Kanser iyi huylu tümörlerden farklıdır, çünkü vücutta başladığı yerden farklı bölgelerine yayılabilir ve bunu farklı şekillerde yapabilir. Fakat, kanserin oluşumu ve yayılması ile ilgili çok fazla bilgi sahibi değiliz. Kanserin insan vücudunda nasıl yayıldığını haberimizde sizler için derledik... Kanser nasıl yayılır? İşte bilinmesi gerekenler...

KANSER HAKKINDA

Hücreler insan vücudunu oluşturan temel ünitelerdir. Hücreler, vücudun ihtiyaç duyduğu şekilde yeni hücreler oluşturmak için büyür ve bölünürler. Genellikle, hücreler çok yaşlandıklarında veya hasar gördüklerinde ölürler. Ardından, yeni hücreler yerlerini alır.

Kanser, genetik değişiklikler bu düzenli sürece müdahale ettiğinde başlar. Hücreler kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlar. Bu hücreler, tümör adı verilen bir kitle oluşturabilir. Bir tümör kanserli veya iyi huylu olabilir. Kanserli bir tümör maligndir, yani vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve yayılabilir. İyi huylu bir tümör, tümörün büyüyebileceği, ancak yayılamayacağı anlamına gelir.

Bazı kanser türleri tümör oluşturmaz. Bunlar arasında lösemiler, çoğu lenfoma tipleri ve miyelom bulunur.

Kanser hücreleri, vücudun diğer bölgelerine kan dolaşımını veya lenfatik sistemi kullanarak yayılabilir. Orada yeni tümörlere dönüşmeye başlayabilirler. Bu olduğunda, metastatik kanser denir. Birçok kanser türü için evre IV (dört) kanser olarak da adlandırılır. Kanser hücrelerinin vücudun diğer bölümlerine yayıldığı sürece metastaz denir.

Kanserler, ilk gelişmeye başladıkları yere göre adlandırılır. Örneğin, karaciğere yayılmış barsak kanseri varsa, buna karaciğer metastazları veya sekonderleriyle bağırsak kanseri denir. Karaciğer kanseri denmez. Bunun nedeni, karaciğerdeki kanserli hücrelerin aslında kanserli bağırsak hücreleri olmasıdır. Kanserli hale gelen karaciğer hücreleri değillerdir.



KANSER NASIL YAYILIR?

Kanser hücreleri vücuda bir dizi adımda yayılır.

Bu adımlar şunları içerir:

- Yakın normal bir dokuya dönüşme veya istila etme
- Yakındaki lenf bezlerinin veya kan damarlarının duvarlarından geçerek hareket etme
- Lenfatik sistemden ve kan dolaşımından vücudun diğer bölgelerine gitmek
- Küçük kan damarlarında uzak bir yerde durmak, kan damarı duvarlarını istila etmek ve çevresindeki dokuya geçmek
- Küçük bir tümör oluşana kadar bu dokuda büyümek
- Yeni kan damarlarının büyümesine neden olarak, tümörün büyümeye devam etmesini sağlayan kan temini oluşturma

Yayılan kanser hücrelerinin çoğu bu süreçte bir noktada ölür. Ancak, her aşamada kanser hücreleri için koşullar uygun olduğu sürece, bazıları vücudun diğer bölümlerinde yeni tümörler oluşturabilir. Metastatik kanser hücreleri, yine de tekrar büyümeye başlamadan önce, uzun bir süre boyunca uzak bir bölgede inaktif kalabilir.



KANSERİN YAYILDIĞI YERLER

Kanser vücudun herhangi bir yerine yayılabilir, ancak farklı kanser türlerinin bazı bölgelere diğerlerinden daha fazla yayılma olasılığı vardır. Kanserin yayıldığı en yaygın bölgeler kemik, karaciğer ve akciğerdir. Aşağıdaki listede, bazı yaygın kanserler için lenf düğümleri dahil değil en yaygın metastaz bölgeleri gösterilmektedir:

Kanser türü: Metastazın Ana Organları

Mesane: Kemik, karaciğer, akciğer
Meme: Kemik, beyin, karaciğer, akciğer
Kolon: Karaciğer, akciğer, periton
Böbrek: Adrenal bez, kemik, beyin, karaciğer, akciğer
Akciğer: Adrenal bez, kemik, beyin, karaciğer, diğer akciğer
Melanom: Kemik, beyin, karaciğer, akciğer, cilt, kas
Yumurtalık: Karaciğer, akciğer, periton
Pankreas: Karaciğer, akciğer, periton
Prostat: Adrenal bez, kemik, karaciğer, akciğer
Rektal: Karaciğer, akciğer, periton
Mide: Karaciğer, akciğer, periton
Tiroid: Kemik, karaciğer, akciğer
Rahim: Kemik, karaciğer, akciğer, periton, vajina

[old_news_related_template title="Meme kanserine karşı 8 etkili yöntem" desc="Her 8 kadından birinin meme kanseri olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, alınması gereken önlemleri sıraladı. Uras, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada sadece kadınları değil erkekleri de meme kanserine karşı uyardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/30/iecrop/shutterstock_225460834_16_9_1569857238.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/meme-kanserine-karsi-8-etkili-yontem-5362219/"]

[old_news_related_template title="Rahim kanseri belirtileri nasıl anlaşılır?" desc="Rahim kanseri olan bazı kadınların, hastalık diğer organlara yayılıncaya kadar hiçbir semptomu yoktur. Ancak rahim kanseri; kanser genellikle büyümeye başladığında semptomların ortaya çıkmasıyla teşhis edilir. Peki, Rahim kanseri belirtileri nasıl anlaşılır? Merak edilenler haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/24/iecrop/shutterstock_1468045946_16_9_1569332567.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/rahim-kanseri-belirtileri-nasil-anlasilir-szcu2-5351618/"]

[old_news_related_template title="Neslican Tay kimdir? Kanserle mücadelesiyle tanınan Neslican Tay kaç yaşındaydı?" desc="Kanserle olan savaşını sosyal medyadan paylaşarak birçok kişiye umut olan Neslican Tay hayatını kaybetti. 20 yaşındaki genç kız kanser nedeniyle bir bacağını kaybetmiş ancak mücadeleyi elden bırakmamıştı. Hastalığına karşı dik duruşuyla herkesin takdirini toplayan Neslican Tay kaç yaşındaydı? İşte ölümüyle Türkiye'yi yasa boğan Neslican Tay'ın hayat hikayesi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/21/iecrop/22-1_16_9_1569058119.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/neslican-tay-kimdir-kanserle-mucadelesiyle-taninan-neslican-tay-kac-yasindaydi-5345721/"]