Serviks, vulva veya vajinanızda görülebilecek anormal bir gelişim olduğunda yapılan kolposkopi hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde... Kolposkopi nedir? Kolposkopi neden ve nasıl yapılır?

KOLPOSKOPİ NEDİR?

Kolposkopi, serviks, vajina ve vulvayı hastalık belirtileri açısından yakından incelemek için bir prosedürdür. Prosedür genellikle Pap smear (anormal servikal hücreleri tanımlamak için kullanılan tarama testi) sonuçları olağandışı olduğunda gerçekleştirilir. Kolposkopi sırasında doktor kolposkop adı verilen özel bir alet kullanır. Kolposkop, doktorunuzun rahim ağzınızı daha net ve büyütme altında görmesini sağlayan parlak ışıklı, büyük, elektrikli bir mikroskoptur.

Doktorunuz herhangi bir anormal bölgeyi görürse, bir doku örneği alır (biyopsi). Bir doku numunesini rahim ağzının açıklığının içinden alma prosedürüne endoservikal küretaj (ECC) denir. Numuneler patolog tarafından muayene için laboratuara gönderilir.

KOLPOSKOPİ NEDEN YAPILIR?

Doktorunuz aşağıdaki durumlarda kolposkopi önerebilir:

- Pap smear sonuçlarınız anormal olduğunda
- İlişkiden sonra kanama yaşarsınız
- Serviks, vulva veya vajinanızda görülebilecek anormal bir gelişim varsa.

Kolposkopi aşağıdaki durumları teşhis etmek için kullanılabilir:

- Anormal servikal hücreler, prekanser veya serviks, vajina veya vulva kanseri
- Genital siğiller
- Rahim ağzı iltihabı (servisit)

KOLPOSKOPİ NASIL YAPILIR?

Kolposkopinin başlangıcında muayene olduğunuz gibi kadın-doğum masasına sırt üstü yatacaksınız. Muayene sırasında uygulanan metal alet vageninize yerleştirilerek rahim ağzınızın rahat görülmesi sağlanır. Tuzlu su ile rahim ağzı ve vagendeki akıntılar giderildikten sonra, özel bir sıvı ile rahim ağzı ıslatılır. Eğer sorunlu bir doku, hücre varsa bu sıvı etkisi ile beyaz renge dönecektir. Bu sayede doktorunuz beyaz bölgeleri daha ayrıntılı inceler, gerekirse bu bölgelerden biyopsi (parça) alır. Alınan parça konunun uzmanı (patolog) tarafından incelenir.

Bu işlem genellikle 20-30 dakika sürer. Eğer doktorunuz biyopsi örneği alırsa, doku alınması sırasında hafif kramp ve ağrı hissedebilirsiniz. Bu işlem sırasında kendinizi mümkün olduğunca kasmamanız, yavaş ve derin nefes alıp vermeniz yardımcı olabilir.

[old_news_related_template title="Vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı çeşitleri ve vajinal akıntı tedavisi..." desc="Vajinal akıntı, kadınların en temel ve ortak şikayetlerinden biridir. Oluşturduğu ıslaklık hissi ile rahatsız eden, rengine, kokusuna göre de zaman zaman endişeye düşüren vajinal akıntı, aslında çoğu zaman korkulacak bir durum değildir. Peki, vajinal akıntı nedir? Vajinal akıntı neden olur? Vajinal akıntı çeşitleri ve vajinal akıntı tedavisi hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/shutterstock_1147996118_16_9_1540448461.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/vajinal-akinti-nedir-vajinal-akinti-neden-olur-vajinal-akinti-cesitleri-ve-vajinal-akinti-tedavisi-2700774/"]

[old_news_related_template title="Genital siğil (HPV) nedir? Genital siğil neden olur?" desc="Human papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu, hem kadınları hem de erkekleri etkileyen ve dünyada cinsel ilişki ile en sık bulaşan bir enfeksiyon olan Genital siğil (HPV) nedir? Genital siğil neden olur? Genital siğil belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_500753095_16_9_1543553268.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/genital-sigil-hpv-nedir-genital-sigil-neden-olur-genital-sigil-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2768402/"]

[old_news_related_template title="Rahim iltihabının nedenleri, belirtileri ve tedavisi..." desc="Pek çok kadında rastlanan ve pek çoğunda da belirti vermeden görülen bir rahatsızlıktır. Pelvik enfeksiyonu olarak da adlandırılan hastalık genellikle üreme çağındaki aktif cinsel yaşamı olan kadınlarda görülmektedir. Peki, rahim iltihabı nedir? Rahim iltihabının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/10/iecrop/shutterstock_310309007_16_9_1539581151.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/rahim-iltihabi-nedir-rahim-iltihabinin-nedenleri-belirtileri-ve-tedavisi-oub2-2680738/"]