki bunların fiyatları çok ama çok yüksek. Dünyada da öyle çok ülkede değil, çok az ülkede bu uygulama yapılıyor ama biz ecdadımıza layık olmanın hesabıyla bu adımı atıyoruz.

'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi / Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi'. Bu tür kritik ilaçların geliştirme çalışmalarının ülkemizde yapılması inşallah asıl önceliğimizdir. İlaç sanayisini tıpkı savunma sanayi gibi milli güvenliğimizin en hayati unsurlarından biri olarak görüyoruz. Bu konuda atılan adımları şahsen desteklemeyi milletimize olan sorumluluğumuzun bir gereği olarak kabul ediyorum. İlaç sanayisinin gelişmesi için projesi olan veya yaptığı çalışmalarda sıkıntı yaşayan herkese kapım açıktır. Geri ödeme kararının SMA hastalarına ve ailelerine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

Türkiye'de binlerce çocuğun yaşamını tehdit eden SMA hastalığının ilacı ABD'den geliyor. Hastalar için hayati bir önem taşıyan ilacın geri ödemeye alınması için yıllardır mücadele veren hasta ve hasta yakınları, seslerini duyurmak için ellerinden geleni yapıyor.

Türkiye'de 2017 yılında SMA Tip 1'in ilacı SGK kapsamına alınmıştı. Ancak Tip 2 ve 3 hastaları da ilaçlarının geri ödeme kapsamına alınması için hem sokaklarda hem de sosyal medyada seslerini duyurmaya çalıştılar. Bugün AKP Genel Merkezi'nde 'Genişletilmiş İl Seçim İşleri Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, SMA hastalığının tüm tipleri için ilaçların geri ödeme sistemine dahil edildiği açıklamasını yaparak hastalara ve yakınlarına müjdeyi vermiş oldu.

SMA (SPİNAL MÜSKÜLER ATROFİ) NEDİR?

SMA (spinal müsküler atrofi), omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek, yürüme, yemek yeme veya nefes alma kabiliyetini ortadan kaldırır. Bebekler için bir numaralı genetik ölüm nedenidir. SMA, hayatta kalma motoru nöron geni 1’deki (SMN1) bir mutasyondan kaynaklanır.Dört SMA tipi, hastalığın ciddiyeti ve semptomların başladığı yaşa göre sınıflandırılır.

AA

[old_news_related_template title="SMA hastası Eymen Ali bebek, tedavi için yardım bekliyor" desc="Sivas'ta ailenin tek çocuğu olan 14 aylık Eymen Ali Aydın'a, 5,5 aylıkken gevşek bebek sendromu olarak adlandırılan SMA hastalığı tanısı konuldu. Hastalığa bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle yaklaşık 3 aydır yoğun bakımda yatan Eymen Ali bebek, tedavisinin evinde sürdürülmesi için ventilatör cihazı ve jeneratöre ihtiyaç duyuyor. Cihazların alınması için yardımseverlerden destek bekleyen Aydın ailesi, boğazında solunum desteği için kesi açılması nedeniyle bebeklerinin ilacının da kesileceğini kaydetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/sma-eymen-dha_16_9_1541669379.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/sma-hastasi-eymen-ali-bebek-tedavi-icin-yardim-bekliyor-2726489/"]

 

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP'ye Soyer tepkisi:" desc="AKP Genel Merkezi'nde 'Genişletilmiş İl Seçim İşleri Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,'CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tunç Soyer'le ilgili, 'CHP, Türkeş ve arkadaşlarını 12 Eylül'de en ağır işkencelere maruz bırakarak idamla yargılayanların mirasçılarını yeniden vitrine çıkarıyor' değerlendirmesinde bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/resimid_73326631_7332663_16_9_1548762698.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/akpde-secim-toplantisi-3-3314931/"]