İnsülin direnci, vücut hücrelerinin insülin hormonuna düzgün tepki vermediği zaman verilen addır. Peki, İnsülin direncini ölçtürmek için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

İNSÜLİN DİRENCİ NEDİR?

İnsülin direnci, kaslarınızdaki, vücut yağınız ve karaciğerinizdeki hücrelerin insüline iyi yanıt vermediği ve kanınızdaki glikozu kolayca alamadığı durumdur. Sonuç olarak, pankreasınız glikozun hücrelerinize girmesine yardımcı olmak için daha fazla insülin yapar.

İnsülinin rolü, vücut hücrelerinin yakıt olarak kullanılmak veya vücut yağı olarak depolanmak için glikoz almasına izin vermektir.

Ayrıca, glikozun kanda birikmesi daha olasıdır ve bu da çok yüksek kan şekeri seviyelerine yol açabileceği anlamına gelir .

Vücut insüline dirençli hale geldiğinde, daha fazla insülin üreterek başa çıkmaya çalışır. İnsülin direncine sahip kişiler genellikle sağlıklı insanlardan çok daha fazla insülin üretir.



İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİLERİ

Başlangıçta, insülin direnci hiçbir belirti göstermez. Belirtiler ancak daha yüksek kan şekeri seviyeleri gibi ikincil etkilere yol açtığında ortaya çıkmaya başlar. Bu olduğunda, belirtiler arasında şunlar olabilir:

- Ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi
- Sürekli açlık hissi
- Her zamankinden daha yorgun hissetme

İnsülin direncine sahip kişilerde sıklıkla görülen diğer işaretler şunlardır:

- Ortada kilo alımı (karın yağı)
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol düzeyleri

İnsülin direnci prediyabet veya tip 2 diyabete dönüşürse, semptomlar artmış kan şekeri düzeyleri ve tip 2 diyabetin klasik semptomlarının çoğunu içerecektir .

İNSÜLİN DİRENCİ NEDENLERİ

İnsülin direncinin kesin nedeni hala tam olarak anlaşılmadığı halde, hangi faktörlerin insülin direncinin gelişmesine yol açabileceği iyi bilinmektedir.

Aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlası geçerli olduğunda insülin direnci yaygın olarak gelişebilir:

- Aşırı kilolu veya obezseniz
- Yüksek kalorili, yüksek karbonhidratlı veya yüksek şekerli beslenme
- Sedanter yaşam tarzı
- Uzun süre boyunca yüksek doz steroid alınması
- Kronik stres olması
- Having Cushing hastalığı veya polikistik yumurtalık hastalığı



İnsülin direncine neden olan vücudun içinde neler olup bittiği konusunda araştırmacılar, insülin direncinin aşağıdaki kişilerde ortaya çıktığını gözlemlemişlerdir:

- Kanlarında dolaşan yüksek insülin seviyeleri
- Karaciğer ve pankreasta depolanan aşırı yağ
- Yüksek inflamasyon seviyeleri

İNSÜLİN DİRENCİNİ ÖLÇTÜRMEK İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

İnsülin direncini ölçtürmek için hastanelerin Endokronoloji bölümüne başvurmak gereklidir.

[old_news_related_template title="İnsülin direncini kırmadan kilo verilir mi?" desc="Çağın salgın hastalığı obezite insülin direnciyle gelişen çok önemli bir sorun... Beslenme ve Diyet Uzmanı Hale Taşgın, insülin direnciyle başa çıkma yollarını şöyle anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/13_16_9_1551560936.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/insulin-direncini-kirmadan-kilo-vermek-imkansiz-3758159/"]

 

[old_news_related_template title="Açlık kan şekeri nedir? " desc="Açlık kan şekeri, vücudun kan şekeri düzeylerini nasıl yönettiği hakkında önemli ipuçları sağlar. Peki, açlık kan şekeri nedir? Açlık kan şekerinin yüksekliği ne anlama gelir? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/12/iecrop/shutterstock_590322308_16_9_1544592440.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/aclik-kan-sekeri-nedir-aclik-kan-sekerinin-yuksekligi-ne-anlama-gelir-oub2-2790529/"]