Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 42 üretici, 20 depocu ve 32 eczacının ilaç stokladığının tespit edildiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Türkiye Eczacılar Birliği, Bakan Koca'ya çağrıda bulunarak stokçuların kendilerine bildirilmesini istemişti. Yaklaşık 10 günlük zaman zarfında bakanlık tarafından birliğe herhangi bir dönüş yapılmadı. Bunun üzerine tekrar açıklama yapan Türk Eczacıları Birliği, açıklamaların eczacıları zan altında bıraktığını için uygulamaları kabul etmediklerini belirtti. Eczacılar birliğinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"HERHANGİ BİR BİLDİRİMDE BULUNULMADI”

"Sağlık Bakanlığı’ndan geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapılmış ve bu açıklamada incelemeler sonucunda 42 üreticide, 20 depoda, 32 eczanede stokla ilgili sıkıntı olduğu belirtilmişti. Böyle bir durumdan yola çıkılarak mesleğimizin ve 26 bini aşkın meslektaşımızın zan altında bırakılması kabul edilebilir bir durum değildir. İlaçta stokçuluk yapan her kimse karşısında olduğumuzu, stokçuluk yaptığı ifade edilen eczacıların tarafımıza bildirilmesi halinde Bölge Eczacı Odalarımızın Haysiyet Divanları’nda gerekli işlemlerin yapılacağını ifade etmiştik. Ancak şu ana kadar bu konuya ilişkin tarafımıza herhangi bir bildirimde bulunulmadı. Bu çağrımızı yineliyoruz. Bizler, Eczacılık Yemini ve etik ilkeler doğrultusunda halk sağlığı adına çalışan bir mesleğin mensuplarıyız. Meslektaşlarımızı zan altında bırakan söylem ve uygulamalar, ilaca ilişkin bu zorlu koşullarda dahi hastasına ilaç bulmak için çabalayan meslektaşlarımıza haksızlıktır. Türk Eczacıları Birliği olarak; eczacıların, ilaç depoları ve firmalarla aynı bağlamda değerlendirilmesini kabul etmiyor, meslektaşlarımızı zan altında bırakan, meslek onurumuzu zedeleyen bu yaklaşımı reddettiğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz."

[old_news_related_template title="Eczacıları Birliği’nden ilaç açıklaması: Sorumlular ilaç depoları ve firmalar" desc="Türk Eczacıları Birliği, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilaç sektöründeki stokçulukla ilgili söylemlerine istinaden yazılı bir basın açıklaması yaptı. Yaşanan durumun sorumlusunun ilaç depoları ve firmalar olduğu vurgulanan açıklamada, eczacıların zan altında bırakıldığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/shutterstock_1077754430_16_9_1549356784.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/eczacilari-birliginden-ilac-aciklamasi-sorumlular-ilac-depolari-ve-firmalar-3398063/"]