Nazan DOĞANER HALICI

Bilimsel araştırmalar, bazı baharatların kanserden korunmaya yardımcı olduğu kadar hastalığı iyileştirme etkileri de olduğunu gösteriyor.

[caption id="attachment_4643492" align="alignnone" width="880"] Prof. Dr. Canfeza Sezgin[/caption]

Dolayısıyla bu doğal ilaçlara beslenmemizde mutlaka yer vermemiz gerektiğini belirten Sezgin; baharatların etkili oldukları kanser türleri ve kullanım şekillerini şöyle anlattı…

[caption id="attachment_4641714" align="alignnone" width="335"] Zerdeçal[/caption]

ZERDEÇAL: Akciğer, karaciğer, safra yolları, pankreas, meme, mide, kalın bağırsak, prostat, rahim, kan, baş ve boyun, tiroid, geniz.

Önerilen kullanım dozu: Sabah ve akşam rendelenmiş 1-2 tatlı kaşığı zerdeçal köküne, birer çay kaşığı soğuk sıkım çörek otu yağı ve zeytinyağı, çeyrek çay kaşığı da taze öğütülmüş karabiber katılıp, aç veya tok karnına tüketilebilir.

[caption id="attachment_4641707" align="alignnone" width="343"] Çörek otu[/caption]

ÇÖREK OTU: Akciğer, karaciğer, safra yolları, pankreas, meme, kan, kalınbağırsak, baş ve boyun, beyin, lenf, kemik tümörü.

Önerilen kullanım dozu: Sabah akşam 1-1.5 gram taze öğütülmüş çörek otu tozu, günde 2-3 kez de 0.5-1 gram dozlarında soğuk sıkım çörek otu yağı kullanılabilir.

[caption id="attachment_4641721" align="alignnone" width="323"] Zencefil[/caption]

ZENCEFİL: Meme, kalın bağırsak, prostat, akciğer, cilt, beyin.

Önerilen kullanım dozu: Zencefil kökü tozu günde 2-3 kez yarım–bir çay kaşığı gıdalara katılarak tüketilebilir. Taze zencefil kökü de günde 1-2 tatlı kaşığı salatalara rendelenebilir.

[caption id="attachment_4641728" align="alignnone" width="310"] Havlıcan[/caption]

HAVLICAN: Cilt, karaciğer, kalınbağırsak, yumuşak doku.

Önerilen kullanım dozu: Günde 2-3 defa birer tatlı kaşığı kuru havlıcan kökü kaynamış suda 15 dakika demlenerek, çay olarak tüketilebilir.

[caption id="attachment_4641749" align="alignnone" width="323"] Kişniş[/caption]

KİŞNİŞ: Meme.

Önerilen kullanım dozu: Günde yarım fincan taze kişniş yaprağı salatalara katılarak veya kişniş tohumu tozu sabah öğlen akşam birer çay kaşığı bir bardak kaynamış suda ağzı kapatılıp, 10 dakika bekletilerek çay olarak tüketilebilir.

[caption id="attachment_4641756" align="alignnone" width="307"] Safran[/caption]

SAFRAN: Akciğer, sindirim sistemi, üreme sistemi, meme, kan, kemik.

Önerilen kullanım dozu: Günlük 0.5-1 gram safran salatalara katılarak tüketilebilir.