Kadınlar ve erkekler arasında en yaygın görülen üçüncü kanser türü olan kolon kanseri nedir? Kolon kanseri nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde…

KOLON (KALIN BAĞIRSAK) KANSERİ NEDİR?

Kolon kanseri, kalın bağırsakta tümör büyümesi meydana geldiğinde gerçekleşir. Kolon kanseri kalın bağırsağı etkiler ve genellikle bağırsak duvarındaki poliplerle başlar.

Polipli birçok kişi kanser geliştirmeye devam etmez. Büyük polipli (1 santimetreden büyük), çoklu polipli veya displazili polipli (anormal fakat henüz kanserli olmayan hücreler) bireyler en fazla risk altındadır.

Kolon ve rektum, sindirim sisteminin birer parçasıdır. Kalın bağırsak, ince bağırsaktan sonra gelen organlardır ve ortalama 1,5 m uzunluğundadır. Ters dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ alt tarafından kör bağırsak ile başlar, yukarı çıkar ve karaciğer altından dönüş yaparak karnı yatay geçer. Sol üst köşede yerleşen dalağın altına gelir ve yine bir dönüş yaparak sol taraftan aşağı doğru yönelerek rektumla birleşir. Rektum, ortalama 15 cm uzunluğunda ve kalın bağırsağın genişlemesi sonucu oluşan sindirim sisteminin son kısmıdır.

Kolon kanseri ve rektum kanseri birlikte ortaya çıkabilir. Buna kolorektal kanser denir. Rektal kanser, kalın bağırsağın son birkaç santimi olan rektumda anüse en yakın olan yerde ortaya çıkar.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ

En erken evrelerde sıklıkla semptom yoktur, ancak kanser ilerledikçe semptomlar gelişebilir. Belirtiler aşağıdakileri içerir:

İshal veya kabızlık
Dışkı kıvamındaki değişiklikler
Dışkıda rektal kanama veya kan
Karın ağrısı, kramplar, şişkinlik veya gaz
Bağırsak hareketleri sırasında ağrı
Sürekli dışkılama dürtüsü
Zayıflık ve yorgunluk
Açıklanamayan kilo kaybı
İrritabl barsak sendromu (IBS)
Demir eksikliği anemisi

Kanser vücutta yeni bir bölgeye yayılırsa, yeni bölgede ek belirtiler görülebilir. Karaciğer en sık etkilenen organdır.

[old_news_related_template title="Karın ağrısı neden olur, nasıl geçer?" desc="Çocuklarda ve yetişkinlerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi olan karın ağrısının nedenleri ve tedavisi hakkında aradığınız tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/08/iecrop/karin-agrisi-1_16_9_1533274080.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/karin-agrisi-neden-olur-nasil-gecer-oub2-2555271/"]

KOLON KANSERİ NEDENLERİ

Normalde, vücut hücreleri düzenli bir büyüme, bölünme ve ölüm sürecini takip eder. Kanser, hücreler büyüyüp kontrolsüzce bölünerek ölmediğinde gerçekleşir.

Çoğu kolon kanseri, kalın bağırsağın iç duvarlarında oluşan adenomatop polipleri olarak adlandırılan kanserli olmayan veya iyi huylu tümörlerden kaynaklanır.

Kanserli hücreler, habis tümörlerden vücudun diğer bölgelerine kan ve lenf sistemleri yoluyla yayılabilir.

Bu kanser hücreleri, metastaz adı verilen bir süreçte, vücudun etrafındaki ve vücudundaki sağlıklı dokuları büyütebilir ve istila edebilir. Sonuç, daha ciddi, daha az tedavi edilebilir bir durumdur.

Kesin nedenler bilinmemektedir, ancak kolon kanseri birkaç potansiyel risk faktörüne sahiptir. Bunlar;

Polipler

Kolon kanseri genellikle kalın bağırsakta bulunan prekanserer poliplerden kaynaklanır.

En yaygın polip tipleri şunlardır:

Adenomlar: Bunlar kolonun normal astarına benzeyebilir ancak mikroskop altında farklı görünebilir. Kanserli olabilirler.

Hiperplastik polipler: Kolon kanseri nadiren nadiren olduğu gibi hiperplastik poliplerden gelişir.

Bu poliplerin bazıları, tedavinin erken aşamalarında çıkarılmaması durumunda zamanla malign kolon kanserine dönüşebilir.

Genler

Kontrolsüz hücre büyümesi, genetik hasar varsa veya DNA'daki değişiklikler hücre bölünmesini etkiliyorsa gerçekleşebilir. Genetik yatkınlık aile üyelerinden kalıtsal olabilir, ancak çoğu kolon kanseri aile öyküsü olmayan insanlarda görülür.

Bazı insanlar, yaşamlarında daha sonra kansere yakalanma riski yüksek olan bazı genetik mutasyonlarla doğar. Bazen bir insan bu genetik özelliğe sahip olabilir, ancak bir çevresel faktör tetiklemediği sürece kansere yakalanmayabilir.

