Hasar görmüş veya tahrip olmuş sinirlerden kaynaklanan ve en yaygın olarak yüzde ve boyunda görülen nevralji hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde… Nevralji nedir? Nevralji nedenleri, belirtileri ve tedavisi…

NEVRALJİ NEDİR?

Nevralji terimi, sinirlere ilişkin "nöro" ve ağrıya duyarlılık anlamına gelen "algesia" kelimelerinin bir kombinasyonunu ifade eder. Nevralji bu nedenle bir veya daha fazla sinirde hissedilen ağrıyı tanımlar.

Normalde ağrı, ağrı reseptörlerinin uyarılmasıyla tetiklenir, ancak nevralji durumunda, bu reseptörlerin uyarılması olmadan ağrı oluşur ve bunun yerine sinirlerin yapısında veya fonksiyonunda anormal bir değişiklik meydana gelir.

Çoğu durumda, ağrının nedeni bilinmemektedir. Yaşlı insanlar daha hassastır, ancak herhangi bir yaştaki insanlar da etkilenebilir.



NEVRALJİ TÜRLERİ

Ağrının konumuna göre sınıflandırılmış iki ana nevralji türü vardır:

- Merkez nevralji
Bu omurilikten veya beyinden kaynaklanan nevraljiyi tanımlar.

- Periferik nevralji
Bu, periferik sinir sisteminden kaynaklanan nevralji anlamına gelir.

En sık görülen nevralji örneklerinden bazıları şunlardır:

Postherpetik nevralji

Bu tür nevralji zona komplikasyonu olarak ortaya çıkar ve vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Zona ağrılı döküntü ve kabarcıklar ile karakterize viral bir enfeksiyondur. Nevralji, zona salgının olduğu her yerde ortaya çıkabilir. Ağrı hafif veya şiddetli ve kalıcı veya aralıklı olabilir. Aylarca veya yıllarca sürebilir. Bazı durumlarda, döküntüden önce ağrı oluşabilir. Her zaman bir sinir yolu boyunca ortaya çıkar, bu yüzden genellikle vücudun bir tarafında görülür.

Trigeminal nöralji

Bu tür nevralji, beyinden geçen ve yüzün farklı bölgelerine dallanan trigeminal sinirin ağrısıyla ilişkilidir. Ağrının nedeni, beyin sapı ile birleştiği yerdeki sinire basan bir kan damarı olabilir. Ayrıca multipl skleroz, sinir hasarı veya diğer nedenlerden de kaynaklanabilir. Trigeminal nevralji genellikle bir tarafta, yüzünde şiddetli, tekrarlayan ağrıya neden olur. En çok 50 yaşından büyük kişilerde görülür.

Glossofaringeal nevralji

Glossofarengeal sinirin bir bozukluğu nedeniyle bademcik ve boğaz çevresindeki bölgede ve dilin arkasında tekrar tekrar ağrıya neden olan nadir bir hastalık.

Atipik trigeminal nevralji

Yanaklarda, sinüslerde, alında, çenelerde, göz bölgesinde ve tapınaklarda yanma, yanma ve bazen de elektrik çarpması benzeri bir his ile yanma ve yanma ile karakterizedir. Tipik nevraljiden farklı olarak, bu nevralji saç derisi ve boynunda da hissedilir.

Oksipital nevralji

Daha küçük ve daha büyük optik sinirlerin hasar görmesi boyunda, baş bölgesinde ve gözlerin arkasında ağrı veya azalmış hissi verir.

NEVRALJİ BELİRTİLERİ

Nevraljiniz varsa, aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:

- Etkilenen cilt son derece hassastır.
- Ağrı keskindir. Yanma, soğuk veya elektrik çarpması gibidir.
- Sinirden beslenen kaslar zayıf veya felçli gibi hissedilir.
- Acı sürekli olabilir veya gelip gidebilir, ancak her zaman aynı yerdedir. Ayrıca bölgede

[old_news_related_template title="Boyun fıtığının belirtileri ve tedavisi: Boyun fıtığı nedir, nası tedavi edilir?" desc="Genellikle 30-50 yaş aralığında görülen servikal disk herniasyonu yani boyun fıtığı, boyun ve üst vücut ağrısının yaygın bir nedenidir. Bir çeşit travma veya boyun yaralanmasından kaynaklanabilen, belirtileri genellikle kendiliğinden başlayan boyun fıtığı nedir? İşte boyun fıtığı ile ilgili her şey..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/shutterstock_308027459_16_9_1541154644.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/boyun-fitiginin-belirtileri-ve-tedavisi-boyun-fitigi-nedir-nasi-tedavi-edilir-2716005/"]

NEVRALJİ NEDENLERİ

- Yaşlanma
- HIV gibi enfeksiyonlar
- Diyabet, multipl skleroz veya inme
- Bazı ilaçlar
- Bir tümörden dolayı oluşan basınç
- Cerrahi dahil travma
- B1 vitamini veya B12 eksikliği
- Aşırı alkol kullanımı

Nevraljide bazen kesin bir sebep olmayabilir.

NEVRALJİ TEDAVİSİ

Nevralji genellikle teşhis etmek zordur. Teşhis genellikle hasarlı siniri bulmak için sinir yollarını uyarmayı veya bir elektromiyografi (EMG) testi veya sinir iletim testi kullanarak eksik duyusal veya motor işlevini tespit etmeyi içerir.

Nevralji tedavisi zordur çünkü bu tip bir ağrı normal ağrı kesicilere cevap vermez. Etkili olan ilaç örnekleri arasında antikonvülsanlar ve antidepresanlar bulunur.