İki gündür İstanbulluların gündemini meşgul eden ve merak edilen ıspanak zehirlenmesi vakaları ile ilgili bilgiler veren Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Nihan Yakut, ıspanağın tek başına zehirlememiş olabileceğini, ancak arasına karışmış başka bir bitkinin zehirlenmeye sebep olabileceğini söyledi. Yakut, bu sebepler dışında ıspanak ile ilgili şu uyarıları yaptı:

Tek başına ıspanaktan zehirlenmek söz konusu değildir. Ispanaklarda zirai ilaç yani pestisit kalıntıları varsa bu bir zehirlenmeye yol açabilir. Belirlenen limitlerin üzerinde kullanılan zirai ilaçlar veya yasal olmayan, yasaklı ilaçlar kullanılıyorsa bu gibi zehirlenmeler söz konusu olabilir. Çünkü pestisit kalıntıları evlerimizde yaptığımız yıkamayla kolaylıkla arındırılamayabilir.

İYİ YIKANMALI

Ispanak gibi yeşillikler ve sebzeler alındığı zaman bol suyla, iki veya üç kez yıkanmalıdır. Bir kap dolusu suyla yapraklar tek tek yıkanırsa, yıkanırken elle sıvazla yöntemi kullanılırsa yeşillik üzerindeki çamur veya toprak temizlenirse doğru temizleme gerçekleşebilir. Bu yıkama iki ya da üç kez tekrarlanmalıdır. Aynı şekilde yeşil yapraklı sebzeler ve normal sebzeler sirkeli suda bekletilmelidir. Sirkeli su imkanı yoksa karbonatlı suda sebzeler bekletilmelidir. Sebze yemekleri ayrıca çelik ve cam kaplarda iki gün buzdolabında muhafaza edilerek tüketilmelidir.

ISI DEĞİŞİKLİKLERİ MİKROBİYAL YÜKÜ ARTIRIR

Sebzeler tek kişi tarafından yenecekse tek kişiye yetecek kadarı daha ufak bir tencereye alınıp ısıtılarak tüketilmelidir. Tüm yemeğin tamamen ısıtılıp sonra tekrar buzdolabına girmemesi gerekmektedir. Isı değişiklikleri yemek içindeki mikrobiyal yükünü artırarak bozulmalara ve eğer fark edilmezse zehirlenmelere neden olabilir. Bu nedenle ikinci gün tüketeceğiniz yemeklerin kokusuna ve tadına bakarak bozulup bozulmadığını tespit etmek; zehirlenmeleri önlemek açısından önemlidir.

GÜZEL AVRAT OTU ISPANAĞA ÇOK BENZİYOR



Şu anda güzel avrat otu olarak bilinen ıspanağa benzer bitkinin ıspanaklarla karışması nedeniyle zehirlenme vakalarının meydana geldiği iddia edilmektedir. İddia kesinleşmeden kesin konuşmak doğru olmamakla birlikte güzel avrat otunun etken maddesinin atropin olduğu bilinmektedir. Bu madde kalp atım hızında düşüş, kardiyak etkiler, solunum problemleri, nörolojik etkiler gibi birden fazla etkiye neden olabilir. Kişilerin metabolik durumlarına bağlı bir iyileşme süreçleri olabilir ama yine de tamamen tüketilen miktarla ilgili bir durum söz konusu. Bu süreçte hastaneye başvurulmalı, bunun yanında bol sıvı tüketilmelidir. İdrarla atılan bir etken maddedir. Pestisitte de benzer etkiler olabilmekle birlikte dikkatli olunmalıdır.

[old_news_related_template title="Son dakika: İstanbul'da Ispanak alarmı! Ispanak zehirlenmeleri artıyor..." desc="İstanbul'da ıspanaktan zehirlenme şikayetiyle vatandaşlar hastanelere başvurmaya devam ediyor. İlk olarak Esenyurt'ta ortaya çıkan ve İstanbul'un bir çok noktasında görülen zehirlenme vakalarının sayısı İl Sağlık Müdürlüğü'nün dün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada 44 olarak açıklanmıştı. Ancak zehirlenme şikayeti ile hastanelere başvuranların sayısı artmaya devam ediyor. Ispanak zehirlenmelerinin neden yaşandığı henüz bilinmiyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/04/iecrop/fec41e2522e33759b2f6ea6cd78d655f-1_16_9_1572841811.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/istanbulda-ispanaktan-zehirlenme-vakalari-devam-ediyor-2-5428528/"]

[new_related_template title="44 kişi ıspanaktan zehirlendi... İl Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama" desc="İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nden 44 kişinin hastaneye kaldırıldığı ıspanak zehirlenmesi ile ilgili açıklama geldi: 'Ispanak ve ıspanağa benzer bitkiler sebebiyle gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvuran 44 vatandaştan 25'i taburcu oldu, 19'unun takibi ve tedavisi acil gözlem servislerinde devam etmektedir'" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/03/iecrop/pirasa-zehirlenme-dha_16_9_1572781841.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/ispanaktan-zehirlenme-iddiasi-25-kisi-hastanelere-kaldirildi-5427922/"]