Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve sarılık gibi belirtiler gösteren karaciğer hastalıkları için hangi bölüme/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz...

KARACİĞER HASTALIĞI NEDİR?

Karaciğer hastalığı, hastalığa neden olan herhangi bir karaciğer fonksiyon bozukluğudur. Karaciğer vücuttaki birçok kritik fonksiyondan sorumludur ve hastalıklı veya yaralı olması durumunda, bu fonksiyonların kaybı vücuda ciddi zarar verebilir.

Karaciğer hastalığı, karaciğerin belirlenmiş işlevlerini yerine getirememesine neden olan tüm olası sorunları kapsayan geniş bir terimdir. Genellikle, fonksiyonlarda bir azalma meydana gelmeden önce karaciğer dokusunun% 75'inden veya dörtte üçünden fazlasının etkilenmesi gerekir.



Karaciğer vücuttaki en büyük katı organdır; ayrıca bir salgı bezi olarak kabul edilir, çünkü birçok işlevi arasında safra yapar ve salgılar. Karaciğer, göğüs kafesi tarafından korunan karın bölgesinin sağ üst kısmında bulunur. Minik loblardan oluşan iki ana lob vardır. Karaciğer hücrelerinin iki farklı kan kaynağı vardır. Hepatik arter, kalpten pompalanan oksijen bakımından zengin kan sağlarken, portal ven bağırsaktan ve dalaktan besin sağlar.

Karaciğer hastalığı genetik veya virüs ve alkol kullanımı gibi karaciğere zarar veren çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Obezite ayrıca karaciğer hasarı ile de ilişkilidir. Zamanla, karaciğerdeki hasar, hayati tehlike yaratan karaciğer yetmezliğine yol açabilecek skar (siroz) ile sonuçlanır.

KARACİĞER HASTALIKLARI İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Genellikle, bir karaciğer hastalığının başlangıcı aşamalı olarak gerçekleşir ve etkilenen kişide tıbbi yardım almasını gerektirecek belirli bir semptom yoktur. Açıklanamayan halsizlik, halsizlik ve kilo kaybı ve özellikle sarılık gibi durumlarda bir sağlık hizmetleri uzmanı tarafından bir değerlendirme yapılması sağlanmalıdır. Bununların dışında kalıcı ateş, kusma ve karın ağrısı aynı zamanda en kısa zamanda tıbbi değerlendirme yapılmasını gerektirecek belirtilerdir. Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.

[old_news_related_template title="Karaciğer yağlanmasının nedenleri ve tedavisi..." desc="Kahvenin; siroz ve kanseri tetikleyen alkol dışı karaciğer yağlanmasına iyi geldiğini ve iltihabı azalttığını belirten Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, şunları söyledi:" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/karaciger-yaglanmasi-3-1_16_9_1551858548.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/karaciger-yaglanmasinin-nedenleri-ve-tedavisi/?_szc_galeri=1"]

 

[old_news_related_template title="Karaciğer yağlanmasına günde 3 fincan kahve" desc="Kahvenin; siroz ve kanseri tetikleyen alkol dışı karaciğer yağlanmasına iyi geldiğini ve iltihabı azalttığını belirten Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, şunları söyledi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/02-kahve-15cm_16_9_1551478432.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/karaciger-yaglanmasina-gunde-3-fincan-kahve-3748499/"]