Özellikler, alışkanlıklar ve diyet

Kolon kanseri için yaş önemli bir risk faktörüdür. Kolon kanseri tanısı konanların yaklaşık% 91'i 50 yaşın üzerindedir.

Kolon kanseri, sedanter yaşam tarzına sahip kişilerde, obez olanlarda ve tütün kullananlarda daha olasıdır.

Kolon sindirim sisteminin bir parçası olduğu için diyet önemli bir faktördür. Lif bakımından düşük ve yağ, kalori, kırmızı et, alkol ve işlenmiş et bakımından yüksek diyetler daha yüksek kolon kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir.

Temel şartlar

Bazı koşullar ve tedaviler, kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Bunlar şunları içerir:

Şeker hastalığı
Akromegali, büyüme hormonu bozukluğu
Diğer kanserler için radyasyon tedavisi
Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları

KOLON KANSERİ TEDAVİSİ

Tedavi, kanserin tipine ve evresine ve kişinin yaşına, sağlık durumuna ve hastanın diğer özelliklerine bağlı olacaktır.

Herhangi bir kanser için tek bir tedavi yoktur, ancak kolon kanseri için en yaygın seçenek cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisidir.

Tedaviler kanseri ortadan kaldırmaya çalışır ve ağrılı semptomları giderir.

Cerrahi

Kolonun bir kısmını veya tamamını çıkarmak için yapılan ameliyatlara kolektomi denir. Cerrah, kanseri ve çevresindeki alanı içeren kolon kısmını çıkarır.

Yakındaki lenf düğümleri de genellikle çıkarılır. Kolonun sağlıklı kısmı, rektuma yeniden bağlanır veya kolektominin boyutuna bağlı olarak bir stomaya bağlanacaktır.

Stoma, karın duvarında yapılan bir açıklıktır. Atık, bir torbanın içine geçerek kolonun alt kısmına olan ihtiyacı ortadan kaldıracaktır. Buna kolostomi denir.

Bazı küçük, lokalize kanserler endoskopi kullanılarak çıkarılabilir.

Karında birkaç küçük insizyon kullanarak laparoskopik cerrahi, daha büyük poliplerin çıkarılması için bir seçenek olabilir.

Palyatif cerrahi, tedavi edilemeyen veya ilerlemiş kanser durumlarında semptomları hafifletebilir. Amaç, kolonun herhangi bir blokajını azaltmak ve ağrı, kanama ve diğer semptomları kontrol altına almaktır.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerine zarar vermek ve onları öldürmek için protein veya DNA'ya zarar vererek hücre bölünmesi sürecine müdahale eden kimyasalları yönetir.

Bu tedaviler, sağlıklı olanlar dahil, hızla bölünen hücreleri hedef alır. Sağlıklı hücreler genellikle kimyasal olarak indüklenen herhangi bir hasardan iyileşebilir, ancak kanser hücreleri yapamaz.

Kemoterapi genellikle yayılan kanseri tedavi etmek için kullanılır, çünkü ilaçlar tüm vücutta dolaşır. Tedavi döngülerde meydana gelir, bu yüzden vücudun dozlar arasında iyileşmek için zamanı vardır.

Yaygın yan etkiler şunlardır:

Saç dökülmesi
Mide bulantısı
Yorgunluk
Kusma

Kombinasyon tedavileri genellikle birden fazla kemoterapi türünü karıştırır veya kemoterapiyi diğer tedavilerle birleştirir.

Radyasyon

Radyasyon tedavisi yüksek enerjili gama ışınları kullanılarak kanser hücrelerini etkiler ve öldürür.

Radyoaktif gama ışınları, radyum gibi metallerden veya yüksek enerjili röntgenlerden yayılır. Radyoterapi, bir tümörü küçültmek, kanser hücrelerini yok etmek veya diğer kanser tedavilerinin yanı sıra bağımsız bir tedavi olarak kullanılabilir

Radyasyon tedavileri daha sonraki bir aşamaya kadar kullanılmaz. Erken evre rektum kanseri rektumun duvarına nüfuz etmişse veya yakındaki lenf düğümlerine doğru ilerlemişse kullanılabilir.

Yan etkiler şunları içerebilir:

Güneş yanığına benzeyen hafif cilt değişiklikleri
Mide bulantısı
Kusma
İshal
Yorgunluk
İştah ve kilo kaybı

Çoğu yan etki, tedaviyi tamamladıktan birkaç hafta sonra azalır.

[old_news_related_template title="İshal (diyare) nedenleri nelerdir? İshal belirtileri ve tedavisi..." desc="Birçok insan her yıl bir veya iki kez ishal olur. Normalde 2 ila 3 gün sürer. Peki, ishal (diyare) nedir? İshal nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz her şeyi haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/09/iecrop/shutterstock_1168737577_16_9_1535955734.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/ishal-diyare-nedenleri-nelerdir-ishal-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2605053/"]