Genel anestezi uygulanmayan bir klinik ortamda yapılabilir veya yerel veya genel anestezi altındaki bir hastanede günlük işlem olarak uygulanabilen Histeroskopi hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz... Histeroskopi nedir? Histeroskopi nasıl yapılır?

HİSTEROSKOPİ NEDİR?

Histeroskopi, anormal kanama nedenlerini teşhis ve tedavi etmek için doktorun uterusun (Rahim) içine bakmasını sağlayan bir prosedürdür. Histeroskopi, rahim ağzını ve rahim içini incelemek için vajinaya sokulan ince, ışıklı bir tüp olan bir histeroskop kullanılarak yapılır. Histeroskopi tanısal veya operatif olabilir.

- Tanısal histeroskopi nedir?

Rahim problemlerini teşhis etmek için diagnostik histeroskopi kullanılır. Tanısal histeroskopi, histerosalpingografi (HSG) gibi diğer testlerin sonuçlarını doğrulamak için de kullanılır. HSG uterus ve fallop tüplerini kontrol etmek için kullanılan bir X-ışını boyama testidir. Tanısal histeroskopi genellikle muayenehanelerde yapılabilir.

Ek olarak, histeroskopi laparoskopi gibi diğer prosedürlerle veya dilatasyon ve küretaj (D&C) gibi prosedürlerden önce kullanılabilir. Laparoskopide, doktorunuz uterusun dışını, yumurtalıkları ve fallop tüplerini görmek için karnınıza bir endoskop (fiber optik kamera ile donatılmış ince bir tüp) yerleştirir. Endoskop göbek deliğinizin içinden veya altına yapılan bir kesikten sokulur.



- Operatif histeroskopi nedir?

Operatif histeroskopi, tanı amaçlı bir histeroskopi sırasında tespit edilen anormal bir durumu düzeltmek için kullanılır. Diyagnostik histeroskopi sırasında anormal bir durum tespit edilirse, ikinci bir ameliyata gerek kalmadan aynı anda operatif bir histeroskopi yapılabilir. Operatif histeroskopi sırasında, durumu düzeltmek için kullanılan küçük aletler histeroskop içerisine yerleştirilir.

HİSTEROSKOPİ NASIL YAPILIR?

İşlem başlamadan önce, rahatlamanıza yardımcı olacak bir ilaç verilebilir veya ağrıyı engellemek için genel veya lokal bir anestezi kullanılabilir.

Histeroskopi doktorun muayenehanesinde veya ameliyathanede yapılabilir. Kanamanızın olmadığı bir dönem içinde yapılaması gerekir. İşlemi kolaylaştırmak için doktorunuz rahim ağzını genişletecek bazı ilaçları işlem öncesinde verebilir veya özel aletler ile bunu yapabilir.

Öncelikle vagina içine bir spekulum yerleştirilir. Daha sonra histeroskop nazik bir şekilde içeriye doğru itilerek, rahim ağzından geçirilip uterusun içine yerleştirilir. Uterusun içini görebilmek için karbondioksit gazı veya sıvılar kullanılarak uterus şişirilir. Bu genişleme doktorunuzun rahimin içini görmesini ve değerlendirmesini sağlar. İşlem sırasında kullanılan sıvı miktarı dikkatle takip edilir. Eğer biyopsi veya başka bir işlem yapılacaksa diğer aletler histeroskopun içinden geçirilerek kullanılır.

[old_news_related_template title="Adet sancısı neden olur? Adet sancısı için evde yapılabilecekler…" desc="Adet sancıları, adet döneminden önce ve sırasında birçok kadını etkileyen ve ağrıya neden olan bir durumdur. Peki, adet sancısı neden olur? Adet sancısı için evde yapılabilecekler… İşte merak edilen tüm detaylar…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/03/iecrop/basliksiz-1-kurtarildi-1_16_9_1554268844.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/adet-sancisi-neden-olur-adet-sancisi-icin-evde-yapilabilecekler-szcu2-4276810/"]

 

[old_news_related_template title="Regl döneminde kadınlar en çok ne ister?" desc="Regl dönemi, kadınların en sık duygu değişimi yaşadığı dönemlerden biridir. Bu dönemde kendinizi bazen sinirli, bazen yorgun hissedebilir ve ne istediğinizi tam olarak bilmiyor olabilirsiniz. Peki, kadınlar regl döneminde ne ister? İşte kadınların regl zamanı en çok istedikleri şeyleri bir araya getirdik." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/regl-donemi-1-1_16_9_1544268840.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/regl-doneminde-kadinlar-en-cok-ne-ister/?_szc_galeri=1"]