Uluslararası Katılımlı Türk Toraks Derneği 22. Yıllık Kongresi, Antalya'da gerçekleşti. Bu yıl “Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya” sloganıyla düzenlenen kongrenin basın toplantısında uzmanlar, alanları ile ilgili önemli konulara değindi.

Toplantıda konuşan Türk Toraks Derneği Çevre ve Akciğer Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Elif Dağlı, "Cumhuriyet tarihin en yüksek tütün tüketimini yaşadık" diyerek, tütün tüketimi ile ilgili çarpıcı veriler paylaştı.

Prof. Dr. Elif Dağlı                                                                                                                                                                           FOTO:AA


 

TÜRKİYE'DE KİŞİ BAŞI BİN 400 SİGARA İÇİLİYOR

Tütün ürünlerinin tüketimiyle mücadele konusunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye'de sigara tüketiminin arttığını bildirdi.

"Çok ciddi bir sorunumuz var; Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketimini yaşadık bu yıl. 118,5 milyar sigara tükettik; kişi başına 1400 sigara düşüyor. Bu miktar, 1960’da kayıtlara geçmiş olan en yüksek miktardır. Tütün kontrolünde bu kadar başarımız varken bu hale geldik? Türkiye’de yaşanan siyasi ve ekonomik durumlar tütün kontrolünü ihmal etmemize neden oldu gibi görünüyor. Tütün kontrolü çok nankördür. Biraz kafanızı yan tarafa çevirseniz her şey olduğu gibi geri düşer. Tütün endüstrisi çok güçlendi. Türkiye’yi bırakmaya niyetleri yok, tekrar saldırı vaziyetindeler ve yeni ürünlerle saldırıyorlar." şeklinde konuşan Dağlı, ısıtılmış tütün ürünlerinin Türkiye'de yasal olmayan yollarla satıldığına dikkat çekti. "Isıtılmış tütün ürünlerinin değişik isimleri var. Türkiye’ye girmek için Kıbrıs’ı kullanıyorlar. Kıbrıs’tan kaçak yollarla ya da internetten getiriyorlar. Bugün yapılan bir araştırma sunusunda 15 satış sitesi olduğu söylendi. Türkiye’de yasal olmayan ürünün bu postayla alabiliyorsunuz, telefonla sipariş verebiliyorsunuz, motor kuryeler size yasal olmayan ürünü kapınıza getiriyor." diyen Dağlı, yeni yönetmelikte ısıtılmış tütün ürünlerinin piyasaya girmesine olanak sağlanacağı eleştirisini yaptı:

"BAKANLIKLAR ORTAK ÇALIŞMALI"

"Türkiye’de tütün kontrolü sorununu Sağlık Bakanlığı üstlenmişken, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı veya Tarım Bakanlığı iş birliği yapmadığı için sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin 2000 ile 2018 yılları arasında tütüne 720 milyon Türk Lirası destek verilmiş vaziyette; üretim hızla artıyor ve üretimi hızla pompalıyoruz. Dolayısıyla çok bütüncül olarak bakmak zorundayız. Çünkü sigarayla nesillerimizi öldürüyoruz. Çok acil sorunlarımız var ama bu sadece sağlıkla çözülmüyor, bütüncül olarak bütün bakanlıkların ortak çalışmasıyla çözülebilir.

Düz paket için bir kanun çıkarılmıştı sigaralar tek tip pakete girecekti. Son çıkan yönetmeliğin içinde iki tane problem var; bir tanesi standart paket olmadığı için düz paket diyemiyoruz buna, yani düz paket kanununun yönetmeliği düz paketi çıkaramadı. İkincisi de içine bazı maddeler girdi ve bu maddelere 'yanmak sureti ile tüttürülen tütün' diye bir tanım getirildi yani yanmayan tütün tanımını da koymuş oldu. Bu da ısıtılan tütün ürünüdür. Isıtılan tütün ürününü Türkiye’ye sokmayacağını sayın cumhurbaşkanı açıklamıştır. Bu yapılırken yönetmeliğin içerisine ısıtılmış tütün ürünü gizlice sokulmuştur. Dolayısıyla burada da bir başka çelişki vardır. Türkiye’de biri görmezken biri başka şeyi yapabiliyor, bakanlıkların ortak çalışması lazım endüstri atakta biz ekonomi ile siyaset ile uğraşırken endüstri gençliğimizi elden götürüyor."